ORDINACIJA

Kiselo-lužnata uravnoteženost

Metabolički procesi u stanicama ovise o ravnoteži kiselina i lužina, te o mineralima, elementima u tragovima, vitaminima, aminokiselinama, masnim kiselinama i enzimima. Stalna kontrola kiselosti izuzetno je važna.

Ravnoteža kiselina i lužina štiti nas od mnogih bolesti današnje civilizacije. Danas, zbog suvremenog načina života, većina ljudi ima previše kiselina. Posljedice toga su tvrdi mišići i neugodni bolovi. Više je uzroka za to, a najvažniji su prijelaz s biljne prehrane na bjelančevinastu i nedovoljno kretanje, odnosno nedostatna tjelesna aktivnost. Tomu je pomogla i današnja denaturirana prehrana, prepuna bojila i konzervansa.

Kiselost je jedna od najčešćih probavnih tegoba. Poremećena ravnoteža kiselina i lužina čest je uzrok upale želučane sluznice. Iskustva govore da bismo za protutežu određenoj količini mesa trebali uzimati sedmerostruku količinu povrća što je, hraneći se na prosječan način, nemoguće. Za neutralizaciju viška kiselina organizmu trebaju minerali, među ostalim kalij i natrij. Pritom posebnu ulogu ima kalcij uskladišten u kostima i zubima, najvećim centrima kalcija. Umor i nesanica često su odraz porasta kiselina u organizmu. Ovisno o tome raste li kiselost samo lokalno ili u cijelom organizmu, tijelo reagira s boli, i to često vrlo jakom.

Neuredna kiselo-lužnata ravnoteža može biti uzrokom pojave mnogih zdravstvenih tegoba i oštećenja zdravlja: reume, osteoporoze, ekcema i kožnih osipa, glavobolje, prehlade i gripe, kao i mnogobrojnih želučano crijevnih tegoba i poremećaja. Najveći i jedini mogući uvjet za ozdravljenje akutnih i kroničnih bolesti jest normalizacija ravnoteže između kiselina i lužina.

Što može uzrokovati pojavu zakiseljenja / kiselosti?

1. prehrana s previše mesa

2. zagađenje okoliša (zraka)

3. kisele kiše koje minerale potiskuju u niže slojeve tla

4. rezanje, obrada i kuhanje hrane

5. premalo tekućine

6. alkohol

7. pušenje

8. premalo kretanja

9. stres

10. vanjski čimbenici koji dovode do demineralizacije organizma – visoke temperature i pretjerano znojenje

11. uzimanje lijekova, posebice salicilata koji su sastavni dio svih analgetika i tableta protiv gripe.

Najbitniji unutarnji faktori koji vode organizam u kiselost:

- kriv način prehrane, brzo gutanje s puno progutanog zraka

- probavne tegobe, nadutost, plinovi

- kronične bubrežne tegobe

- diabetes melitus

- upale, povišena tjelesna temperatura

- uobičajeni i lokalni nedostatak kisika

- neuravnotežen srčano krvožilni sustav.

Poremećena kiselo-lužnata ravnoteža može uzrokovati:

- tegobe lokomotornog sustava – bolna leđa, osteoporozu, reumatske tegobe

- tegobe probavnog sustava - gastritis, crijevne upale, grčeve, poremećenu crijevnu floru

- kronični umor, pospanost, nedostatak energije

- depresivnost, pretjeranu živčanost

- bolesti srca i krvožilnog sustava, niski tlak, srčane aritmije

- glavobolju, migrenu

- karijes, paradontozu

- bubrežni disbalans

- giht (ulog)

- smanjenje izdržljivosti i krutost mišića

- nizak prag boli – nepodnošljivost boli.

Ukoliko je ustanovljena kiselost vašeg organizma trebali biste žurno pomoći neutralizaciji kiselosti. Tijelo na prehladu reagira hiperprodukcijom kiselina kao i kod žena za vrijeme menstrualnog ciklusa. Šećer je kradljivac lužina, jer prilikom razgradnje troši kalcij, stoga ljudi koji uzimaju puno slastica često imaju nedostatak kalcija. Preopterećenost kiselinama organizam neutralizira mineralima, a to su kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i drugi. Pritom važnu ulogu ima kalcij pohranjen u zubima i kostima, jer predstavlja najveću zalihu minerala. Za probleme zuba i pojavu karijesa česti su «krivci» višak kiselina i nedostatak lužina.

Probavni je sustav složeni mehanizam s nizom kemijskih reakcija koje se smjenjuju, a u kojima kiseline imaju vrlo važnu ulogu. One u organizam dospijevaju hranom, a određene kiseline proizvode i jetra, gušterača i želudac. Za dobru probavu, za izlučivanje štetnih i nepotrebnih tvari bez fermentacije i napuhnutosti, želučani i crijevni sadržaj trebaju imati uravnoteženu pH vrijednost - pola kiselu i pola lužnatu. Treba smanjiti uporabu kiselih namirnica u korist lužnatih koje odlično pogoduju probavnom sustavu.

UMJERENO JEDITE I PIJTE ZAMJENITE IH

Kavu, čaj, mlijeko napitcima na bazi žitnih klica,

zelenim čajem

Sokove od voća i povrća, gazirana pića,

voćne sirupe V O D O M

Kavu i alkohol 1-2 čaše kvalitetna vina

Marmeladu i džemove neprerađenim šećerom

Mahunarke, kekse, kolače, lješnjake, orahe cjelovitim žitaricama, bademima...

Životinjske masti, prerađeno ulje MASLINOVIM ULJEM

Jaja i perad bjelanjcima

Mliječne proizvode, mlijeko, plemenite sireve kozjim sirom i kefirom

Bijele mahune, bob, soju, leću, rajčice kestenima, krumpirom, kukuruzom

Kiseli kupus zelenim povrćem, celerom, blitvom,

začinskim biljem

Masno meso, divljač, perad nemasnim mesom i peradi

Ocat senfom i biljnim začinima

Šumsko voće, nezrelo voće, agrumi bananom, dinjom, breskvama, suhim

voćem, papajom

I ono najvažnije - laboratorijska analiza netolerancije (nepodnošljivosti) na namirnice bit će značajan korak unapređenju uravnoteženosti vašeg pH i općeg dobrog stanja organizma.

Uklonimo li iz prehrane sve ono što remeti našu enzimatsku ravnotežu, a povećamo unos vode, bavljenje tjelesnom aktivnošću, naučimo li disati (meditacija) ili redovito odemo na masažu ili u saunu, učinili smo puno kako bi naše tijelo bilo fit. Takvim pristupom zadržat ćemo visoki energetski potencijal, imat ćemo manje zdravstvenih tegoba, budit ćemo se svježi, stres će biti nepoznanica, a zdravlje će biti kvalitetno.

Mimi Vurdelja, mr.pharm.

nutriciologinja HOO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:18