TEHNIČKI MINISTAR KULTURE

HASANBEGOVIĆ 'Kroz kratko vrijeme formirat će se nova vlada HDZ-a i Mosta jer ona nema nikakvu alternativu'

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

ZAGREB - HDZ-ov tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ustvrdio je u srijedu da će se kroz kratko vrijeme formirati nova vlada HDZ-a i Mosta jer ona, naglasio je, nema nikakvu alternativu.

"Kroz kratko vrijeme formirat će se nova vlada HDZ-a i Mosta, kao što sam rekao u poslijeizbornoj noći, jer ona nema nikakvu alternativu", izjavio je Hasanbegović uoči sjednice Vlade.

Na novinarsku tvrdnju kako se prema jutrošnjim izjavama može iščitati da čelnik Mosta Božo Petrov više ne inzistira na sedam uvjeta, tehnički ministar turizma Anton Kliman kazao je da nije u toku s pregovorima jer se situacija mijenja iz časa u čas, no vjeruje da će se naći načina za sastavljanje saborske većine i vlade. "Razuma ima, volje ima i mislim da će to biti 'ok'", dodao je.

Smatra da će manjine pristupiti parlamentarnoj većini na čelu s HDZ-om i da će to biti "na razini jedne odgovornosti da se brzo formira vlada, zato što su izazovi veliki za sljedeću godinu". "Što stabilnija hrvatska vlada i što se brže formira, onda će i manjinci moći dati svoj doprinos u tom smislu da budu jedan faktor stabilnosti", poručio je Kliman.

Tvrdi kako izabranim zastupnicima treba biti neugodno jer je samo 19 žena ušlo u Sabor, a osobno je izuzetno zadovoljan svojim rezultatom i s preferencijalnim glasovima na izborima.

I tehničkog ministra Darija Nakića novinari su pitali zašto HDZ nije na svojim izbornim listama ispunio tzv. žensku kvotu te bi zbog toga trebao platiti kaznu od 450.000 kuna, na što im je odgovorio da se pri sastavljanju lista o tome vodilo računa koliko je moguće, ali da su birači birali po preferencijalnim glasovima.

"Siguran sam da ima više razloga za to. Uvijek se ukazuje na taj problem, bilo bi bolje da ima više žena, da se otvori i ta mogućnost. Vodilo se računa o tome koliko je moguće, ali evo i birači su birali, između ostaloga, po preferencijalnim glasovima, zar ne", kazao je.

Upitan očekuje li da će ostati ministar i u novoj vladi, Nakić je napomenuo da još ni Sabor nije formiran, te istaknuo da u predizbornoj kampanji između HDZ-a i Mosta nije bilo "teških riječi" koje bi negativno utjecale na odnose između dviju stranaka. "Ne znam da je bilo toliko teških riječi, zar jest? Evo, sada ćemo sjesti i razgovarati najnormalnije. Ja osobno nemam nekih problema", rekao je.

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač ponosan je, kaže, što je dobio najviše glasova na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici te se zahvalio biračima na povjerenju koje su mu dali.

"Posao sam radio savjesno, to su prepoznali birači i dobio sam najviše glasova na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici. Bio sam na šestom mjestu, a skočio sam na prvo mjesto", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:43