Najljepši poklon

Art kalendar ONI 2022.: Poklon koji u sebi objedinjuje umjetničke radove i pomoć potrebnima

ONI 2022.

 Ivica Ivčević
ONI 2022. je kalendar koji okuplja 13 ilustratorica i ilustratora koji doniraju ilustraciju za izradu kalendara i aukcijsku izložbu

Radi se o 13 ilustracija na temu DOM renomiranih mladih umjetnica i umjetnika koje se mogu uokviriti ili pokloniti dragim osobama: Marina Mesar – OKO, Marin Remić, Tea Jurišić, Maja Biondić, Nikola Grabovac, Nikolina Žabčić, Slaven Kosanović – Lunar, Ivan Blažetić – Šumski, Hana Vrca, Ivana Mrčela, Boris Bare, Anja Sušanj i Broken isn't bad.

image

RAD: I carry my home within me

AUTOR: Broken isn't bad/ @brokenisntbad

Ivica Ivčević
image

RAD: No pasa nada

AUTOR: Boris Bare/ @bare.boris

Ivica Ivčević

„Ove sam godine umjetnicima predložila dom za temu kalendara. Možda su pandemija i potresi utjecali na odabir teme, ali prva pomisao na dom je mjesto gdje nam je srce, a to svaki trenutak gradimo i pletemo. Dom kao mjesto, kao vrijeme, kao osjećaj, kao ljudi… oni koji su bili, koji su sada, koji će tek postati naš dom. Na svim tim prošlim, sadašnjim i budućim domovima trebamo biti zahvalni jer su nas oblikovali, jer smo u njima svoja srca skučili.“ objasnila je Vanja Varga koja kroz svoj brend Djelovanje već drugu godinu za redom organizira dobrotvornu akciju ONI 2022. i pomaže udruzi Krijesnica koja pruža podršku djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. U prošloj godini donirano je 29.000kn za male Krijesnice. Djelovanje je djelo Vanje Varga kroz koji stvara kreativne (humanitarne) projekte od ideje i dizajna, preko menadžmenta i operative sve do realizacije spajajući ljude i ideje u zanimljive kombinacije kojih spoj stvara (dodatnu) vrijednost.

image

RAD: Dom je lijena mačka i udobnost skrivenog kutka.

AUTORICA: Anja Sušanj / @anjasusanj

Ivica Ivčević
image

RAD: Home

AUTOR: Ivan Blažetić - Šumski/ @sumski.art

Ivica Ivčević
image

RAD: Zimnica

AUTORICA: Ivana Mrčela / @mrcela.ivana.art

Ivica Ivčević

Osim svojim ilustracijama, autori su i riječima približili svoje poimanje doma. Autorica Ivana Mrčela istaknula je: „Asocijacija doma mi je zimnica. Zimnica koju ti baka ili mama spakiraju kada se vraćaš natrag na fakultet da i u drugom gradu imaš nešto što te podsjeća na dom“, dok je zagrebački grafiter i umjetnik Slaven Lunar Kosanović objasnio svoju ilustraciju riječima: „Stabla koja često doživljavamo kao hlad ljeti ili ogrjev zimi su, osim sto su sami po sebi živa bića. U zajednicama od krucijalne važnosti po život na Zemlji ujedno i biotopi za mnoge druge vrste koje u njima, na njima i oko njih žive. To su, zajedno sa saprofitskim mrežama oko njih (World Wood Web) kompleksni sistemi čiji značaj, u neznanju i aroganciji većina ljudi niti shvaća niti to pokušava.

image

RAD: Dom pod upitnikom

AUTOR: Slaven Kosanović - Lunar / @slavenlunar

Ivica Ivčević
image

RAD: Kružić svjetla

AUTORICA: Maja Biondić / @maja_biondic

Ivica Ivčević
image

RAD: Kod nas doma

AUTOR: Marin Remić / @tuzni_marin_u_cizmama

Ivica Ivčević

Uzaludna su upozorenja stručnjaka koja ne traju zadnjih par desetaka godina već svijest o tome traje znatno dulje. Čovjek je u velikoj većini, presudnoj za sudbinu naše planete ograničen isključivo na, primarno, svoje temporarne potrebe i sekundarno, svoja zadovoljstva. Oboje je uhvatilo brzi i odlučan tempo koji vodi konačnom uništenju. Već se neko vrijeme bavim mišlju da kroz većinu radova obrađujem temu koje ćemo neminovno, vrlo uskoro postati znatno svjesniji, nevezano tko je spreman, a tko nije. „

image

RAD: Kroz pustinju i prašinu

AUTORICA: Tea Jurišić / @tea_jurisic

Ivica Ivčević
image

RAD: A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for. Just know yourself and be brave. More diverse friends you have in your Life, the more you will Live.

AUTORICA: Marina Mesar / @3oko

Ivica Ivčević
image

RAD: Dom je lijena mačka i udobnost skrivenog kutka.

AUTORICA: Anja Sušanj / @anjasusanj

Ivica Ivčević

Izložbu radova koji čine kalendar možete pogledati u zagrebačkom Botaničaru svaki dan u radnom vremenu ove cafe – galerije do 5.prosinca 2021.

Uz ovaj predivan kalendar s 13 ilustracija koje možete uokviriti, za sebe ili pokloniti, jer je otisnut na mat printu s perforacijom, dio akcije je i prodajna aukcijska izložba 13 radova u koju se može uključiti ovdje. Kalendar uključuje paket od 7 vouchera s popustom na kupovinu kod partnera – domaćih craft proizvođača i kvalitetnih brendova. Na taj način podržava se lokalno u ovim neizvjesnim vremenima, a svi oni podržavaju projekt i dodaju vrijednost kalendaru za svakoga tko ga kupi. Prijatelji projekta su Buzdovan – Prvi hrvatski craft cider, Kokolach – Veganski i sirovi kolači, People2People – Ghee i namazi od orašastih plodova, Luftbremzer – nagrađivani zagrebački artisan gin, Korica – Prva hrvatska artisan pekarnica, Cogito Coffee – sinonim za vrhunsku speciality kavu te Garden Brewery – craft pivo koje nastaje u Zagrebu. Print kalendara velikodušno je sponzorirao Cerovski Print Boutiqe, a okvire za izložbu je sponzorirala najstarija zanatska radnja za uokviravanje u Zagrebu, Robinšćak u Palmotićevoj ulici.

Rezervirajte svoj kalendar, odaberite ga kao dar za „pod bor“ svojim najmilijima ili kolegama i partnerima, pridružite se svima koji su se velikodušno uključili u kreiranje kalendara te pomozite da svi ONI u udruzi Krijesnica barem malo lakše i jače svijetle.

Napomena: Kalendare rezervirate slanjem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. nakon čega će uslijediti informacije o uplati 140kn po kalendaru i datumu preuzimanja kalendara u cafe-galeriji Botaničar. Aukcijska prodaja radova odvija se online na profilu Botaničar gdje možete pogledati sve radove i slati svoje ponude do 2.12.2021. u 12sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:28