PITANJE STATUSA

ZAŠTO MUŠKARCI 'RADE' VIŠE OD ŽENA? U pitanju je lančana reakcija koja može imati štetne posljedice po sve

Svoju natjecateljsku prirodu muškarci najčešće pokazuju u radnoj okolini i to najviše u broju radnih sati, koje smatraju mjerilom uspjeha i dobrih rezultata.

Istraživanje koje je proveo Research Centre for Education and the Labour Market pokazalo je kako su muškarci izrazito natjecateljski raspoloženi u odnosu na svoje kolege - što se naviše očituje na broju radnih sati, odnosno broju prekovremenih sati.

Rezultati su pokazali kako se muškarci osjećaju zadovoljnije ako u uredu provedu više sati od svojih kolega, bez obzira na to koliko je od toga bilo vrijeme produktivnog rada.

MLADA HRVATSKA PODUZETNICA (25) 'Tri su ključne stvari pri pokretanju svog biznisa, ali pazite na početničke greške'

Drugim rječnikom rečeno, muškarci se osjećaju bolje i imaju više samopouzdanja ukoliko mogu reći da su radili više od svojih radnih kolega ili da imaju više posla. Zbog toga se osjećaju i zadovoljnije i uspješnije.

S druge strane, muškarci koji u uredu provedu manje vremena od svojih kolega - osjećaju kao da gube statusni simbol te smatraju da im to šteti karijeri.

Druga strana medalje tog fenomena je da on neupitno šteti radnoj okolini i umanjuje produktivnost velikog broja zapslenika, s obzirom da se radi o lančanoj reakciji koja potom izravno utječe na dinamiku i rad tvrtke.

Istraživanje je pokazalo kako žene svoju natjecateljsku stranu manje manifestiraju putem radnog broja sati, a više drugim metodama dokazivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:38