ORDINACIJA

Antioksidansi

Najveće zvijezde nove mode za vitaminima su antioksidansi – prirodni zaštitnici zdravlja u svim situacijama trošenja organizma. Riječ je o spojevima različitog kemijskog sastava i strukture koji se nalaze u brojnim tkivima našeg organizma.

Tijelo, naime, ima razrađenu strategiju za kontrolu korozivnih procesa, poznatih pod imenom oksidacija, ali zaštitnici nisu u potpunosti sigurni. Biokemičari su dugo razmišljali o mogućnostima da vitamini A, C i E, minerali selen i germanij, aminokiseline, zatim polifenoli, bioflavonoidi i mnogi enzimi mogu neutralizirati slobodne radikale vezujući ih s usamljenim radikalima.

Slobodni radikali su visoko reaktivne molekule koje imaju sposobnost da doslovce "pojedu" staničnu membranu i oštete njezinu genetsku strukturu, pa su uz prijevremeno starenje organizma uzrokom pojave niza zdravstvenih tegoba. Slobodni radikali su molekule koje se javljaju u našem tijelu sa svakim udahom zagađenog zraka, kao odgovor na stres psihičkog i fizičkog opterećenja, a povezane su s oko 80 različitih bolesti.

Poznato nam je da bez kisika nije moguće živjeti i da kisik znači život za svaku našu stanicu, no možda niste znali i njegov loš učinak. Naime, za vrijeme prerade obroka koji smo konzumirali, u tijelu se hranjive tvari vežu s kisikom i daju nam vodu i energiju potrebite za umni i tjelesni rad, te održavanje tjelesne temperature. Kao sporedni proizvod oksidacije pojavljuju se slobodni radikali. To su atomi ili molekule kisika s jednim ili više slobodnih elektrona, što znači da su nabijeni energijom i izuzetno nestabilni, pa se stoga lako povezuju sa svim tvarima s kojima dolaze u dodir. Važno je reći kako su ti reaktivni kisikovi spojevi korisni u malim količinama, jer su učinkoviti u obrani organizma protiv stranih tvari, bakterija i parazita koji dospiju u njega. No, prekomjerno stvaranje tih spojeva je štetno, jer oštećuju (oksidiraju) stanice vlastitog tkiva u kojima se stvaraju. Na taj način dolazi do pojave teratogenih, kancerogenih i drugih neugodnih pojava koje u mnogome mogu oštetiti i ugroziti zdravlje.

Osim toga, vrlo često se slobodni radikali javljaju u našem organizmu kao posljedica razgradnje i pretvorbe alkohola (pretjeranih količina, dakako), zatim štetnih zračenja primjerice TV-ekrana, monitora, sunčevog svjetla, ispušnih plinova automobila, smoga, duhanskog dima, pesticida…

Postoji sve više dokaza da antioksidansi mogu spriječiti taj fenomen i učinkovito zaštiti organizam od svakog trošenja. Desetljeća laboratorijskog istraživanja pokazala su da je oksidacija ono što čini kolesterol tako opasnim. Korisno je stoga kod komponiranja dnevnih obroka držati se preporuka mediteranske kuhinje za koju stručnjaci kažu da je antioksidativna ili antistresna. Riječ je o izboru niza namirnica od maslinova ulja i maslina, dagnjama, kamenicama, osliću, dinji, brokuli, mišanciji,paprici, cvjetači, rajčici, marelicama, bademima, lješnjacima, orasima, sjemenkama buće i bući… Izbor rezultira tzv. jedinstvenim tanjurima koji po boji odabranih namirnica i sastavu, uz čašu dobrog vina, mogu imati upravo takav – antioksidativni učinak.



Grožđe je visokovrijedan izvor spojeva koje nazivamo flavonoidi. To je specifična skupina biljnih pigmenata koji se danas intenzivno istražuju, jer posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal te štite organizam od djelovanja nestabilnih molekula kisika - slobodnih radikala. Sjemenke grožđa sadrže oligomerne proantocijanidine koje smo prije nazivali piknogenoli. Piknogenol je jedan od proantocijanidina iz sjemenski grožđa, snažnog učinka na krvne žile - ne samo da kontinuiranim uzimanjem može smanjiti rizik nastanka srčanog i moždanog udara, nego i ojačati krhke kapilare te poboljšati cirkulaciju i protok krvi, posebice u rukama i nogama.

I ne manje važno - ekstrakti sjemenki grožđa pomažu i u zaštiti i obnavljanju kolagena u koži te ih često nalazimo u kozmetičkim kremama za elastičnost kože.

Blagotvorni učinci zelenog čaja poznati su već dugo vremena. Znanstvenici kažu da pomaže u podizanju imuniteta, a prema najnovijim istraživanjima aktivne tvari iz zelenog čaja (katehini) štite organizam od razvoja mnogobrojnih oštećenja zdravlja

Rajčica obiluje likopenom - biljnim pigmentom iz skupine karotenoida koji je zaslužan za njenu žarkocrvenu boju. Zbog svoje biološke aktivnosti plijeni pozornost znanstvenika, posebice zbog iznimne antioksidativne snage.

Crno vino sadrži resveratrol - aktivnu supstanciju koja ljekovito djeluje na organizam. Usporava zgrušavanje krvnih pločica i štiti krvožilni sustav. Upravo se tomu pripisuje veza vina i zdravlja i činjenica tzv. francuskog paradoksa. To je podatak da Francuzi koji redovito nakon objeda piju čašu vina, rijetko obolijevaju od srčanokrvožilnih bolesti.

Raduje saznanje da svjetsko i domaće tržište gotovih proizvoda nudi niz prvorazrednih antioksidacijskih proizvoda dopunske prehrane kao snažne zaštitnike organizma. Podsjetit ćemo da je vitamin E u zajednici sa selenom učinkovit u zaštiti srca i krvožilnog sustava i promotor mentalne svježine. Vitamin C fiziološki je antioksidans, dokazano aktivan u zaštiti same stanice i stvaranju antistresnih hormona. Istraživanja kanadskih stručnjaka pokazuju da bolesnici koji su uzimali veće količine vitamina C i E znatno rijeđe obolijevaju od zamućenja leća tj. katarakte, nego oni koji nisu uzimali antioksidanse. Beta-karoten kao i ostali karotenoidi ima odlučujuću ulogu u zaštiti oka i kože, te očuvanju visokih razina i snage imunosnog sustava.

Enzimatski sustav, uključujući glutaztion peroksidazu, katalazu i superokid dizmutazu, vrlo je bitan za smanjenje reakcije slobodnih radikala i sprječavanje oksidacijskih oštećenja. Najvažniji superoksid dismutaza koji nalazimo u citoplazmi svih naših stanica, sadrži dva vrlo važna metala: bakar i cink. Bakar je sastavni dio središnjice samog enzima gdje se poništava štetna molekula slobodnog radikala, dočim su cinkovi ioni zaduženi postranično stabilizirati enzim i usmjeriti slobodne radikale prema središtu enzima.

Tu su još i mnogi drugi, danas suvremeni, antioksidativni pripravci koji su po svom sastavu snažni i učinkoviti u zaštiti organizma, poput Solgarova Nutri-Nano CoQ10 - fiziološkog antioksidansa snažnog učinka u obrambenoj zaštiti organizma. Proizveden nanotehnologijom, njegova apsorpcija i bioraspoloživost su maksimalne, pa je stoga i njegov učinak maksimalan.

Solgar u svom programu nudi i Advanced Antioxidant Formulu bogata sadržaja antioksidativnih supstancija: vitamin C, vitamin E, ekstrakt zelenog čaja, smjesa tokoferola, cink, prirodni beta-karoten, selen, mangan…Tu je i Solgarov Antioxidant Free Radical Modulators s vitaminom C, vitaminom E, ekstraktom trešnje, ekstraktom grožđa, ekstraktom zelenog čaja, cinkom, luteinom, likopenom, zeaksantinom, selenom, bakrom….

Mimi Vurdelja, mr.pharm.

nutriciologinja HOO





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:56