ZLOUPORABA POLOŽAJA

Gradonačelnik Petrinje osuđen na godinu i tri mjeseca

    AUTOR:
    • Mate Piškor

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2010. u 15:14

Željko Nenadić
Miroslav Kiš/CROPIX

SISAKŽeljko Nenadić, gradonačelnik Petrinje i predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije, osuđen je u petak na Županijskom sudu u Sisku zbog počinjenja dva kaznena djela na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i tri mjeseca. Šokirani Nenadić, nakon izricanja presude i petak u devet sati upitao je sutikinju Županijskog suda Melitu Avedič: 'Ja vas mogu pogledati u oči, možete li vi mene'. Ona mu je odgovorila: 'Gospodine Nenadiću ja sam svoje rekla u presudi, a sve što vi imate sudu reći, kažite u žalbi Vrhovnom sudu. Možete sada ići.'

Nenadić je proglašen krivim zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti tijekom 2002. godine dok je obnašao dužnost ravnatelja Lječilišta Topusko. Tada je sklopio fiktivni sprazum s jednom of-shore kompanijom s Maršalskih otoka, s namjerom da vlasniku te of-shore kompanije izvjesnom Željku Šajnu pribavi materijalnu korist. Poslove sa Željkom Šajnom, rečeno je tijekom suđenja, Nenandić je sklapao zajedno s tadašnjim županom Sisačko-moslavačke županije, Đurom Brodarcem.

Tijekom suđenja nije utvrđeno zbog čega je Nenadić pribavljao materijalnu korist vlasniku of-shore kompanije s kojim se, kako je rekao, upoznao tek prigodom dogovaranja posla za Lječilište. Na pitanje zašto na suđenje kao svjedok nije pozvan Željko Šajn, iz Županijskog državnog odvjetništva odgovoreno jnam je da je Željko Šajn strani državljanin, odnosno da se ne zna se točno tko je on i čime se bavi niti gdje ga je moguće pronaći.

Nenandić je u svibnju 2002. godine dao nalog da Lječilište uplati 15.000 dolara u kunskoj protuvrijednosti na račun banke u Švicarskoj, prije nego je od tvrtke First Costulting Ltd., koja je dio of-shore kompanije Željka Šajna, dobio pismo namjere i prije nego je o tome obavijestio Upravno vijeće Lječilišta Topusko. Nije proveo postupak javne nabave, iako je ukupni dogovoreni posao iznosio 30.000 dolara što premašuje graničnu vrijednost od 200.000 kuna do koje ne treba provoditi postupak javne nabave. Da bi se pokrila isplata od 15.000 dolara, Šajn je Nenadiću, odnosno Lječilištu Topusko poslao studiju o lječilišnom turizmu koja je prema mišljenju stručnjaka iz Hrvatske gospodarske komore bezvrijedni materijal s općim podacima skinutim s internerta. Tim činom Lječilište je oštećeno za 121.105,31 kuna.

Za to kazneno djelo sudsko vijeće Županijskog suda u Sisku Nenadiću je izreklo kaznu od godinu dana zatvora. S dodatnih šest mjeseci zatvora Željko Nenandić kažnjen je zbog počinjenja drugog kaznenog djela u Lječilištu iste 2002. godine, odnosno za isplatu godišnjih nagrada probranim članovima uprave i upravog vijeća protivno važećim propisima i kolektivnom ugovoru djelatnika u zdravstvu. Iako su poslovali sa 36 milijuna kuna gubitaka isplatili su si nagrade za dobro vođenje ustanove i time oštetili Lječilište Topusko za iznos od 119.845,90 kuna. Sudsko vijeće za oba kaznena djela izreko je gradonačelniku Nenadiću jedinstvenu kaznu od godinu dana i tri mjeseca zatvora.Osim Nenadića za ovo kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti suđeno je i Ivanu Abramoviću (48), Jani Abramović (60) i Ivanu Kosteckom (62), predsjedniku i članovima Upravnog vijeća Lječilišta Topusko. Oni su također proglašeni krivim jer su na prijedlog ravnatelja Nenandića donijeli odluku o isplati godišnjih nagrada sebi i probranom društvu, iako su dobro znali da je Lječilište u velikoj financijaskoj krizi i da ima 36 milijuna kuna gubitaka. Oni su osuđeni svaki na po šest mjeseci zatvora uvjeto s rokom kušnje od tri godine. Pored toga, osuđeni moraju platiti sudske troškove, te podmiriti Lječilištu Topusko štetu: Nenandić sam mora vratiti iznos od 121.105,31 koliko je platio fiktivnu studiju švicarskoj of-shore kompaniji, a svih čestvero osuđenih zajedno moraju vratiti Lječilištu iznos od 119.845,90 kuna, koliko su si isplatili godišnje nagrade 2002. godine. Zanimljivo je da izricanju presude nije nazočio nitko od brojne odvjetničke ekipe četvero osuđenih, nego samo Nenadić i Ambramović.

Svi su bili vrlo optimistični nakon završne riječi u četvrtak 11. ožujka i vjerojatno su očekivali oslobađajuću presudu. Nakon izricanja presude, zbunjen i šokiran, gradonačelnik Petrinje rekao je kako je osuđen nevin, da neće dati ostavku na mjesto gradonačelnika Petrinje, da će se svakako žaliti Vrhovnom sudu i da vjeruje u oslobađajuću presudu, jer je ova presuda bez ikakvog pokrića. – Sutkinja ne razumije da za konzalting usluge ne treba javna nabava, da nisam morao provoditi postupak javne nabave, jer nisam platio 30 nego 15 tisuća dolara, a nitko na sudu nije rekao osim tužitelja, da je studija o lječilišnom turizmu koju smo platili 15 tisuća dolara bezvrijedni prijepis s interneta, rekao je Nenandić. Dodao je kako je ovdje riječ o političkoj osveti tima SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel. – Otkud je županica mogla znati još prije deset dana da ću ja biti osuđen, ako nije u dosluhu s nekim na sudu. A županica je na skupu SDP-a u Petrinji prošlog tjedna upravo to rekla, da ću ja dobiti zatvorsku kaznu zbog Lječilišta Topusko. Ovo je skandal, jer su optužbe za oba kaznena djela za koja sam osuđen neutemeljene i leže na klimavima činjenicima, rekao je Nenadić.

Izdvajamo