Vedran Peteh / Hanza Media
ROVINJSKI MONTE

GloriaGLAM u posjeti prvom hrvatskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom

Kad na kraju sezone za kojih desetak dana zatvore svoj restoran visoke kuhinje u Rovinju, prvi u Hrvatskoj koji je osvojio najprestižnije gastronomsko odličje, za DANIJELA i TJITSKE ĐEKIĆ počinje period relaksacije po tuđim restoranima - u kojima uvijek nauče nešto novo

Rađanje prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom počelo je davnim ručkom u Barceloni. Nakon obilaska katalonske prijestolnice rovinjski kuhar Danijel Đekić i njegova supruga Tjitske, rođena Nizozemka, sjeli su u jedan restoran iz Michelinova vodiča te, među ostalim, naručili i pečenog odojka. To naizgled jednostavno, ali virtuozno spravljeno jelo na Danijela je djelovalo poput kristalne kugle u kojoj je vidio vlastitu budućnost. - Sve mi se posložilo u tom odojku što sam ga kušao u Barceloni. Osjećao sam se kao doma, arhaični okusi probudili su mi najljepša sjećanja iz djetinjstva i shvatio sam da je to put kojim želim ići u kulinarstvu - prisjeća se Danijel Đekić (52).

Odojak sa šlagom od kulena, Danijelov specijalitet koji spravlja 24 sata, bio je prvo gurmansko jelo na meniju restorana Monte što su ga supružnici Đekić 2002. otvorili u Rovinju. Petnaest godina kasnije prvi u Hrvatskoj osvojili su Michelinovu zvjezdicu. - Kreativno i ponekad teatralno kuhanje. Vrhunske namirnice, modernim tehnikama spravljena i predivno prezentirana jela bogatih okusa. Dosljedno visok standard. Kuhinja visoke kvalitete, vrijedno zaustavljanja! - sažetak je ocjene anonimnih Michelinovih inspektora.

restoran Monte Rovinj, vlasnici Danijel i Tjitske  Djekic, foto Vedran Peteh
Vedran Peteh / Hanza Media

Restoran Monte skriven je u dvorištu Danijelove rodne kuće u podnožju Crkve sv. Eufemije. Nije to velik prostor, prima jedva 40-ak osoba, no svaki kutak uređen je sa sviješću da u visokoj gastronomiji nije sve u hrani i servisu, nego u ukupnom doživljaju. Danijel je podjednako opsjednut detaljima i kad kreira tanjur i kad oprema svoj restoran. U kuhinji se nikad nije striktno držao recepata, no ničim sputana kreativnost može biti dvosjekli mač: kad krene osmišljavati novo jelo, ponekad jednostavno ne zna stati.

- Stalno preispitujem sastojke, pitam se je li to već viđena fora, uvijek imam 300 pitanja, tako da nikad ne mogu reći da je neko jelo definitivno gotovo - priznaje chef koji uvijek kuha s praznim želucem.

- Bolje radim kad sam gladan, onda kuham kao za sebe, kako bih ja volio, opustim se i svaki bih tanjur pojeo.

restoran Monte Rovinj, vlasnici Danijel i Tjitske  Djekic, foto Vedran Peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
U restoranu Monte

Šef kuhinje restorana Monte također je i glavni kuhar u svojoj familiji. Suprugu Tjitske upoznao je 1987. u Rovinju. Njihov stariji sin Ilja (22) od prošle godine radi u očevoj kuhinji, a mlađi Simon (15) ljetos je počeo posluživati goste.

- Svaki dan im kuham i na taj način održavam formu - nastavlja Danijel. - Moram ostati kreativan i kad kuham za obitelj. Mi jednostavno moramo dobro jesti, pa bila to i najobičnija domaća jela poput graha, sarmica ili pečenja. Djecu sam nedavno navukao na tripice, ni žena ni oni to nikada nisu jeli. Počeo sam ribati tartufe unutra, da ih namamim, a sad bi ih jeli i bez tartufa. Tjitske Đekić (48) u restoranu vodi “bijelu brigadu” konobara te se brine o rezervacijama i vinskoj karti.

restoran Monte Rovinj, vlasnici Danijel i Tjitske  Djekic, foto Vedran Peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Vlasnici restorana Monte su Danijel i Tjitske Đekić
restoran Monte Rovinj, vlasnici Danijel i Tjitske  Djekic, foto Vedran Peteh
Vedran Peteh / Hanza Media

Ostatak priče čitajte u novom broju GloriaGLAM koji je u prodaji, a koji ekskluzivno donosi i ulomke iz novog romana Dana Browna, tko su najutjecajniji vizažisti današnjice, 90 najljepših cipela sezone, sve o tamnoj strani Cate Blanchett, novoj zvijezdi bavarske modne scene, kćeri zastupnika BMW automobila za hrvatsku Sandri Tomić, a posjetili smo i najbolju vinaricu u Europi Marinu Cvetić...

Linker
18. travanj 2024 21:47