Getty Images/iStockphoto
HELGOLAND

'Ponovno rođeni otok': Nekad bez stanovnika, danas je meka za ljubitelje flore, faune i duty free zona

Zagrebački street art umjetnik Krešimir Golubić autom je doputovao do najudaljenije njemačke točke u Sjevernom moru, koja se od nekadašnje vojne baze pretvorila u turističko i umjetničko središte s glavnim atrakcijama - tuljanima i festivalima.

Od trenutka kad sam primio poziv za sudjelovanje na grupnoj izložbi “Anna’s Art Affair” na Helgolandu, najudaljenijem njemačkom otoku, nisam dvojio o tome kako ću dotamo stići. Jedina mogućnost u mom slučaju bio je automobil. Razlog je jednostavan: osim što su sa mnom putovale i slike koje će biti izložene, želio sam pokazati ljepote manjih njemačkih gradova svojoj obitelji.

KREŠIMIR GOLUBIĆ
Krešimir Golubić u jedinom naselju na otoku.

Redom smo prošli kroz Bamberg, Weimar i Celle da bismo se u Cuxhavenu, smještenom na obali Sjevernog mora i od Zagreba udaljenom 1328 kilometara, ukrcali na supermoderan brod “MS Helgoland” kojim smo za nešto više od dva sata stigli na odredište. Zaista je bilo zanimljivo vidjeti kako u doba korone Nijemci organiziraju ukrcavanje i iskrcavanje putnika, uz brigu o dezinfekciji, distanciranju, kretanju te rasporedu ulaska i izlaska putnika s pojedinih paluba. Ne treba ni napominjati da su maske obvezne - bez nje ne možete ući ni u kakav zatvoreni prostor, trgovinu, muzej, javni prijevoz, odnosno u našem slučaju brod.

KREŠIMIR GOLUBIĆ
Pogled s najviše točke otoka na gradić i luku.

Helgoland je maleni arhipelag od dva Sjevernofrizijska otoka u jugoistočnom dijelu Sjevernog mora, udaljen 69 km od kopna, površine tek 1,7 četvornih kilometara i s oko 1300 stalnih stanovnika.

Kroz povijest je mijenjao vlasnike, odnosno zemlje koje su njime vladale, a najtragičnije trenutke nedavne povijesti doživio je nakon Drugog svjetskog rata, 1947., kad su Britanci odlučili minirati u to vrijeme nenaseljeni otok i zauvijek ga izbrisati s lica zemlje (mora) jer im je, s ostacima uskladištenog njemačkog naoružanja, bio sigurnosna prijetnja. Zbog toga su izveli najsnažniju nenuklearnu eksploziju u povijesti.

Mjesto u kojem je napisana himna

Nijemcima je Helgoland vrlo važan ne samo zbog strateške pozicije, nego i kao mjesto na kojem je August Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1841. napisao pjesmu “Das Lied der Deutschen” prema kojoj je nastao tekst njemačke himne.

Otok je i turistički vrlo atraktivan, osobito za jednodnevne goste koji brojnim linijama stižu iz Cuxhavena, Wilhelmshavena, Bremerhavena te Hamburga, odakle je posjetiteljima iz udaljenijih odredišta najjednostavnije doći do te jedinstvene lokacije. Inače Helgoland, iako pripada njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, nije dio europske porezne regulative te je duty free zona i stoga zanimljiv kupcima skupih modnih marki, alkoholnih pića ili cigareta.

KREŠIMIR GOLUBIĆ
Tipična arhitektura sjevera Europe: drvene kuće živopisnog kolorita.

Arhitektura otoka je nakon uništenja u Drugom svjetskom ratu naknadno posve izmijenjena.

Sve su kuće građene u drvu, tipično za sjever Europe, i sve su u živim bojama.

Turitičke atrakcije

Smještaj se nudi u nekoliko hotela te u privatnim apartmanima, dok je na obližnjem pješčanom otoku Düne, udaljenom od Helgolanda nekoliko minuta vožnje izletničkim brodom, uređen kamp. Ondje se održavaju i glazbeni festivali. Otok Düne je možda i glavni razlog dolaska većine turista, barem onih koji stižu na jednodnevni izlet pa ne čudi da ima i manji aerodrom.

KREŠIMIR GOLUBIĆ
Otočić Düne, udaljen desetak minuta vožnje brodićem, stanište je tuljana.

Zimi ga pak posjećuju brojni fotografi amateri i to zbog beba tuljana što se rađaju upravo na Düneu. Tuljani su ovdje dobro zaštićeni i posjetiteljima je zabranjeno približavanje na manje od 30 metara, no često se dogodi da oni priđu vama pa je doživljaj susreta s tim divnim životinjama vrlo dojmljiv.

KREŠIMIR GOLUBIĆ

Na Helgolandu, čija je geološka posebnost građa od crvenog stjenovitog pješčenjaka, 1991. je utemeljen ornitološki opservatorij te je do danas zabilježeno više od 400 vrsta ptica čije je stanište na visokim crvenim stijenama.

Na crvenim stijenama se gnijezde kolonije ptica zbog čega je na otoku 1991. utemeljen ornitološki opservatorij.

I taj je dio otoka fotografska meka za ljubitelje lokalne flore i faune.

Uz izložbu radi koje smo se otputili do tog čarobnog mjesta i uz sve što smo imali prilike ondje vidjeti, ne mogu ne primijetiti da je i sâm otok jedinstvena izložba koju vrijedi doživjeti.

KREŠIMIR GOLUBIĆ
Izložba je postavljena u tunelima iz 2. svjetskog rata.

HELGOLAND U ULIČNOJ UMJETNOSTI

Izložba ‘Anna’s Art Affair’ u organizaciji PopStreet Shop galerije iz Hamburga i kolekcionara umjetnosti s Helgolanda Detleva Rickmersa, koja se održava već dulji niz godina, okupila je dvadesetak autora iz Europe, među kojima je bio i naš street art umjetnik Krešimir Golubić, poznat pod imenom Leon GSK. Tema ovogodišnje izložbe bila je pop-street-urban art kultura pod geslom: ‘Pop Street goes Helgoland’. Leon GSK, koji zadnjih godina redovito izlaže u galerijama na sjeveru Njemačke, naslikao je prepoznatljive kuće Helgolanda (prema fotografiji novinara i jedriličara Marka Kneževića) u stencil art tehnici i klasičnim pop art bojama. Naziv djela je ‘Pop Cans of Helgoland’.

ČITAJTE I:

Pogled za pet: Hrvatski dragulji - destinacije za kratke posjete i brzo punjenje baterija

Od Atlantika do Azurne obale: Natali Dizdar provela nas je Francuskom gdje je bila s dečkom

PONOVNO OTKRIVAMO HRVATSKU Omiljene ljetne destinacije naših travel blogera

Atena kroz oči Iris Cekuš: Fina hrana, dobra organizacija i veličanstven pogled s Akropole

Moderna kulturna baština: Savršen bijeg od stvarnosti nalazi se u Šibeniku, oduševljava na prvi pogled

Sanja Doležal vodi nas u svoju ljetnu oazu na Mrežnici: Predivna priroda, kupališta i vrhunska hrana

Linker
24. travanj 2024 05:23