Odgovor na pitanje potražili smo u jednom zagrebačkom odvjetničkom uredu

Što ako netko od vas zatraži da budete sudužnik?

Odgovor na pitanje potražili smo u jednom zagrebačkom odvjetničkom uredu

Trebate sudužnika za kredit, ali ne znate tko može biti sudužnik i što to točno znači? Koja prava i obveze proizlaze iz jednog takvog ugovorenog odnosa pitali smo odvjetnicu Robertu Gottwald.

– Sudužnik je jednak jamcu u obvezama i pravima, jedino što sudužnik povećava kreditnu sposobnost korisnika kredita – rekla nam je odvjetnica Gottwald. – Jamstvom sudužnici daju pravo banci da u slučaju neredovite otplate kredita banka otplatu može potraživati od njih. Sudužnik ne može biti bilo tko, već mora zadovoljavati uvjete koje propisuje svaka pojedina banka. Izračune kreditne sposobnosti sudužnika razlikuje se prema vrsti sudužništva i vrsti kredita koji uzimate – dodala je.

Primjerice, činjenica da ste nekome sudužnik za kredit kojim kupuje stan ne daje vam nikakvog prava na taj stan, već samo preuzimate obvezu da ćete kredit vratiti banci u slučaju da glavni dužnik neuredno vraća kredit. Ako ste sudužnik, odgovarate kreditnoj instituciji za sve dospjele obveze.

Konkretno, ako glavni dužnik ne bi mogao uredno izvršavati svoje obveze, a vi ste sudužnik, odgovarate kreditnoj instituciji za sve dospjele obveze i kreditna institucija može zahtijevati ispunjenje tih obveza i od glavnog dužnika i od sudužnika, i to sve dok obveza ne bude potpuno ispunjena.

Što ako je netko od vas zatraži da budete sudužnik? Pri razmatranju takve odluke nužno je voditi računa o svim mogućim rizicima, što za vas može imati ozbiljne posljedice. Stoga, imajte na umu da nekome biti sudužnik ne znači samo dati formalni potpis ugovora na koji se pristaje, primjerice iz usluge ili prijateljskih odnosa s glavnim dužnikom, već to znači da time preuzimate i određene obveze glavnog dužnika.

Kako biste umanjili rizike koji proizlaze iz preuzimanja obveze za trećega, kada zapravo ovisite o ponašanju glavnog dužnika, prije odluke da budete nekome sudužnik, odvjetnica Roberta Gottwald predlaže da se detaljno informirate o pravima i obvezama koje imate kao sudužnik iz ugovornog odnosa zbog vrste i težine obveza koje ugovorom preuzimate. Upoznajte se sa zakonskim propisima ili se izravno informirajte kod kreditne institucije.

Nadalje, na temelju dostupnih i objektivnih izvora provjerite i procijenite mogućnosti glavnog dužnika da uredno izvršava obveze iz ugovora koje se odnose na planirani iznos i rok na koji namjerava zatražiti odobravanje kredita. Obavezno prethodno ugovorite (ne dogovorite!) s glavnim dužnikom i adekvatno osiguranje, koje će vam omogućiti da pokrijete sve troškove budete li morali platiti njegove obveze po kreditu kao sudužnik, na primjer zadužnicom, zasnivanjem založnog prava na imovini glavnog dužnika i sl. O načinu ugovaranja takvog osiguranja odvjetnica Roberta Gottwald savjetujte da se konzultirate sa stručnom osobom (npr. odvjetnikom).

Pratite nas i dalje u rubrici Moj prvi kvadrat, a sutra doznajte koje sve obveze i odgovornosti ima – jamac.

Pročitaj više o kupnji nekretnine na stranici Moj prvi kvadrat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:07