CROATIAN OPEN JIU-JITSU CHAMPIONSHIP

Hrvatski ju-jitsu savez će 7. svibnja u Zagrebu organizirati deseto po redu Otvoreno jiu-jitsu prvenstvo Hrvatske

Tradicionalno prvenstvo, u jiu-jitsu krugovima poznatije kao Croatian Open Jiu-Jitsu Championship, održat će se u Fusio Centru na Zagrebačkom velesajmu, na adresi Avenija Dubrovnik 15. Za ovo će natjecanje vrijediti službena UAEJJF pravila, a prijave se zatvaraju u nedjelju prvog svibnja.

O prvenstvu, njegovim počecima, tradiciji te međunarodnom ugledu razgovarali smo s gosp. Ilijom Ćavarovićem, predsjednikom Hrvatskog ju-jitsu saveza (HJJS).

Hoće li se i po čemu ovo prvenstvo razlikovati od prethodnih?

“Prvi puta u povijesti turnira uveli smo novčane nagrade za pobjednike kategorija s osam ili više prijavljenih natjecatelja. Također, pobjednici kategorija s pet do sedam prijavljenih natjecatelja će kao nagradu osvojiti nagradni kimono renomiranog proizvođača borilačke opreme Ground Game, dok će pobjednici kategorija s dva do četiri prijavljena natjecatelja osvojiti rashguard istog proizvođača. Osim navedenih pojedinačnih nagrada, najbolja ekipa će uz trofej pobjednika osvojiti i novčanu nagradu.”

Što očekujete od natjecatelja i samog natjecanja?

“Natjecatelji su uvijek i svugdje najvažniji dio sporta. Oni su ti zbog kojih publika dolazi na natjecanje i oni su ti koji svojim potezima izmamljuju uzdahe, a ponekad i razočarenje gledatelja. Mi kao organizator natjecanja, naše službeno osoblje i suci su tu da stvari idu glatko, što nas se manje vidi i primjećuje to smo uspješniji u svom zadatku. Ovogodišnji bogati fond nagrada, angažman stručnjaka za grafički i web dizajn, vrhunskih sudaca te preko 50 osoba koji će biti dio službenog osoblja na samom prvenstvu dokazuju da je Hrvatski ju-jitsu savez učinio sve u njegovoj moći da ovo prvenstvo bude najkvalitetnije organizirano i kvalitetom boraca najbolje prvenstvo dosad. Duga i uspješna tradicija nas na to obvezuje.”

Iz perspektive glavnog organizatora, kako bi opisali evoluciju Cro Opena?

“HJJS je u suradnji s HAŠU SUBOS i JJK ” Crni zmaj Zagreb” organizirao prvi Croatian Open 2007. godine u kultnoj zagrebačkoj Studentskoj sportskoj dvorani Martinovka. Bio je to među prvim organiziranim jiu-jitsu turnirima po BJJ pravilima u Europi. Ključ uspjeha u organizaciji Cro Opena tijekom svih ovih godina je u činjenici da su od prvog pa do zadnjeg održanog prvenstva u organizaciji cijelo vrijeme radila ista ekipa, uz nekoliko pojačanja tijekom godina. S vremenom te iskustvom smo rasli i popravljali pogreške iz prethodnih godina.”

Možete li se prisjetiti prvog Cro Opena i koliko se današnja situacija razlikuje?

“Razlika je drastična. Vještina i razina znanja je strahovito uznapredovala. Na turniru iz 2007. godine je bio jedan natjecatelj s crnim pojasom, nekoliko s plavim i sve ostalo su bili s bijelim pojasevima. Danas u Hrvatskoj imamo dvadesetak crnih BJJ pojaseva, sustavno se radi i trenira, instruktori su ljudi s natjecateljskim iskustvom, puno se više radi s mladima, cijela priča s ovim sportom u Hrvatskoj raste…Slična je situacija i u susjednim državama.”

Croatian Open je organizacijski jedan od najkvalitetnijih turnira u ovom dijelu Europe, kao i najveći po broju natjecatelja, kako to uspijevate?

“Ekipa koja organizira Cro Open je više od deset godina u svojstvu natjecatelja ili trenera sudjelovala na svjetskim, europskim i drugim jakim međunarodnim turnirima te je tijekom svih tih godina skupljala iskustva s tih natjecanja i prenosila ih na Cro Open. Danas s ponosom možemo reći da imamo vrhunski osposobljeni kadar za organizaciju jiu-jitsu natjecanja na najvišem nivou. A sve je postignuto entuzijazmom, ljubavlju prema sportu te stavljanjem sportaša na prvo mjesto. Natjecatelji prepoznaju kvalitetu i vole se natjecati u ugodnom ambijentu i s činjenicom da znaju što mogu očekivati. Kroz godine shvatite da je ključ uspjeha improvizaciju smanjiti na minimum.”

Imate li u planu još natjecanja, možda u drugim gradovima poput European Jiu Jitsu Challengea koji organizirate u Varaždinu?

“Hrvatski ju-jitsu savez u suradnji sa svojim članicama planira u godinama koje dolaze napraviti još kvalitetniji i bogatiji sustav natjecanja, kako za odrasle tako i za najmlađe uzraste. Za bližu budućnost mogu spomenuti KASTAV 2016 – Mediterranean Jiu-Jitsu Challenge koji će se 18. lipnja održati u novoj dvorani u Kastvu pored Rijeke. Također, za sada mogu potvrditi Državno prvenstvo koje će se održati u listopadu, novo izdanje Split Open-a koji će se 27. kolovoza te treće izdanje turnira European Jiu-Jitsu Challenge 2016 koje će se održati 3. prosinca ove godine u Areni Varaždin.”

Imate li što poručiti gledateljima i natjecateljima?

“Natjecatelje pozivam da u što većem broju sudjeluju i uveličaju ovo jubilarno prvenstvo. Želim vam puno uspjeha i sportske sreće. Gledatelje molim da u što većem broju dođu bodriti natjecatelje te svojom nazočnošću dignu natjecanje i sportaše na jednu višu razinu.”

Kotizacija za ovo natjecanje iznosi 35 eura po osobi, a nagrade će biti dodijeljene kako za pojedinačna, tako i za timska ostvarenja. Za više informacija o samom turniru, nagradama, pravilima i registraciji vam savjetujemo da posjetite službenu stranicu turnira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:56