Iz arhive Globusa

Životni slom Petra Čobankovića

Povukao se u sebe. Prijatelji iz stranke napustili su ga čim je Uskok pokrenuo istragu, a pošto je optužen, ostao je potpuno sam. To ga je prestrašilo. Spas traži u vinogradu. Ako ga osude na zatvorsku kaznu, boji se da neće izdržati ni jedan dan iza rešetaka…

Globusovi novinari, u razgovo­ru s najbližim prijateljima, sugra­đa­nima i stranačkim drugovima Petra Čobankovića, otkrivaju mučnu intimnu dramu najomiljenijega mi­nistra u Vladi Ive Sanadera i Jadranke Kosor: kako mu je optužnica za sudjelovanje u aferi Planinska, kojom je državni proračun oštećen za 38 milijuna kuna, pretvorila život u noćnu moru iz koje ne vidi izlaz.

“Osjećam se katastrofalno. Kako bih se drukčije mogao osjećati? Danas mi skidaju imunitet”, govori bivši potpredsjednik Vlade i nekadašnji ministar regionalnog razvoja, danas saborski zastupnik Petar Čobanković.

Reporteri Globusa u utorak ujutro pronašli su Čobankovića na njegovu imanju u Iloku gdje posljednih dana traje berba grožđa.

Upravo su stigli strojevi za preradu grožđa.

Čobanković je tmuran i depresivan.

“Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa. Kako sam samo ispao lakovjeran”, rečenice završava teškim i dubokim uzdasima.

Tužnog pogleda gleda u daljinu.

“Nasamario me Sanader”, skreće pogled u drugu stranu.

Iako bi najradije ispovijedio dušu, uspijeva se suzdržati.

“Znate, imao sam ja život i prije nego sam postao ministar...”, opet se zaustavlja.

“Ali nadam se da će sve dobro završiti”, diže se i odlazi prema strojevima.

Prije tjedan dana u Iloku i okolici počela je berba grožđa. Čobanković svakog jutra ustaje u pet sati. Doručkuje, popije kavu, ali nema puno vremena. Na imanju ga čekaju radnici koje valja odvesti do vinograda i dogovoriti raspored branja grožđa. Kako zbog kilaže i dalje ima problema s koljenom, a nedavno je dobio i nekakvu virozu, ne podnosi baš najbolje sve te fizičke napore oko berbe.

Ipak, nakon što razveze radnike, zatvara se u vinariju i ondje provodi cijeli dan. Kontrolira prešanje i preradu grožđa. Podrum napušta jedino u vrijeme objeda. I tako svaki dan do 22 sata navečer. No, ne zadugo.

Podignuta je optužnica za aferu Planinska. Čobanković je optužen zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, bivšim saborskim zastupnikom Stjepanom Fiolićem i glavnim direktorom Inženjerskog biroa Mladenom Mlinarevićem. Tereti ih se da su u kupoprodajnom poslu zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici oštetili državu za 30-ak milijuna kuna.

Još donedavno Čobanković je bio miljenik javnosti. Bez puno premišljanja putovao je na seljačke prosvjede i zavidnom mirnoćom oslobađao traktorima zakrčene ceste. Europska unija hvalila ga je kako je riješio problem ptičje gripe u Hrvatskoj, a seljaci mu zahvaljivali na golemim poticajima. HDZ-ovci su ga prozvali najuspješnjim ministrom, isticali su njegove seljačke korijene, mnogobrojnu obitelj (Čobanković ima petero djece) i njegovu posvećenost katoličkoj vjeri.

Čak se u previranjima nakon odlaska Sanadera razmišljalo da se baš Čobankovića postavi za šefa stranke jer je predstavljao “HDZ-ovca s autentičnim vrijednostima stranke”.

I onda je izašla na vidjelo afera Planinska i Čobanković je od miljenika najednom postao samo još jedan HDZ-ovac kojega sumnjiče za korupciju i kriminal.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 18:19