PRIVREMENO IZVJEŠĆE

HDZ OBJAVIO POPIS DONATORA Ovo su tvrtke i ljudi koji su stranci dali novac za kampanju

 Marko Todorov / CROPIX

HDZ je s partnerima u jedanaest izbornih jedinica na promidžbu, uglavnom po medijima, potrošio gotovo 3 milijuna kuna, pokazuje izvješće koje je ta stranka u ponedjeljak objavila na svojoj internetskoj stranici. To je drastičan pad utrošenog iznosa u odnosnu na izbore 2015. godine, kada je na kampanju u konačnici potrošieno čak 15,5 milijuna kuna, piše tportal.

Međutim, izvještaj koji je u ponedjeljak objavljen tek je privremeni i ne sadrži sve troškove kampanje. Tako je, primjerice, na izborima lani privremeni izvještaj pokazivao da je tadašnja Domoljubna koalicija potrošila svega 3,9 milijuna kuna, no iznos je poslije izbora kada su se zbrojili svi troškovi izgledao puno drugačije.

Prema privremenom izvještaju, HDZ je najviše potrošio u 2. izbornoj jedinici gdje je prva na listi Ivana Maletić, a na listi su još i Zlatko Hasanbegović te Milijan Brkić. U toj izbornoj jedinici na kampanju je potrošeno nešto više od 436 tisuća kuna.

Najmanje je, pak, HDZ potrošio na kampanju u 11. izbornoj jedinici, tzv. dijaspori gdje se na promidžbu potrošilo gotovo 185 tisuća kuna.

U posljednjih mjesec dana HDZ je prikupio i 2,6 milijuna kuna donacija, a stranka je objavila i popis svih donatora.

Najveće iznose donirale su tvrtke Radnik iz Križevaca te Bistra iz Đurđevca koje su obje u dvama navratima dale po 80.000 kuna. Na čelu tvrtke Radnik su, inače, HDZ-ovac Mirko Habijanec kao predsjednik Uprave i najveći dioničar te SDP-ovac Ivan Knok kao član Uprave i drugi najveći dioničar. O ovoj se tvrtki prije nekoliko mjeseci pisalo kao novom vlasniku nekretnina Kamenskog u Reljkovićevoj ulici u središtu Zagreba.

Na prošlim je izborima Radnik također bio jedan od izdašnijih HDZ-ovih donatora, dao im je 100.000 kuna. Inače, na čelu đurđevačke tvrtke također je spomenuti HDZ-ovac Habijanec.

Među najveće HDZ-ove donatore ubrajaju se i Agropromet, Bau gradnja iz Gunje i Renova Mont iz Zagreba koji su donirali po 100 tisuća kuna.

Među donatorima nalaze se i imena stranačkih dužnosnika poput Miroslava Tuđmana s donacijom od 5.000 kuna, šefa krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka koji je stranci donirao 30.000 kuna, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je donirao 5.000 kuna, predsjednika Sabora Željka Reinera s donacijom od 25.000 kuna, dok je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci donirao 30.000 kuna.

Među donatorima je i nekadašnji ministar policije i aktualni HDZ-ov virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

HDZ-u je donacija stigla i od tvrtke Klemm sigurnost na iznos od 5.062 kune, ali i od HDZ-ovog odvjetnika Vladimira Terešaka koji je donirao 30.000 kuna, piše tportal.

Kompletan popis donacija pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:53