ČAPORICE

Triljani agropoduzetnicima: nudimo vam najbolje uvjete u Hrvatskoj

Proizvodna zona Čaporice - Centar agropoduzetništva 3LJ do sada je najvrijedniji gospodarski projekt financiran iz EU fondova na području Splitsko-dalmatinske županije. Podsjetimo, Splitsko-dalmatinska županija sa 36 poduzetničkih zona vodeća je u Hrvatskoj. Sve zone su pokrenute kao zone opće namjene. Tako je 2006. godine startala i Proizvodna zona Čaporice. U njeno komunalno opremanje do sada je uloženo oko 50 milijuna kuna, poduzetnici su u svoje poslovno-proizvodne objekte i opremu uložili gotovo pola milijarde kuna, a u njihovim pogonima posao je dobilo oko 300 radnika. Kad su iscrpili zemljišne resurse prve faze Triljani su odlučili umjesto opće namjene svoju zonu proširiti na novih 23 hektara i specijalizirati za agropoduzetništvo sa sadržajima koji bi bili u funkciji postojećih proizvođača poljoprivrednih proizvoda i agroindustrije triljskog i cetinskog kraja, županije i šire. Projekt je nazvan Proizvodna zona Čaporice – Centar agropoduzetništva 3LJ.

Čelništvo Trilja vjerovalo je u takav projekt, ali zbog krize i besparice bila je upitna realizacija. Izlaz su vidjeli u sredstvima EU. Za pripremu i realizaciju projekta Trilj je ušao u partnerske odnose sa županijskom razvojnom agencijom RERA i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša. Apliciralo se na sredstva EU fonda za regionalni razvoj iz kojega su za izgradnju infrastrukture na nova 23 hektara dobili nepovratnih 15.198.233,88 kuna ili 90 posto od ukupno potrebnih 16.999.658,64 kuna. Ovo su bila prva sredstva dodijeljena jedinicama lokalne samouprave za financiranje razvojnih projekata od kada je RH postala punopravnom članicom EU.

Prvi EU novci

Odobrena EU sredstva grad Trilj dočekao je s kompletiranom projektnom dokumentacijom komunalne infrastrukture uključujući i građevinsku dozvolu. Stoga je bez gubljenja vremena provedena zakonom propisana javna nabava, a radovi na izgradnji počeli su u ožujku 2015.godine. Izvela ih je graditeljska tvrtka "Skladgradnja" iz Splita, koja je poslove izgradnje komunalne infrastrukture na novih 23 hektara Proizvodne zone Čaporice dobila putem javne nabave. Kroz minulih 8 mjeseci "Skladgradnja" je obavila sve na što se obvezala, dobijena je uporabna dozvola i 26. siječnja 2016. godine i službeno je označen završetak radova izgradnje komunalne infrastrukture na navedenih 23 hektara. Ono što se na samom terenu vidi može se sažeti tek na asfaltirane prometnice s nogostupima, javnom rasvjetom i sadnicama ukrasnih stabala. Komunalna infrastruktura je ispod asfaltnog tepiha, a čini je:

1.804 metra cjevovoda otpadnih voda,

1.495 metara cjevovoda oborinskih voda,

1.264 metra prometnica s koridorom od 11 do 13 metara i kolnikom širine 7 metara ( 2x3,5 metara) za dvosmjerni promet,

161 metar prometnica s koridorom 6 do 8,5 metara i kolnikom širine 6 metara,

1.426 metara pješačke staze minimalne širine 2 metra,

Vertikalna i horizontalna prometna signalizacija,

Zelena površina na 1.750 metara kvadratnih i zasađeno je 86 sadnica ukrasnih stabala,

1.265 metara cjevovoda profila 150 milimetara,

17 nadzemnih hidranata,

5.600 metara podzemnog visokonaponskog električnog kabela,

47 stupova javne rasvjete s lučnim konzolama i LED svijetiljkama,

2.800 metara TK PVC cijevi promjera 110 milimetara i 3.300 metara TK PE-HD cijevi promjera 50 milimetara.

PUC 3LJ srce zone Čaporice

Poslovno uslužni centar 3LJ predstavljat će srce Proizvodne zone Čaporice – Agropoduzetničkog centra 3LJ, ali i cijele agroindustrije Trilja i Cetinske krajine, Splitsko-dalmatinske županije i šire. Proširenjem Proizvodne zone Čaporice na novih 23 hektara i ulaganjem 16.999.658,64 kuna u izgradnju infrastrukture, od kojega iznosa je EU fond za regionalni razvoj osigurao bespovratnih 15.198.233,88 kuna, stvoreni su osnovni preduvjeti za početak realizacije projekta.

Budući Poslovno uslužni centar 3LJ (PUC 3LJ) bit će smješten uz južni rub proširenog dijela Proizvodne zone Čaporice, uz prometnicu za dio naselja Ugljane. Na parceli od 20.059 metara kvadratnih izgradit će se građevina tlocrtne površine 3.120 metara kvadratnih, u naravi prizemlje i dva kata ukupne bruto površine 4.245 metara kvadratnih. Taj prostor namijenjen je za smještaj i rad poduzetničko-potpornih službi, uslužno-servisnih službi i poduzetničko-inkubatorski dio.

Stožerni sadržaj PUC-a 3LJ bit će Centar kompetencija za prehranu i zdravlje 3LJ (CEKOM 3LJ). To je ustanova koja je odlukom Gradskog vijeća Trilja osnovana 2015. godine. Osnutkom CEKOM-a 3LJ stvorena je pretpostavka za pružanje podrške podizanju kapaciteta poslovnog sektora malih i srednjih poduzeća zainteresiranih za razvoj novih agroindustrijskih proizvoda, sukladno Strategiji pametne specijalizacije RH. CEKOM 3LJ stvara zajednički prostor za znanstveni i industrijski sektor povezujući njihovo znanje i iskustvo, odnosno povezuje visokoškolske ustanove i institute s gospodarstvom i to primarno s malim i srednjim poduzećima.

CEKOM povezuje agroproizvodnju i znanost

Grad Trilj s partnerima od CEKOM-a 3LJ očekuje razvojno-istraživačke programe koji bi trebali dovesti do veće primjene rezultata istraživanja znanstvenih institucija kao što su, primjerice, kreiranje novih proizvoda i usluga, poboljšanje tržišne pozicije gospodarstva povećanjem dodane vrijednosti postojećim proizvodima i uslugama, transferu ljudskih resursa i kreiranjem novih tvrtki i poslovanja.

U Poslovno uslužnom centru 3LJ smjestit će se poduzetničko-potporne službe, uslužno-servisni i poduzetničko-inkubatorski sadržaji.

Poduzetničko-potpornim službama namijenjen je prostor od 1.040 metara kvadratnih. Od toga bi na administrativni trakt otpadalo 150 metara kvadratnih, prezentacijsko-edukacijski dio zauzimat će 470 metara kvadratnih, labaratorijsko-analitički dio 130 metara kvadratnih, tehnička služba i održavanje 150 kvadrata i tehničko-energetski blok 120 metara kvadratnih. Plan je da u administraciji bude angažirano 11 djelatnika, dva djelatnika planirana su za poslove tehničke službe i održavanja dok je u labaratorijsko-analitičkom dijelu planirano 16 radnih mjesta.

Druga cjelina je uslužno-servisni prostor kojemu je namijenjeno 215 metara kvadratnih.

Treća i prostorno najveća cjelina unutar Poslovno uslužnog centra 3LJ je poduzetničko-inkubatorski dio kojemu je namijenjeno 1.620 metara kvadratnih. Ta cjelina imat će 6 inkubatora i to jedan od 60 metara kvadratnih, jedan od 65 metara kvadratnih, dva od po 100 metara kvadratnih i dva inkubatora od po 240 metara kvadratnih. Osim toga poduzetnicima u tim inkubatorima bit će na raspolaganju zajednički ulazni prostor od 115 metara kvadratnih te prateći prostori od 450 metara kvadratnih od čega su dva skladišta od po 200 metara kvadratnih.

Nakon što su završili s komunalnim opremanjem 23 hektara u Proizvodnoj zoni Čaporice, na kojem prostoru su projektirali razvoj Centra agropoduzetništva 3LJ, a za što su iz EU fonda za regionalni razvoj dobili bespovratnih 15.198.233,88 kuna, Triljani i njihovi partneri na projektu, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, kreću u tri smjera, sve s osloncem na EU fondove.

Razvoj u tri smjera

Poslovno-uslužni centar(PUC) 3LJ imat će bruto razvijenu površinu 4.245 metara kvadratnih. Za njegovu izgradnju Triljani i partneri nemaju spremljen novac, ali kako i taj projekt "drži vodu" kod EU fondova glavnina novca očekuje se upravo iz tih izvora. U PUC-u 3LJ, ali i kod znanstvenih institucija koje će provoditi istraživanja za potrebe Centra agropoduzetništva Trilj, a to su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Institut Ruđer Bošković, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu i Veterinarski fakultet Zagreb, trebat će sofisticiranu labaratorijsku opremu. Financijska sredstva za nabavku sve te opreme u procjenjenoj vrijednosti oko 22 milijuna kuna također se planiraju pribaviti iz EU fondova.

Sve što je napravljeno ili je planirano može ostati samo isprazna priča bez uključivanja poduzetnika jer se tek putem njih i zahvaljujući njima ostvaruju krajnji ciljevi: stvaranje nove dodane vrijednosti i zapošljavanje. Pritom valja znati da EU sredstva ne smiju zaobići ni poduzetnike.

Raspoloživa EU sredstva

Poduzetnicima i znanstvenim institucijama su na raspolaganju slijedeći izvori EU sredstava:

Iz EU Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." u mjeri 3 za poslovnu konkurentnost navodi promicanje poduzetništva, podupiranje kapaciteta malih i srednjih poduzeća (MPS) za rast na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu te angažiranost u inovacijskim procesima. Za izgradnju proizvodnih kapaciteta MPS i ulaganje u opremu Hrvatskoj je osigurano 760 milijuna kuna, a odobrena sredstva po pojedinom projektu ne mogu biti manja od 1,5 niti veća od 15 milijuna kuna. Za ulaganja u proizvodnju i tehnologiju tih poduzeća Hrvatska ima na raspolaganju 357,2 milijuna kuna s tim da minimalni pojedinačni iznos može biti 500 tisuća, a maksimalni 5 milijuna kuna. Natječaji za ova sredstva, objavljeni 9. travnja 2015. godine, trajno su otvoreni, a sredstva moraju biti iskorištena najkasnije do 31. prosinca 2020. godine.

Obzor 2020 je program EU za istraživanje i inovacije. To je zajednički EU fond u kojemu do 2020. godine ima raspoloživih 78,6 milijardi eura. Prihvatljivi korisnici su fakulteti, sveučilišta, znanstveno-istraživački centri ili instituti, mikro, mala i srednja poduzeća, velike kompanije, javne ustanove, civilne udruge. Ciljevi programa su poticanje istraživanja i razvoja, razvoj novih tehnologija, suradnja akademske i poslovne zajednice, poticanje inovacija. I to nije sve. Program za konkurentnost malih i srednjih poduzeća, COSME, do 2020. godine ima na raspolaganju 2,3 milijarde eura. Prihvatljivi korisnici tih sredstava su MPS, sadašnji i potencijalni poduzetnici i poslovne organizacije za podršku poduzećima, a cilj je programa olakšavanje pristupa financiranju za MSP, stvaranje okruženja pogodnog za rast gospodarstva, poticanje poduzetničke kulture u Europi, povećanje održive konkurentnosti i internacionalizacije MSP-ova.

Poljoprivredno-prerađivačka djelatnost ima na raspolaganju značajna EU sredstva namijenjena ruralnom razvoju. Posebno su značajne mjere 4 "Ulaganje u fizičku imovinu" i 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja". U podmjeri 1 mjere 4 potpora je od 50 do 90 posto prihvatljivih troškova, a pojedinačni iznosi su od 5 tisuća do 2 milijuna eura. Podmjera 2 mjere 4 osigurava 50 posto prihvatljivih troškova, a pojedinačni iznosu su od 10 tisuća do 5 milijuna eura. Iz mjere 6 značajne su podmjere 1 i 3 za mlade poljoprivrednike. Onima koji su prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu nositelji potpora je 100 posto prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos je 50 tisuća eura. Za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava potpora je također 100 posto prihvatljivih troškova, ali do iznosa od 15 tisuća eura.

Triljski partneri



Partnerska uloga Instituta fokusirana je na doprinos koncipiranju i funkcioniranju Centra agropoduzetništva 3LJ pri čemu je do izražaja došla njihova znanstveno-istraživačka djelatnost bazirana na mediteranskoj poljoprivredi kao i znanstveno-stručna potpora poljoprivrednim gospodarstvima.

RERA je kao partner u projekt unijela iskustvo u provedbi programa za poticanje gospodarskog razvoja regije te poznavanje procedura i procesa vezanih uz provedbu EU projekata.

Uključena znanost

U funkciji Centra agropoduzetništva 3LJ i kompletne agroindustrije koja mu gravitira i na njega će se oslanjati bit će znanstveno-istraživačke institucije.

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša istraživat će populaciju samoniklog ljekovitog bilja, pripremati i provoditi istraživanja, obradu i prezentaciju dobivenih rezultata te istraživanje tržita.

Institut Ruđer Bošković istraživat će aktivne tvari u ljekovitom bilju te razvijat protokole za izolaciju različitih vrsta spojeva iz biljnog materijala i drugo.

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu analizirat će hranidbene vrijednosti novih proizvoda.

Veterinarski fakultet Zagreb – Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane provodit će mikrobiološka ispitivanja sireva i eteričnih ulja.





Na temelju članka 35. stavak 2. i članka 391. stavak 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima („Narodne novine“, broj 91/96, 69/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12 i 152/14), članka 48. stavka 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“, br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 i 137/15), članka 32. Statuta Grada Trilja („Službeni glasnik Grada Trilja” br. 03/09 i 01/13) i Odluke Gradskog vijeća, o prodaji građevinskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Čaporice, klasa: 944-01/16-01/1, Urbroj: 2175-05-01-16-01, od 15. ožujka 2016. godine, Gradonačelnik Grada Trilja, raspisuje slijedeći:



JAVNI NATJEČAJ

za prodaju građevinskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Čaporice

prikupljanjem pisanih ponuda

I.

Predmet Natječaja je prodaja građevinskih parcela koje se nalazi u Gospodarskoj zoni Čaporice , Grad Trilj, koja se nalazi uz državnu cestu D-60 (Trilj-Imotski), udaljena 4 km od auto-ceste A-1 (Čvor Bisko), do Splita je 36 km, a do graničnog prelaska Kamensko (RH - BiH) 24 km.

Grad Trilj planirane građevinske parcele ima u posjedu i jedini je vlasnik.

Prodaju se građevinske čestice sljedećih oznaka i površina ;

R.br. Oznaka Površina dio čes. zem. KO

1. P1 9 411 m2 310/60 KO Čaporice

2. P2 8 298 m2 310/60 KO Čaporice

3. P3 4 657 m2 310/60 KO Čaporice

4. P4 4 700 m2 310/60 KO Čaporice

5. P5 5 677 m2 310/60 KO Čaporice

6. P6 10 483 m2 3894/34 KO Ugljane

7. P7 9 067 m2 3894/34 KO Ugljane

8. P8 17 582 m2 3894/34 KO Ugljane

9. P10 8 567 m2 3894/38 KO Ugljane

10. P11 4 883 m2 3894/38 KO Ugljane

11. P12 4 563 m2 3894/38 KO Ugljane

12. P13 4 514 m2 3894/38 KO Ugljane

13. P15 51 036 m2 310/53 KO Čaporice (cijela)

14. P16 13 419 m2 310/58 KO Čaporice (cijela)

15. P17 25 426 m2 310/59 KO Čaporice (cijela)

II.

Na zemljištu iz točke I. prema uvjetima iz Urbanističkog plana uređenja GZ Čaporice , prodaju se komunalno kompletno opremljena zemljišta (asfaltirane prometnice, oborinska i fekalna odvodnja sa uređajem za pročišćavanje, DTK, vodovod , javna rasvjeta i električna energija) na kojima je odmah moguća gradnja gospodarskih objekata i obavljanje poduzetničkih djelatnosti .

III.

Pravo sudjelovanja u natječaju imaju sve pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti (u daljnjem tekstu: ponuditelji) koje, prema važećim propisima mogu biti vlasnici nekretnina na području Republike Hrvatske.

IV.

Svaki ponuditelj je dužan platiti jamčevinu za ozbiljnost ponude u visini od 10% ukupnog iznosa početne cijene nekretnine na koju se ponuda odnosi.

Jamčevina se uplaćuje u korist Grada Trilja, na račun HR65 23300031864000004, sa pozivom na br. HR68-7242-OIB uplatitelja za pravne i fizičke osobe.

Ponuditelj koji odustane od stavljene ponude na natječaj gubi pravo na povrat uplaćene jamčevine.

Izabranom ponuditelju jamčevina se uračunava u ukupan iznos cijene kupljenog zemljišta, a ostalima se vraća u nominalnom iznosu, bez kamata, najkasnije u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke o izboru najpovoljnije ponude.

V.

Pisane ponude se dostavljaju na adresu: Grad Trilj, Poljičke republike 15., 21 240 Trilj,

putem pošte ili osobno u zatvorenom omotu s upozorenjem „Ne otvaraj“ i s naznakom „ponuda za natječaj za građevinsko zemljište“.

Otvoreni poziv se objavljuje na neodređeno vrijeme, do prodaje parcela iz članka I. Natječaja.

Prvo otvaranje ponuda održat će se 03.svibnja 2016. godine u prostorijama Grada Trilja, sa početkom u 10,00 sati.

Za pristigle ponude nakon 02.sviblnja 2016. godine otvaranje ponuda održavat će se svakog prvog utorka tekućeg mjeseca u 12,oo sati .

Otvaranju ponuda mogu prisustvovati ovlašteni predstavnici ponuditelja uz predočenje pisanog dokaza o ovlasti.

VI.

Pisana ponuda mora sadržavati:

- Ime i prezime, odnosno naziv, OIB i adresu ponuditelja,

- Oznaku građevinskog zemljišta na koje se odnosi ponuda,

- Cijenu koja se nudi po 1 m2 zemljišta, odnosno ukupan iznos,

- Rokove I način plaćanja,

- Dokaz o plaćenoj jamčevini

- Preslik rješenja o upisu u sudski ili drugi pripadajući registar (ne stariji od 6 mjeseci),

- BON plus

- Podaci o solventnosti (BON-2)

- Poslovno-investicijski plan (opis djelatnosti koja će se obavljati u novoizgrađenom objektu, planirani broj novozaposlenih, rok dovršetka izgradnje te početak obavljanja djelatnosti),

- Rok valjanosti ponude,

- Podatak o broju računa za eventualni povrat jamčevine.

Ponuditelj – potencijalni kupac/investitor nekretnine u Zoni dužan je uz ostale sastavne dijelove Ponude podnijeti Gradu Trilju i:- poslovni plan iz kojeg proizlazi ovakav način financiranja predmetnog projekta i investicije u predmetnoj Zoni u slučaju da kupac/investitor svoj program i investiciju financira kroz EU Fondove, kroz vid nepovratnih sredstava i sl. ili putem kreditiranja/financiranja preko EIB (European investment Bank) i HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj

- opis dosadašnjeg i/ili planiranog poslovanja na novoj lokaciji

- strukturu i dinamiku ulaganja

- broj i strukturu zaposlenika i novozaposlenih radnika.

Podnošenje ponude ima značaj prihvaćanja svih uvjeta Natječaja, kao i svih posljedica koje iz toga proizlaze. Nepotpune i nepravovremene ponude neće se razmatrati..

VII.

Najmanji iznos kupoprodajne cijene za predmet ove kupoprodaje iznosi ukupno 30 kn/m2 (slovima: trideset kuna po metru kvadratnom).

VIII.

Najpovoljnijom ponudom smatrat će se ponuda s najvišom ponuđenom cijenom.

Odluka o najpovoljnijoj ponudi i sklapanju ugovora o prodaji te kupoprodajnog ugovora donosi Gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva koje prije dostave prijedloga provodi postupak otvaranja i pregled ponuda.

IX.

Odluka Gradonačelnika o najpovoljnijoj ponudi dostavit će se svim ponuditeljima u rok od 8 dana od dana donošenja.

X.

Grad Trilj zadržava pravo ne prihvatiti pojedinu ponudu ili sve ponude, bez posebnog obrazloženja i odgovornosti prema ponuditeljima, uz povrat uplaćenih jamčevina.

XI.

Kupac vlasništvo, odnosno pravo uknjižbe sa posjedom predmetne nekretnine stječe odmah, i knjiži se kao vlasnik u razmjernom idealnom dijelu temeljem ugovora o kupoprodaji, a po nastupanju uvjeta za parcelaciju, sukladno posebnim propisima, kojom se predmet kupoprodaje kao točno određeni realni dio izdvaja u zasebnu katastarsku i zk. česticu, stranke sklapaju aneks ugovora o kupoprodaji kojim se kupac knjiži kao isključivi vlasnik te novoformirane čestice u zemljišnoj knjizi.

Za građevinske parcele oznaka P15, P16 i P17 novi vlasnik knjiži se odmah po podmirenju kupoprodajnih obveza (nije potrebna parcelacija).

Kupac ponuđenu cijenu za građevinsko zemljište plaća odjednom, ili obročno do 12 mjeseci, uvećan za kamatu od 5 (pet) % na ugovoreni iznos, uz obvezno ugovaranje hipoteke u visini nepodmirenog iznosa kupoprodajne cijene i/ili poček izdavanja tabularne izjave dok se ne podmiri cjelokupni iznos kupoprodajne cijene (troškovi, kamate, glavnica).

U slučaju da kupac/investitor svoj program i investiciju financira kroz EU Fondove, kroz vid nepovratnih sredstava i sl. ili putem kreditiranja/financiranja preko EIB (European investment Bank) i HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj), ne ugovora se kamata na obročno plaćanje kupoprodajne cijene.

U slučaju da investitor/kupac u roku od jedne godine dana, odustane od planiranog projekta izgradnje i zatraži raskid kupoprodajnog ugovora, Grad Trilj zadržava uplaćenu jamčevinu,

a investitoru/kupcu vrši povrat preostalog uplaćenog iznosa (bez kamata) za građevinsko zemljište u roku 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva.

Kupac nekretnine u Zoni ima pravo na umanjenje plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju po Odluci o djelomičnom oslobađanju komunalnog doprinosa klasa: 021-05/08-01/1 od 30. listopada 2008. godine.

Grad Trilj kao prodavatelj nekretnina u Zoni pridržava pravo prvootkupa nekretnina u Zoni u roku od 5 godina od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora.

XII.

Kupac nekretnine na području Zone dužan je poštivati slijedeću dinamiku razvoja investiranja u Gospodarske zone Čaporice, i to kako slijedi:

-ishoditi pravomoćnu lokacijsku dozvolu za gradnju na kupljenoj nekretnini –građevinskoj parceli, najkasnije u roku 5 mjeseci od dana zaključivanja kupoprodajnog ugovora

-ishoditi pravomoćan akt kojim se dozvoljava gradnja na kupljenoj nekretnini – građevinskoj parceli, najkasnije u roku 11 mjeseci od dana zaključivanja kupoprodajnog ugovora

-započeti sa izgradnjom planiranog objekta po Ponudi na javnom natječaju, najkasnije u roku jedne godine od dana zaključivanja kupoprodajnog ugovora.

Kazna kupcu za kašnjenje početka gradnje od jedne godine je u visini 10 % kupoprodajne cijene ,a za svaku narednu godinu kazna je u visini 30 % kupoprodajne cijene, ali maksimalno do iznosa kupoprodajne cijene.

U visini maksimalnog iznosa kazne iz prethodnog stavka, ugovara se u korist Grada Trilja hipoteka na kupljenom zemljištu.

Odredbe ovog članka ne odnose se na kupce/investitore koji svoje programe i investicije financiraju kroz EU Fondove, kroz vid nepovratnih sredstava i sl. ili putem kreditiranja/financiranja preko EIB (European investment Bank) i HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj)

Kupac nekretnine na području Zone dužan je, nadalje, poštivati i slijedeću dinamiku razvoja investiranja u GZ Čaporice-Zapad, i to kako slijedi:

-izgraditi objekt sukladno prethodno ishođenim dozvolama te ishoditi pravomoćnu Uporabnu dozvolu najkasnije u roku dvije godine od zaključivanja kupoprodajnog ugovora

-započeti obavljati planiranu gospodarsku djelatnost predviđenu Ponudom najkasnije u roku dvije godine i šest mjeseci od zaključivanja kupoprodajnog ugovora.

Kazna kupcu za kašnjenje sa početkom obavljanja gospodarske djelatnosti od dvije godine je u visini 10 % od kupoprodajne cijene , a za svaku narednu godinu kazna je u visini 30 % kupoprodajne cijene, ali maksimalno do iznosa kupoprodajne cijene.

U visini maksimalnog iznosa kazne iz prethodnog stavka, ugovara se u korist Grada Trilja hipoteka na kupljenom zemljištu.

Odredbe ovog članka ne odnose se na kupce/investitore koji svoje programe i investicije financiraju kroz EU Fondove, kroz vid nepovratnih sredstava i sl. ili putem kreditiranja/financiranja preko EIB (European investment Bank) i HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj).

U slučaju da investitor/kupac ne poštuje gornju dinamiku, odnosno u gore navedenim rokovima ne ispoštuje propisane i ugovorene obveze, u tom slučaju Grad Trilj ima pravo na jednostrani raskid Ugovora o kupoprodaji, a u tom slučaju investitor/kupac, nema pravo potraživati naknadu s naslova troškova, ulaganja i po bilo kojem drugom osnovu.

U slučaju da investitor/kupac u roku od jedne godine dana, odustane od planiranog projekta izgradnje i zatraži raskid kupoprodajnog ugovora, Grad Trilj zadržava uplaćenu jamčevinu, a investitoru/kupcu vrši povrat preostalog uplaćenog iznosa za građevinsko zemljište u roku 30 dana od dana podnošenja Zahtjeva.

XIII.

U slučaju da kupac/investitor svoj program i investiciju financira kroz EU Fondove, kroz vid nepovratnih sredstava i sl. ili putem kreditiranja/financiranja preko EIB (European investment Bank) i HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj), primjenjuju se, vrijedi i ugovara drugačija dinamika, uvjeti te je kupac/investitor dužan poštivati i ispuniti sve obveze iz prethodnog članka Natječaja počev od dana zaključenja ugovora sa EU Fondom i EIB-om, odnosno HBORom .

Ne vrijedi retroaktivna primjena odredbi ove Odluke glede načina financiranja projekata i investicija, što znači da je kupac/investitor već u svojoj ponudi na natječaj, posebnom izjavom dužan navesti način financiranja tog projekta i investicije jer se isti naknadno, kod sklapanja ugovora ili nakon toga,, kao niti zbog eventualnih naknadnih promjena okolnosti i/ili načina financiranja, ne može pozivati na primjenu odredbi ove odluke koje se odnose na financiranje njegova projekta i investicije kroz EU Fondove, kroz vid nepovratnih sredstava i sl. ili putem kreditiranja/financiranja preko EIB (European investment Bank) i HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj).

XIV.

Ugovor o kupoprodaji se solemnizira kod javnog bilježnika tako da isti ima snagu ovršne isprave.

Troškove sastava i solemnizacije ugovora o kupoprodaji snosi i plaća kupac.

Porez na promet nekretninama snosi te naknadu za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta plaća kupac

XV.

Sve potrebne informacije o nekretninama koje su predmet prodaje mogu se dobiti svakog radnog dana od 08 do 14 sati, u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Trilja, Poljičke republike 15.

i/ ili na telefon broj: 021 831 135, mob. 098 588 592

Klasa: 940-02/16-01/1

Urbroj:2175-05-03-16-01

Grad Trilj

Gradonačelnik:

Ivan Šipić, v.r.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:23