StoryEditor
MOŽEMO

Lijeva politčka opcija koja se Zagrebu već profilirala, a sada ‘napadaju‘ cijelu Hrvatsku

Ova koalicija ima potpuni rodni paritet te je na njihovim listama 75 žena i 75 muškaraca
 Damir Sencar/Pool/Hina/Cro

Političku platformu Možemo čini koalicija stranaka Možemo, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš i Za grad.
Premda je riječ o lijevoj političkoj opciji koja se profilirala u Zagrebu, posebno u Gradskoj skupštini Zagreba gdje predstavljaju najglasniju oporbu gradonačelniku Milanu Bandiću i HDZ-u, na parlamentarnim izborima izaći će u svim izbornim jedinicama, uključujući i XI. u kojoj se biraju tri zastupnika predstavnika dijaspore.

Ova koalicija ima potpuni rodni paritet te je na njihovim listama 75 žena i 75 muškaraca. Od 11 izbornih lista, na njih šest žene su na prvome mjestu.

Nositeljice lista su Nataša Hlaban (nezavisna) u III. izbornoj jedinici, Danijela Dolenec (Možemo) u VI., Rada Borić (Nova ljevica) u VII., Katarina Peović (Radnička fronta), koja se kandidirala i za predsjednicu države, u VIII., Atana Grbić-Martinović (ORaH) u IX. te Tamara Visković (Možemo) u X. izbornoj jedinici.

Frontmen ove koalicije, Tomislav Tomašević (Možemo), nositelj je liste u I. izbornoj jedinici. U ovoj izbornoj jedinici platforma Možemo kandidira i osobu s invaliditetom, novinara Hrvoja Antonija Belamarića koji je osmi na listi.

Posljednje jako pojačanje ovoj platformi je bračni par Kekin koji će na izbore izaći u VII. izbornoj jedinici. Frontmen Hladnog piva Milan Kekin je na posljednjem, 14. mjestu na listi kao neovisni kandidat, a njegova supruga, liječnica, Ivana Kekin je na 11. mjestu kao kandidatkinja Nove ljevice.

Program se temelji na tri stupa, a to su zeleno otporno gospodarstvo i dostojanstveni uvjeti rada, društvena jednakost te demokratizacija i međunarodna solidarnost.

U programu ove koalicije naglašeni su još borba protiv klimatskih promjena te zalaganje za radnička prava. Naglasak u pretkampanji bio je na potrebi donošenja zakona o obnovi Zagreba nakon potresa i kritici vladajuće većine što je raspustila Sabor iako nije usvojila taj zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2020 10:56