BILO I ZVIŽDANJA

JAKE POLICIJSKE SNAGE NA HDZ-ovom SKUPU U SPLITU Na Rivu došla Torcida, izvikivali uvrede

 screenshot YouTube

Nekoliko stotina članova Udruge "Naš Hajduk" okupilo se u srijedu kasno popodne na predizbornom skupu HDZ-a na splitskoj Rivi prosvjedujući protiv neprovođenja Zakona o sportu te su zviždeći i uzvikujući parole ometali skup sat i pol, a kratko su ostali i kad se na binu popeo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Za vrijeme predizbornog skupa između navijača i simpatizera HDZ-a stajao je kordon pripadnika interventne policije, a okolo je bilo policajaca u civilu.

Navijači su vikali "Zakon o sportu", "Lopovi", "Prodane duše", "Mirko Norac", "Ivo Sanader", "Jakove, ne daj se", "Lopovi HDZ", "Lopovi SDP", "Vi ste orjuna", "J..o vas Mamić", "Gazi, gazi lopove" i još mnoge druge parole. Nosili su i transparente na kojima je pisalo "Zakon o sportu SDP=HDZ=HNS; djela, a ne riječi", "11 od 17 problema i kriminal" i "Di si bio kad je HDZ glasao protiv Zakona o sportu?".

Dok je trajalo predstavljanje HDZ-ovih kandidata, članovi udruge dobacivali su svakom od kandidata, najviše se obrušivši na predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića kojemu su vikali "Lažove" i "Šta se vadiš lažove".

Pjevali su i "Ante Gotovina, nitko ne zna gdje se skriva, Ante legenda je živa".

Dio navijača nosilo je majice s natpisom "Torcida" ili s grbom Hajduka ili pak "HNS mafija-kontra mraku, kontra sili".

Kandidatu Milanu Kujundžiću Torcida je vikala "Čobane, čobane", dok su govor Andre Krstulovića Opare prekidali glasnim zvižducima.

Tijekom dana netko je sa zvonika sv. Duje razvio transparent na kojem je pisalo "Zakon o sportu", a s vrha je bačeno stotine papira u kojima se poziva na taj zakon.

Navijači Hajduka žestoki su pobornici Zakona o sportu koji je izmijenjen prije nešto više od godine dana, no nikada nije 'zaživio'.

Potaknuti jučerašnjom izjavom čelnog čovjeka HDZ-a Andreja Plenkovića kako će, kad dođu na vlast, početi primjenjivati Zakon o sportu, Udruga "Naš Hajduk" se odlučila prosvjedovati na današnjem predizbornom skupu te stranke kako bi po ukazala na činjenicu da se zakon i dalje u potpunosti ne koristi.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvijestili su da tijekom predizbornog skupa HDZ- a na Rivi nije zabilježen niti jedan incident.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u srijedu izjavio kako mu nije smetalo prosvjedno okupljanje navijača nogometnog kluba Hajduk na splitskoj Rivi istodobno kada je održavan i HDZ-ov predizborni skup, rekavši kako demokracija podrazumijeva i slobodu prosvjeda.

"Mislim da je demokracija najveća vrlina koju Hrvatska ima već 26 godina, a ona podrazumijeva slobodu govora, dijaloga pa i slobodu protesta. Prema tome, meni to osobno ništa nije smetalo", rekao je Plenković novinarima u srijedu kasno navečer po završetku HDZ-ova skupa na splitskoj Rivi.

Upitan je li ovo prosvjedno okupljanje navijača Hajduka na Rivi "uništilo" predizborni skup HDZ-a, Plenković je odgovorio: "Apsolutno ne."

Po Plenkovićevim riječima, sve što se odnosi na sport mora u hrvatskom društvu biti gledano strateški i kvalitetno regulirano.

"Sve pozitivne propise pa tako i zakon o sportu treba provoditi", rekao je Plenković. Na opasku kako je HDZ bio protiv da HDZ-ov ministar u Vladi provodi zakon o sportu usvojen u srpnju 2015., Plenković je uzvratio kako što se tiče HDZ-a on za njega odgovara otkako je izabran za presjednika stranke 17. srpnja 2016.

"Ja sam ovdje da vodim HDZ i Hrvatsku u budućnost", dodao je.

Zamoljen da prokometira svoje navode u večerašnjem govoru na splitskoj Rivi kako je taj predizborni skup prekretnica za HDZ uoči izbora 11. rujna ove godine, Plenković je kazao kako je splitska Riva "uvijek određivala pobjednika izbora u Hrvatskoj."

"Naš skup na Rivi bio je dominantan i trijumfalan i dao nam je veliki poticaj i ja očekujem našu pobjedu 11. rujna", istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:46