DEBAKL RESTARTA

Komadina: ‘Bernardić razmišlja o ostavci‘; Mrak-Taritaš: ‘Negdje smo pogriješili‘

Nakon objave prvih izlaznih anketa reakcije u stožeru Restart koalicije, blago rečeno, baš i nisu bile euforične
Zagreb, 050720.
Iblerov trg.
Pracenje rezultata parlamentarnih izbora 2020. godine u stozeru Restart koalicije.
Na fotografiji: Anka Mrak Taritas.
 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 23:20 - Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš ocijenila je u nedjelju da trenutni rezultati parlamentarnih izbora, po kojima Restart koalicija ima 43 mandata, pokazuje da nešto nisu odradili kako treba.

"Sada se već pokazuje da su izlazne ankete bile potpuno u pravu, što pokazuje da nešto nismo odradili kako treba, da je Hrvatska otišla od centra prema desno i da nas, koji smo od centra prema lijevo, čeka ozbiljan posao", rekla je Mrak-Taritaš, dodavši da ima gorak okus u ustima.

image
Anka Mrak Taritaš
Damjan Tadic/Cropix

Upitana što to nisu dobro napravili, rekla je da im očito nedostaje neka nova snaga i ideja. Ipak, smatra, krivca ne treba tražiti u nekom drugom, nego u sebi samom.

Hrvatska je vjerovala premijeru Plenkoviću i njegovim riječima, očito postoji i bojazan od "dana poslije" vezan uz koronu, navodi Mrak-Taritaš, a građani zasigurno imaju osjećaj i da je to ova Vlada to pristojno odradila te da nekoj novoj ne bi vjerovali.

Sutra će proći kroz izborne rezultate i vidjeti što se treba raditi drugačije jer je očito da njihove poruke nisu došle do birača, dodaje.

Upitana zašto birači nisu vjerovali lideru Restart koalicije Davoru Bernardiću, kaže kako očito nisu bili dovoljno uvjerljivi, ali nije sklona da se cijela krivnja svali na Bernardića.

"To nije dobro. On je napravio ono što je smatrao da je najbolje. Ako je netko od nas mislio da neke stvari ne radimo dobro onda smo to trebali reći prije, a ne sad, pri tome mislim na kolege iz SDP-a", poručila je Mrak-Taritaš.

image
Anka Mrak Taritaš
Damjan Tadic/Cropix

Smatra da ovo nije trenutak u kojem Bernardić treba dati ostavku na poziciju predsjednika SDP-a jer to ne treba biti ishitrena odluka, već treba vidjeti koliko je povjerenje Predsjedništva stranke.

Vezano za osobnu odgovornost, smatra da je možda trebala više inzistirati na temi zagrebačkog potresa i obnove.


22:40 - Rajko Ostojić istaknuo je da želi da se Vlada formira čim je prije moguće. O razlozima teškog poraza Restarta nije puno govorio, osim da će se "proanalizirati". Oko lista, na koje su mnogi prigovarali, rekao je da se "zna hijerarhija i kako se slažu liste":

- Svi naši partneri su ovdje, hladne glave razmišljamo o tome što dalje. Reći ću samo da su se svi trebali staviti na liste i boriti do zadnjeg glasa - rekao je Ostojić pa pričao o tome da nas čekaju "teška vremena".

- SDP će se ponašati konstruktivno - rekao je.


22:04 - Davorko Vidović (SDP) rekao je da mu se čini da je ovo najgori rezultat za ovu srednju, umjerenu opciju u Hrvatskoj od 1992. godine.

- Ovo je toliko drastično da se to ne može objasniti jednostavno. Vi kad zbrojite i nas i Možemo, mi ne dolazimo do 50 mandata u odnosu na 90. Ovdje je očito riječ o nekom trendu, izgleda su mladi u Hrvatskoj, što je pokazalo jedno istraživanje, lani, vrlo konzervativni. Da li je to do obrazovnog sustava, ne znam...

Upitan je li vrijeme da Davor Bernardić ode s čela SDP-a, Vidović je rekao da nije večeras vrijeme za to.

- Hrvatska treba jaku lijevu stranku. Hoće li to biti SDP ili neka druga, treća stranka kao u nekim drugim zemljama - ne znam. Moramo proanalizirati što se dogodilo. Očekujem da će se Bernardić obratiti biračima uskoro.


20:45 - Zlatko Komadina rekao je da Davor Bernardić nije raspoložen i da osjeća odgovornim zbog rezultata. Sutra u 10 sati imat ćemo sastanak predsjedništva SDP-a, najavio je Komadina.

- Pošteno rečeno, išao sam ga malo ohrabriti. Neka bitna greška u kampanji nije se napravila. Za sve nas je ovo iznenađenje, naši birači su u većoj mjeri ostali doma - rekao je Komadina u izjavi za Novu TV.

- (Bernardić) razmišlja o ostavci, ali ostavka se ne daje u afektu. Ne bih zazivao noćas kao što rade neki kolege. Bolje da su pomogli u kampanji nego što traže glave - kazao je Komadina, dodajući da su svi u vodstvu stranke odgovorni za izborni rezultat.

Inače, u stožeru Restart koalicije je i 100- godišnji Joža Manolić.


Nakon objave prvih izlaznih anketa reakcije u stožeru Restart koalicije, blago rečeno, baš i nisu bile euforične.

Naime, po njima Restart dobiva samo 44 mandata, čak 17 manje od HDZ-a, što je veliki nesrazmjer u odnosu na ono što su pokazivale predizborne ankete.

- Trebamo pričekati službene rezultate izbora kako bismo vidjeli što se dana doista dogodilo - rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

Upitan o sastavu lista na koji su mnogi digli obrve, Bauk je priznao da je tu ima prostora za raspravu.

Na pitanje je li to možda krivnja šefa SDP-a Davora Bernardića, Bauk je bio znakovit.

- Što se tiče rezultata u prvoj izbornoj jedinici, to može indikator onoga što ste rekli.

Upitan da komentira rezultat HDZ-a Bauk je rekao da je to "politička enigma" na hrvatskim izborima.

- Čini mi se da oni sa sve manje glasova dobivaju sve više mandata. Po ovim rezultatima one jedinici koje su izjednačene su sada s po dva mandata razlike otišla HDZ-u. U prvo jedinici je pak vidljiv veliki rast Možemo. Ako je Možemo zaista postala prva opcija u gradu na tome im se treba čestitati - rekao je razočarani Bauk.

image
Rajko Ostojić
Tomislav Kristo/Cropix

Rajko Ostojić također je rekao da prvo treba pričekati službene rezultate, ali je istaknuo da je prema anketama vidljiv pad koalicije u zagrebačkim jedinicama, naročito u I. i VI. jedinici.

- Izlazne ankete su dosad prilično dobro pogađale, ali u jedinicama i po jedan posto gre dolje može činiti ključnu razliku u mandatima - rekao je Ostojić.

Upitan jesu li se u Restart koaliciji već pomirili s tim da neće moći formirati vlast, Ostojić je ponovno poručio da treba pričekati prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

"Mi smo političke stranke, mi se borimo za naklonost birača, narod je uvijek u pravu - dodao je.

Ostojić smatra i da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić jako unaprijedio demokratizaciju stranke te da će se sigurno ponovno kandidirati na to mjesto, ali da je sada teško govoriti za koga će glasati članovi stranke.

Dodao je i da tko god dobije izbore mora vlast formirati čim prije i već u kolovozu napraviti rebalans proračuna.

Puno direktnija od Bauka i Rajka Ostojića bila je Biljana Borzan koja je poručila da bi na mjestu Davora Bernardića podnijela ostavku.

- Znam da se ja ne bi mogla s time nositi i da sam u situaciji Davora Bernardića dala bi ostavku da je ovakav rezultat. Vjerojatno već večeras, možda bi pričekala da prespavam da se stvari slegnu i malo hladne glave razmislim. Kad ti građani kažu da nisi taj, teško je tu naći opravdanje za sebe jer su očekivanja velika", rekla je Borzan novinarima ispred središnjice stranke.

Nositelj SDP-ove liste u III. izbornoj jedinici Željko Kolar također je dao sličnu izjavu - kako bi i on da je na Bernardićevu mjestu dao ostavku na mjesto predsjednika stranke.

image
Zlatko Komadina
Tomislav Kristo/Cropix

Borzan je poručila kako se nada da službeni rezultati neće ići u minus, ali teško je očekivati veliki plus u mandatima koji bi nadoknadio razliku iz izlazne ankete.

- Rezultat je poprilično zabrinjavajući, ne samo zbog toga što još četiri godine ostaje HDZ na vlasti, nego što su nam birači dali vrlo ozbiljnu opomenu davši dosta veliki broj mandata opcijama s lijeve strane političkog spektra, to treba shvatiti ozbiljno i treba razmisliti što i kako dalje - smatra Borzan.

image
Branko Grčić
Tomislav Kristo/Cropix

Objasnila je kako po tom pitanju problem nije u rukovodstvu ili Bernardiću, već u politici stranke i pristupu biračima.

- Uvijek je najveća odgovornost na predsjedniku stranke, bilo da se radi o lokalnim ili parlamentarnim izborima. Imali smo primjere da smo predsjednike i nakon gubitka izbora ostavljali, odnosno davali im i drugu i treću šansu. Hoće li to sada biti teško je prognozirati - kazala je Borzan.

Smatra kako je izborni rezultat splet puno okolnosti.

- I onoga koliko rukovodstvo stranke na čelu s predsjednikom ostavlja dojam vjerodostojnosti, koji bi bio dovoljan da ljudi nama daju glas. U krajnjoj liniji, nije dovoljno samo prozivati HDZ i čekati da oni potonu da bismo mi isplivali, treba nuditi kvalitetu. U svim kriznim situacijama građani su se okretali SDP-u - naglasila je Borzan.

image
Goran Aleksić
Tomislav Kristo/Cropix

Smatra kako u budućnosti Hrvatsku čeka teška kriza, a građani u ovom trenutku to još uvijek ne osjećaju, samim time im je HDZ prihvatljiviji.

- Sada biti na vlasti nije imati vrući krumpir u ruci, nego užareno željezo - ocijenila je Borzan.

Sabina Glasovac nije željela komentirati ankete nego se zahvalila svima koji su izašli na izbore.

- Nisam sklona tražiti ničiju ostavku u izbornoj noći, mi smo ipak ozbiljna stranka. Nakon izborne noći imat ćemo vremena rješavati stvari - kratko je rekla Glasovac.

Zlatko Komadina također je dao izjavu za Jutarnji list u kojoj je rekao da ne žali što je bio stalna podrška Davoru Bernardiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:28