ŠKORIN STOŽER

‘Mi smo treća politička snaga u zemlji! Autentična hrvatska vlada nezamisliva je bez nas‘

Uživo pratimo sve reakcije iz stožera Domovinskog pokreta Miroslava Škore
Zlatko Hasanbegović
 Davor Pongračić/Cropix

NOVO, 22:37 - Kandidatkinja Domovinskog pokreta i sestra čelnika te stranke Vesna Vučemilović izjavila je u nedjelju da su ostvarili fantastičan izborni rezultat jer se stranka, u svega par mjeseci postojanja na političkoj sceni, na izborima uspjela pozicionirati na treće mjesto.

Vučemilović kaže kako su oni cijelo vrijeme govorili da će osvojiti dvoznamenkast broj mandata i sada ga osvajaju, što je po njezinim riječima fantastičan rezultat.

„Imamo razloga za zadovoljstvo i za slavlje večeras jer stranka postoji četiri mjeseca, od čega dva mjeseca u karanteni bez mogućnosti da idete na teren i osnivate ogranke“, kazala je Hini Vučemilović u stožeru, smještenom u zagrebačkom hotelu International.

Prema rezultatima u 22 sata, do kada je obrađeno 50,77 posto biračkih mjesta, Domovinski pokret osvaja 15 mandata.

Vučemilović napominje kako je bolje sačekati 23 sata kad će rezultati biti pouzdaniji. Sada su, dodala je, primjetne velike oscilacije između izlaznih anketa i preliminarnog izvješća DIP-a u 21 sat. Za moguće koalicijsko pregovaranje kaže da bi ipak sačekala finalne rezultate jer je zasad obrađen relativno mali broj biračkih mjesta.

Otvoreni za sve koji su nam ideološki, svjetonazorski i programski bliski

Upitana očekuju li poziv iz HDZ-a kazala je da su tijekom kampanje jasno rekli da SDP nije partner s kojim bi Domovinski pokret ulazio u koaliciju zbog ideoloških stavova ali i njihovih koalicijskih partnera, prvenstveno Beljaka i njegovih neprimjerenih izjava.

Što se tiče koaliranja rekla je da su uvijek govorili da su otvoreni za sve koji su im ideološki, svjetonazorski i programski bliski.

Za stajalište Domovinskog pokreta da Andrej Plenković ni Davor Bernardić ne mogu biti premijer, rekla je da nisu stranka koja danas govori jedno, a sutra drugo.

Poručila je da poštuju volju birača i hrvatskih građana te da su uvijek govorili da je njihov siguran koalicijski partner hrvatski narod čega se drže i od čega ne odustaju.

Upitana koji će biti njezini prvi potezi u Saboru rekla je da je njezino područje gospodarstvo, a s obzirom da dolazi iz Slavonije zalagat će se za zaustavljanje negativnih trendova u Slavoniji, poglavito masovnog iseljavanja, za poljoprivredu koja trpi ogromne probleme i poduzetništvo.

Za rezultate izlaznih anketa rekla je da su promašile čitav „balun“. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati ali mi se Restart koalicija čini kao gubitnik izbora.

Novinari zbog epidemiološke situacije izbornu noć prate u odvojenom prostoru. Dolazak i obraćanje čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore očekuje se oko 23 sata.


22:10 - Moglo je i bolje, ali zadovoljni smo, poručio je novinaru Jutarnjeg uz smiješak Ladislav Ilčić, nositelj Škorine liste za Varaždin.


21:44 - U jednom trenutku snimatelje i novinare na nekoliko minuta pustili su u dio hotela Internacional, gdje se okuplja većina kandata i simpatizeta Domovinskog pokreta.

Za razliku od atmosfere u novinarskoj sobi u kojoj vlada tišina te se ne može uključiti zvuk na TV-u, tamo odjekuju Škorini hitovi, a društvo se zabavlja uz bijelo vino.

Novinarima je dopušteno da u prostoriji borave vrlo kratko, nakon čega su uz pratnju krupnijeg zaštitara ispraćeni nazad u svoje odaje.


21:12 - Prve izborne rezultate za Jutarnji list komentirao je Zlatko Hasanbegović.

Kaže kako je ovo vrlo dobar rezultat.

- Sada se vidi da je bilo koja autentična hrvatska vlada nezamisliva bez Domovinskog pokreta, rekao je Hasanbegović.

- Nismo iznenađeni, pričekajmo, riječ je o preliminarnim rezultatima. Mi smo ostvarili svoj politički cilj. Domovinski pokret se etablirao u treću političku snagu. Podsjetimo se, nekoliko mjeseci nije bilo uopće izravnih prilika, nije se mogao odvijeti redovit politički i stranački život i ovo je, s obzirom na to, sjajan rezultat. Očekivali smo dvoznamenkasti broj mandata i taj cilj je ostvaren. Ono što sam govorio, može li se stvoriti nova naciolnalna vlada koja će biti izraz autentične političke volje i u kojoj bi mogao biti Domovinski pokret, ili će se krenuti putem ideoloških konkubinata, svega što smo do sada vidjeli, odgovornost je na gospodinu Plenkoviću i HDZ-u. Nama treba čvrsta nacionalna, a ne trgovačka većina. Odluka je korjenita reforma postojećeg izbornog zakonodavstva, rekao je Hasanbegović na Novoj TV.

Na pitanje bi li on u novoj vladi bio ministar kulture, Hasanbegović kaže:

- Nikad se nitko nije, ni u javnosti ni u internim razgovorima bavio pitanjem kadroviranja jer svako kadroviranje je jalovo... O bilo čijim željama i očekivanjima će se razgovarati kada dobijemo službene rezultate. To nisu ključna pitanja, zaključio je Hasanbegović.


20:14 - Za Jutarnji list je govorio i Ivan Penava.

I on je poručio da treba pričekati do konačnih rezultata.

- Pregovori će početi čim rezultati postanu poznati. Mi smo sa rezultatima zadovoljni, poručio je Penava.

Zadovoljan je rezultatom 'na domaćem terenu', u 5. izbornoj jedinici.

- Zadovoljan sam, moram biti. Tri mandata je brojka koje me osobno zadovoljava, posebno u kontekstu da ovo nisu konačni rezultati.

Penava je zadovoljan i ukupnim brojem mandata za Domovinski pokret.

- Ja sam zadovoljan, sve iznad 12-13 je izrazito zadovoljavajuće, uzimajući u obzir korona krizu, nemogućnost rada na terenu i to da je stranka osnovana nedavno, kaže Penava.

Upitan o sastavljanju nove vlade, rekao je:

- Vladu definitivno mijenjamo, ova Vlada je završila svoj mnadat a sastav nove Vlade će pokazati vrijeme. Pregovori mogu otići u ovom i u onom smjeru, zaključio je Penava.


20:12 - Domovinski pokret ostao je pri stavu da premijer u novoj Vladi ne može biti predsjednik SDP-a Davor Bernardić ni HDZ-a Andrej Plenković, unatoč dobrom rezultatu koja je HDZ osvojio prema izlaznim anketama.

Sve što smo govorili u predizbornoj kampanji ostajemo pri tome, rekao je Hini politički tajnik Domovinskog pokreta i drugi na listi u četvrtoj izbornoj jedinici Mario Radić.

Ustvrdio je da je Domovinski pokret jasno istaknuo svoje pregovaračke pozicije.

"Mi nećemo promijeniti stavove, rekli smo da Bernardić (SDP) i Plenković ne mogu biti premijer“, napomenuo je Radić.

Za 16 osvojenih mandata koliko je ta stranka dobila prema izlaznoj anketi, Radić kaže da su oni mlada stranka koja je registrirana 1. travnja, izašla na teren 1. svibnja, te u nepunih 50 dana uspjela napraviti pokret koji je treća snaga u državi po izlaznim anketama“.

"Mi imamo mlado članstvo, cijelo vrijeme sam govorio da će svaki dvoznamenkasti broj biti uspjeh, mislim da ćemo dobiti još koji mandat, ali pričekajmo", rekao je Radić.

Radić napominje da još treba pričekati rezultate DIP-a jer je po njihovim informacijama puno graničnih mandata svih stranaka.

HDZ-u je čestitao na rezultatu, dodavši da je to impozantan rezultat pokažu li se ankete točnima.


20:05 - Rezultate prvih izlaznih anketa je za Jutarnji list komentirao i nositelj liste u 9. izbornoj jedinici, Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista.

- Mi smo 3. politička snaga u zemlji. Ovo je apsolutno sjajan rezultat, po 3. puta suverenisti su napravili sjajan posao: na europskim, predsjedničkim, a sada i parlamentarnim izborima. Siguran sam da će nakon objave rezultata ishod biti i povoljniiji za nas.

Na pitanje novinara Jutarnjeg lista što dalje i hoće li u koaliciju sa HDZ-om, Zekanović je rekao kako su spremi preuzeti odgovornost za državu, ali ne pod svaku cijenu.

Pitali smo ga i gdje je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro te je li on zadovoljan ovim rezultatom, Zekanović je rekao:

- Svaki čas će doći. Nismo se čuli ali sigurno je zadovoljan, rekao nam je Zekanović.

Oko 20 sati u stožer je stigla i Ruža Tomašić. Ona nam je rekla kako je izlaznim anketama zadovoljna ali da od službenih rezultata izbora očekuje još najmanje dva mandata za Domovinski pokret.


19:37 - Rezultate prvih izlaznih anketa komentirao je i Slaven Dobrović.

Kaže da se radi o rezultatima kojim Domovinski pokret nije ni zadovoljan niti nezadovoljan, te da će se on tijekom noći sigurno mijenjati. Uspjehom HDZ-a također nije iznenađen. Kaže da je cilj Domovinskog pokreta politiku u Hrvatskoj vratiti temeljnim vrijednostima.


19:23 - Iz stožera Domovinskog pokreta oglasio se politički tajnik stranke Mario Radić.

Na pitanje je li s obzirom na njihov broj mandata i osvojene mandate HDZ-a sada većina zapravo gotova stvar, rekao je:

'Ne. Nismo imali nikakve pregovore ni s kim. Ovo je dobar i očekivan rezultat. Mi smo mlada stranka. To puno znači, a što se tiče pregovora, mi ostajemo s našim zahtjevima, naše pregovaračke pozicije su vrlo jasne. Sve što smo govorili u kampanji govorimo i dalje. Ako ste očekivali da ćemo drugačije govoriti, iznenadit ćete se, Ostat ćemo pri onome što pričamo. Tu ima sigurno 20-ak mandata, idemo čekati kako će biti. Po našim istraživanjima vrlo je upitno tko će što dobiti', rekao je.

Na pitanje je li zadovoljan ovakvim rezultatom, odgovara:

- To je očekivano, ne možemo reći ni da smo zadovoljni ni nezadovoljni. To je nešto što je u ovom vremeskom periodu velika stvar, ali nismo ni zadovoljni ni nezadovoljni. To je po nama normalan rezultat.

Istaknuo je da Domovinski pokret nije htio biti 'bolji HDZ od HDZ-a'.

- Mi smo pokupili glasove hrvatskih građana... Mi smo osnovani s intencijom da izađemo pred građane i ponudimo svoja rješenja, kaže Radić.


19:15 - Izuzetno smo zadovoljni. To su tek preliminarni rezultati po izlaznim anketama, a tek sutra ćemo imati konačne rezultate. Mislim da smo bili u kampanji jasni s kime nema pregovora, a s kim smo spremni i na koji način. Prošli tjedan je predsjednik stranke jasno rekao koji su naši preliminarni uvjeti, ali isto tako sve stranke koje su svjetonazorski bliske su potencijalni koalicijski partneri. Ali o tome ćemo sutra kad vidimo rezultate, rekla je za Novu TV Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore.


19:03 - Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Domovinski pokret je osvojio 16 mandata.

U stožeru Domovinskog pokreta su zadovoljni, no nema pretjeranog slavlja.

Kažu da očekuju još puno bolji rezultat kada dođu glasovi.

- Bit će mnogo bolje, poručio nam je kandidat Željko Pervan.


U stožeru Miroslava Škore u zagrebačkom hotelu Internacional neobična je atmosfera.

Novinari moraju biti odvojeni u posebnoj prostoriji gdje su dočekani sendvičima i osvježavajućim pićima, dok uzvanici, njih maksimalno 70, moraju na glavni ulaz gdje će prve izborne rezultate čekati potpuno odvojeni od medija.

Oni će se tijekom večeri pojavljivati na pripremljenoj pozornici koja je ukrašena sa više hrvatskih zastava i slogana Domovinskog pokreta. Ipak, većina okupljenih trenutno se nalazi na 'ničijoj zemlji', odnosno u kafiću koji je točno na sredini. Stigli su ovdje tako Ladislav Ilčić, Željko Pervan, Drele, Bernardica Juretić...

Svi željno iščekuju rezultate izlaznih anketa, a zasad nema ni glazbe niti pretjeranog oduševljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:29