RESTART

Davor Bernardić je okupio brojnu i jaku koaliciju. Hoće li to biti dovoljno za pobjedu?

Na listama Restart koalicije naći će se predsjednici svih stranaka koje u njoj sudjeluju, osim IDS-a i Reformista
 Damir Sencar/Hina/ Pool/ Cropi

Restart koalicija je savez sedam političkih stranaka okupljenih oko SDP-a. Na listama sa SDP-om na parlamentarne izbore izaći će HSS, HSU, GLAS, IDS, PGS i SNAGA. Kao neovisni kandidati koaliciji su se pridružila i dvojica župana. Riječ je o bjelovarsko-bilogorskom županu Damiru Bajsu koji je peti na listi u drugoj izbornoj jedinici, te međimurskom županu Matiji Posavcu koji je na drugom mjestu u trećoj izbornoj jedinici.

Restart koaliciji početkom lipnja se pridružio i varaždinski župan Radimir Čačić, ali samo u šestoj izbornoj jedinici gdje je na desetom mjestu član njegove stranke Reformisti, Darinko Dumbović.

Od ukupno 140 kandidata na listama Restart koalicije njih 100 su članovi SDP-a, 14 su članovi HSS-a, 9 je članova HSU-a, 4 člana GLAS-a, 4 kandidata IDS-a, 1 kandidat PGS-a, 2 člana SNAGA-e, 5 kandidata su nestranački i 1 je član Reformista.

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, nositelj je liste u prvoj izbornoj jedinici, a SDP-ovci su nositelji i svih ostalih lista. U drugoj izbornoj jedinici to je Rajko Ostojić, u trećoj Željko Kolar, četvrtoj Sabina Glasovac, u petoj Predrag Fred Matić, u šestoj Davorko Vidović, u sedmoj Zlatko Komadina, u osmoj Erik Fabijanić, devetoj Franko Vidović, te u desetoj Arsen Bauk.

Na listama Restart koalicije naći će se predsjednici svih stranaka koje u njoj sudjeluju, osim IDS-a i Reformista. Predsjednik IDS-a Boris Miletić (gradonačelnik Pule) ne izlazi na parlamentarne izbore, a predsjednik Reformista Radimir Čačić izaći će na izbore u trećoj izbornoj jedinci sa svojom listom.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kandidat je u sedmoj izbornoj jedinici, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kandidira se u drugoj, predsjednik PGS-a Darijo Vasilić u osmoj, a predsjednik SNAGA-e Goran Aleksić u prvoj izbornoj jedinici.

Pet glavnih točaka programa Restart koalicije su jačanje gospodarstva i konkurentnosti, digitalna transformacija Hrvatske, reforma državne i lokalne samouprave, modernizacija zdravstvenog sustava i borba protiv korupcije i reforma pravosuđa. Obećali su smanjenje broja ministarstava, te hitno donošenje zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2022 04:50