HRVOJE RUNTIĆ

JAVIO SE IZGUBLJENI ZASTUPNIK ŽIVOG ZIDA 'Sinčić i Pernar lažu, to što oni izvode je nezabilježeno u povijesti moderne Hrvatske'

 Damir Krajač / CROPIX

Novoizabrani zastupnik i supredsjednik Živog zida Hrvoje Runtić lažnima je u utorak nazvao tvrdnje predsjednika te stranke Ivana Vilibora Sinčića da ga je zvao na sastanak čelnika i saborskih zastupnika koalicijskih partnera Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih o poslijeizbornoj situaciji, te je poručio da je vrijeme njihovih razgovora završilo.

"Tijekom dana u nekoliko sam navrata vidio i čuo neke tako nevješto izrečene laži o sebi, da sam se pitao izdaje li me vid i sluh. Jedna od njih, najveća, je kako su me kolege Sinčić i supredsjednik Ivan Pernar zvali na nekakav sastanak, a ja se nisam pojavio. Kasnije sam saznao da je taj sastanak u stvari bio osnivačka skupština nove stranke skromno nazvane "Živi zid Ivana Vilibora Sinčića", pa je moja nevjerica time bila veća, jer što bih ja na takvom sastanku uopće radio", stoji u Runtićevom priopćenju.

Poziva HAKOM ili bilo koju drugu agenciju nadležnu za takve stvari, da izvrši uvid u ispis poziva s njegovog, Sinčićevog i Pernarovog broja, "pa iste da javnosti na uvid, kako bismo vidjeli tko laže".

Osvrće se i na činjenicu da je osnovana nova stranka pod nazivom Živi zid Ivan Vilibor Sinčić te Sinčićev odgovor da je to napravljeno jer postoje "pravne zavrzlame", da se ima rezervna opcija, "no da mi kontroliramo oba pravna subjekta, dakle obje stranke". To bi, navodi Runtić, značilo da je Sinčić u Živom zidu supredsjednik, a u Živom zidu Ivana Vilibora Sinčića predsjednik, da je kolega Pernar u Živom zidu supredsjednik, a u Živom zidu Ivana Vilibora Sinčića dopredsjednik i tako redom.

"Koliko god ova zbrka djelovala kao neki loš crni film, mogu zaključiti samo jedno - ovakav događaj u povijesti moderne Hrvatske još se nije zbio. A zašto se dogodio, i kakve su to "pravne zavrzlame" zbog kojih se ovo dogodilo, ostaje tek vidjeti, iako sam uvjeren da kolege Sinčić i Pernar to vrlo dobro znaju", ustvrdio je.

Laž je da sam se prodao HDZ-u i da želim preuzeti Živi zid

Runtić kao lažnu odbacuje tvrdnju da je razlog osnivanja nove stranke taj da se "prodao HDZ-u" i da želi preuzeti Živi zid. "Ako znamo da Glavni odbor Živog zida ima 11 članova, a ja sam samo jedan od njih, supredsjedništvo ima četiri člana gdje sam ja također samo četvrtina tog tijela, postavlja se logično pitanje uz pomoć kakve matematike bih ja uopće mogao "preuzeti" Živi zid? Koju novu laž ćete plasirati ljudima ako ja u idućim danima izađem iz tih vaših stranaka, koliko li ih je već, i nastavim raditi sve isto što i do sada kao nezavisni zastupnik?", pita Runtić.

Ističe da je u optjecaj lansirana hajka na njegov Facebook profil i njega osobno, pa ga se naziva pogrdnim imenima, prijeti i psuje, što je, ocjenjuje Runtić, "pomalo i protuzakonito".

"Poručujem Sinčiću da ne zaboravi da ne samo da nije htio sa mnom razgovarati kada sam tražio da se stranku nakon pet godina počne voditi u skladu sa zakonima i Statutom, nego je nakon toga sa mnom prekinuo svaku komunikaciju, ekspresno tiskao tisuće i tisuće plakata i letaka s kojih poziva da se u 4. izbornoj jedinici, u kojoj sam bio nositelj liste, ne glasuje za mene nego za njima podobnog kandidata koji je drugi na listi, uz poruku "zaokružite broj 2, kandidata podupire Ivan Vilibor Sinčić", te napokon platio da poštari te letke raznose po dvije županije".

"Vrijeme naših razgovora je završilo, a kroz ta vrata koja spominjete, koliko god širom otvorena bila, ja više neću proći. No, ne brinite, od mene vam ne prijeti nikakva opasnost, ja ću se i dalje držati programskih načela Živog zida, jer to su i moja životna načela. Pitanje je jesu li i vaša", zaključuje Runtić u priopćenju.

Živi zid: Mediji sudjeluju u napadima na Živi zid

Živi zid je u međuvremenu na svojoj Facebook stranici ustvrdio da mediji opet sudjeluju u napadima na njihovu organizaciju. "To je kratkotrajni udar kao i mnogobrojni do sad. Kojih je bilo i kojih će biti. Naši mandati su sigurni, prodati se nećemo sigurno. Za to ne brinite, kao ni za organizaciju", poručuju iz stranke.

Spekulacije o tome da je u stranci nešto 'pošlo po krivu' krenule su već u izbornoj noći. Runtić se nije pojavio u izbornom stožeru smještenom u hotelu Antunović, a sa svog Facebook profila uputio je oštru kritiku zbog mjesta dočeka izbornih rezultata.

"Gleda se, iščekuje se, ždere se i loče, troše se vagoni love dok sirotinja čami u mraku i večera pol kifle. Ali, u svoj toj euforiji, ni jednom idiotu ne pada na pamet da su rezultati gotovo identični kao i na prošlim izborima. Čeka nas nova agonija, kriza vlasti i nastavak puta prema dole. Nema veze, fotelja je fotelja, saborska plaća je dobra, i guzice su sigurne", napisao je.

Runtić se također niti dan nakon izbora nije pojavio na sastanku Živog zida, a Sinčić mu je javno poručio kako su mu vrata i dalje otvorena te neka dođe na razgovor, na što je Runtić odgovorio priopćenjem dan kasnije.

Palfi: Nova stranka osnovana je za svaki slučaj

U međuvremenu mediji su doznali da je Ministarstvo uprave 8. rujna zaprimilo zahtjev za osnivanjem nove političke stranke Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić, a njegova supruga i supredsjednica Živog zida Vladimira Palfi kazala je da se radi o rezervnoj opciji za svaki slučaj, "ako se opet dogodi slučaj Vase Brkića koji žele preuzeti stranku".

Upitana da prokomentira postojanje drugih struja te kampanji koja se protiv njih vodi na Facebooku, kazala je da 2011. kad je stranka osnovana, nitko nije htio sudjelovati ni u predsjedništvu stranke niti u glavnom odboru te da sad "kad je Živi zid jaka stranka, svi bi htjeli biti saborski zastupnici i dobivati saborske plaće".

"Struje su uvijek bile i uvijek će biti. Mi imamo puno ljudi koji su aktivisti, što se Runtića tiče, ne znamo otkud nezadovoljstvo, on je pozvan na sve sastanke, on se nikome ne javlja i ne odgovara na pozive", kazala je.

Maknuta Runtićeva objava s njegove stranice

Runtić je pak odgovorio objavom na Facebook stranici. "Netko skuplja salvete, netko markice, netko nekretnine s javnih dražbi, netko stranke. Netko pak voli skupljati laži, pa laže čim zine. A tko laže, taj i...", napisao je Runtić, no te poruke više nema na stranici.

Na Palfi se obrušila članica Središnjeg odbora i Runtićeva partnerica Mihaela Varga koja se također u izbornoj noći nije pojavila u stožeru u Antunoviću.

"Nitko od članova koji su radili na terenu i zbog kojih se sve ovo i događa nije pozvan u stožer. Čak niti tajnik stranke! (...) Pozvana je isključivo podobna ekipa, koja klima glavom kad god ju se pogleda", napisala je na svojoj Facebook stranici.

Također je kritizirala mjesto gdje se čekaju izborni rezultati, ističući da je Živi zid oduvijek bio protiv raskošnih proslava i trošenja novca u zemlji gladnih, da se to kosi s njenim uvjerenjima te da joj je ispod časti biti s izdajnicima ideje.

"Budući da Palfi kontrolira kompletnu stranku, kao i njezine financije, njezina riječ je Bog u stranci, a kada zaurla, Sinčić ne smije zucnuti", napisala je.

"Ta žena odlučila je novce stranke uložiti u svog pijuna Lukanića, u kojega je uložila od plakata i letaka do poštara koji su to raznosili. A sve kako bi čovjeka koji joj tepa i koji se učlanio prije dva mjeseca poslala u Sabor, ravno iz Slavonije, a lik iz Sesveta. Sve to je radila kako bi uništila Runtića, supredsjednika stranke, čovjeka koji je svoje tri godine života bukvalno dao stranci", stoji u objavi na Facebooku.

Palfi je odbacila optužbe istaknuvši da će svoje mjesto u Saboru prepustiti Branimiru Bunjcu, koji je bio iza nje na izbornoj listi. "Toliko mi je fotelja važna", dodala je.

Nastavljene trzavice i potresi u stranci

Ovo nije prvi put da se u redovima Živog zida događaju potresi i trzavice. U lipnju je dio članova Živog zida izabrao novo stranačko vodstvo na izvanrednoj izbornoj skupštini, na kojoj je iz vodstva stranke izbačen Ivan Vilibor Sinčić, protiv kojega su članovi te skupštine podnijeli četiri kaznene prijave. Za predsjednika je izabran Siniša Gabrić.

Sinčić je predao žalbu Ministarstvu uprave, a u srpnju je stiglo i rješenje Ministarstva uprave kojim je odbijen Gabrićev zahtjev za upisom i promjenom sjedišta i glavnih osoba za zastupanjem stranke.

Sinčić je poručio da postoji samo jedan Živi zid s njime na čelu te ustvrdio da iza pokušaja 'otimanja stranke' stoji HDZ i Milijan Brkić.

Dva dana uoči parlamentarnih izbora, mediji su objavili da je Juro Martinović, bivši član Mosta i potpredsjednik Lovrinovićeve stranke Promijenimo Hrvatsku koja zajedno sa Živim zidom, Udrugom Franak i Akcijom mladih tvori koaliciju Jedina opcija kupio ovršeni stan, a poznato je da se taj odvjetnik zalaže za izmjenu ovršnog zakona.

Sinčić je odbacio optužbe protiv Martinovića da je navodno kupio ovršeni stan na zagrebačkim Vrbanima, pročitavši poruku prijašnje vlasnice stana koja demantira medijske tvrdnje, te naglasio kako je to podmukli i tempirani napad na Jedinu opciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:01