Saša Burić
O ZORKI, OBITELJI, DIZAJNU I KILAMA

Anamarija Asanović: 'Teško je bilo suočiti se s fizičkim posljedicama poroda'

Modna dizajnerica nedavno je proživjela najsretnije, ali i najstresnije razdoblje u životu, a najveći strah bio joj je kako će uskladiti poslovne obvezama s majčinstvom. Ipak, Anamarija Asanović (29) se uz pomoć obitelji uspjela organizirati, a jurnjava od butika do doma pomogla joj je i u skidanju kilograma poslije poroda.

Početkom kolovoza otvorili ste butik A_A. Jeste li se sad već uhodali, što vam je bilo najteže u početku?

Otvorenje vlastitog butika bilo je jedno od najsretnijih, ali i najstresnijih događaja u mom životu i probdjela sam mnoge noći razmišljajući o poslovnim odlukama, strategijama i daljnjim koracima. Najveći mi je bio strah kako uskladiti poslovni i privatni život, što je dilema koja muči mnoge mlade majke. Ipak, uz svestranu pomoć obitelji sve se posložilo na najbolji način.

Jeste li odrasli preko noći otkako ste postali majka? Kako vas je majčinstvo promijenilo?

Majčinstvo me nepovratno promijenilo, uzdrmalo me do srži, obogatilo i usrećilo više no što sam ikad mislila da je moguće i, jednako tako, na trenutak me jako preplašilo. Osjećaj odgovornosti za to malo biće, bojazni što bi sve moglo poći krivo, preispitivanje jesam li dovoljno spremna preuzeti ulogu majke... Mislim da se žene svih dobi mogu prepoznati u ovim dvojbama. Život je neispisana priča prepuna nepoznanica, no jedino u što sam sigurna jest da bih opet postupila jednako.

Kakvo je Zorka dijete? Odijeva li se već sama?

Zorka je uistinu dijete za poželjeti! Prava je mala mudrica, čvrsta i tvrdoglava a istovremeno mazna i plaha. Iako nema još ni dvije godine od gotovo prvog dana trudi se biti samostalna i pokazati svoju volju, ali i smisao za modu – njene odjevne kombinacije izvor su veselja za sve nas, iako joj ne mogu poreći kreativnost. Vidjet ćemo kroz koju godinu u kojem će se smjeru razvijati.

Instagram

Imate idiličan odnos s mlađim bratom. Planirate li i Zorki pružiti priliku da postane starija sestra?

Brat Antonio mi je jedna od najvažnijih osoba u životu i naravno da bih željela da i moje dijete osjeti bliskost i ljubav kakve mi dijelimo. Za sve ima vremena, mlada sam.

Tomislav Botić & Jure Ravlić
S bratom Antonijem

Kakav je vaš otac Aljoša kao djed? Jesu li vaši roditelji drugačiji prema unuci nego što su bili prema vama?

Sretna je okolnosti što su moji roditelji postali baka i djed dok su još mladi i u punoj snazi, a istovremeno imaju puno više slobodnog vremena no što je bio slučaj dok smo brat i ja bili mali. Oboje su oduševljeni novom ulogom, prepuni savjeta i strpljenja te od neizrecive pomoći meni i Zorki. Uistinu sam sretna što ih imam.

Svaka žena ima one traperice kojima 'mjeri' kile, jeste li se uspjeli vratiti u svoje poslije poroda?

Ovo je pomalo nezgodna tema jer mi se, priznajem, bilo teško suočiti s fizičkim posljedicama poroda. Iako mi je trudnoća bila prelijepo iskustvo, nitko me nije upozorio na koje će se sve načine tijelo izmijeniti i da vraćanje u formu nije uvijek najjednostavniji zadatak. Meni je to pošlo za rukom nakon što sam u svoj dnevni raspored ubacila više hodanja i poneki odlazak u teretanu, iako me i trčanje za Zorkom učinilo lakšom za koji kilogram. U konačnici mogu reći da sam zadovoljna postignutim.

Kako ćete provesti blagdane?

U mojoj profesiji ne postoje radni i neradni dani, ritam je ubrzan i planovi se rade od danas na sutra. Ipak, Božić uvijek nastojim provesti okružena cijelom obitelji, tako da se nadam da ću blagdane dočekati u Splitu kod roditelja.

Uživate li u uređivanju doma u blagdanskom ozračju?

Božić je idealno vrijeme za "otpuštanje kočnica" u mašti i kreativnosti. Vesele me svi ti ukrasi, lampice i blještavilo koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, posebice sada kada u kući imam djevojčicu koja se tome raduje još više nego ja.

Imate li novogodišnju želju?

Imam mnogo želja, neke su se ostvarile, neke nisu, neke još čekaju u nekom tamnom kutku da dođe njihov trenutak. Ipak, koliko god ovo možda zvučalo kao klišej, u novoj godini svima želim puno zdravlja i ljubavi, jer sve drugo je prolazno i zamjenjivo.

Što ćete odjenuti za Božić i Novu godinu?

Uvijek se volim dotjerati, no s godinama naglasak sve više stavljam na udobnost. Kako ću Božić provesti u krugu obitelji, a za Novu godinu još uvijek nemam planove, nemam u glavi nikakve određene modne kombinacije. Vidjet ću kako će se okolnosti razvijati i kamo će me trenutak odvesti.

Opišite idealan zimski outfit.

Zimi volim slojevito odijevanje i zimske modne dodatke. Udobne čizme, duga haljina i preko nje oversized kaput, zanimljiv šal, šarene rukavice i kapa. Tako volim provoditi zimske dane.

Koji vam je trenutno najdraži komad iz ormara?

Ove zime obožavam kape i šešire svih modela i boja. U ovo hladno vrijeme super griju i cijelu modnu kombinaciju mogu učiniti zanimljivijom.

Od aktualnih trendova koji vam se jako sviđa, a koji nikad ne bi stavili na sebe?

Kako sam rekla, kape su mi ove godine najdraži modni dodatak, a one su ove sezone apsolutni must have, tako da su se idealno uklopile u sve moje modne kombinacije. U modi se nikada ne ograničavam pravilima i trendovima i nema toga što ne bi odjenula, stvar je kako nešto nosite a ne što nosite.

Splitska riva ili zagrebačka špica – gdje su bolje modne kombinacije? U čemu se razlikuje stil Splićanki i Zagrepčanki?

Vječno modno rivalstvo između naša dva najveća grada vidim u kratkoj i jasnoj podjeli – Zagrepčanke su decentnije i sklonije novim trendovima, dok Splićanke više guraju opuštenost i određeni modni individualizam. Nijedna opcija nije bolja ili lošija jer te stvari uvelike ovise i o temperamentu u ta dva podneblja, koja se uvelike razlikuju.

U čemu mislite da Hrvatice griješe pri odijevanju? Što biste im savjetovali?

Svima bih savjetovala da pri odijevanju najviše pažnje posvete odjeći u kojoj se najugodnije osjećaju i koja najviše laska njihovoj figuri, jer oblačenjem nekog must have komada koji im nimalo ne pristaje najčešće postižu učinak suprotan od željenog. Kao i u svemu u životu, i u modi je osjećaj za mjeru od presudne važnosti.

Split, 241117.
Modna revija Montura sa Stilom - jesen zima 2017/2018,  odrzana je u prostoru stare tiskare Slobodne Dalmacije. Na fotografiji: Anamarija Asanovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Što se sve može pronaći u zimskoj kolekciji vaše modne marke A_A? Što dame u posljednje vrijeme više kupuju?

Neovisno o dobu godine za koji pripremam kolekciju naglasak uvijek stavljam na ženstvenost i romantiku. Naravno, uvijek su traženiji dnevni komadi koji se mogu nositi na više načina i činiti veći broj odjevnih kombinacija, no u posljednje vrijeme primjećujem i sve veći interes za večernjim haljinama. To mi je izuzetno drago, jer pokazuje da sve više naših sugrađanski razvija svoj stil i želju da zablista u svakoj prilici.

Split, 241117.
Modna revija Montura sa Stilom - jesen zima 2017/2018,  odrzana je u prostoru stare tiskare Slobodne Dalmacije. Na fotografiji: Anamarija Asanovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Kolekcija za sezonu jesen/zima 2017/2018

Što novo pripremate u vašoj kreativnoj radionici?

Moda je profesija u kojoj se stalno nešto sprema, stalno razmišljate unaprijed. Puno je ideja i novih planova, jedna od njih je i snimanje kampanje za novu kolekciju koju uskoro pripremam. Moja misija je uvijek žene učiniti sretnim i zadovoljnim u mojom kreacijama. Pripremam i jedno zanimljivo modno iznenađenje i suradnju no o tome uskoro više.

Osim što kreirate odjeću i vodite showroom, predajete u školi mode i dizajna Callegari. Kakvi ste kao profesorica?

To biste prije trebali pitati moje studente, no volim misliti da nisam stroga nego da sam pravedna, odnosno barem nastojim biti. Prenošenje znanja dugotrajan je proces i, kao i brojne druge stvari u životu, ne ide uvijek onako kako ste si zamislili i ucrtali u nastavnim planovima. Ipak, posao profesorice donosi mi veliko zadovoljstvo i nadam se da ću se njime baviti i u budućnosti.

Linker
19. travanj 2024 00:18