IZDALI GA PRIJATELJI

NAJVEĆI GUBITNIK IZBORA NA SVOM JE BIRAČKOM MJESTU DOBIO DVA GLASA!? 'Mnogi su mi rekli da me nisu zaokružili jer bi to bio 'bačeni glas''

 Tom Dubravec / Hanza Media

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je bio nositelj liste Koalicije za premijera Milana Bandića doživjevši debakl sa samo 303 osvojena glasa, čestitao je u utorak pobjednicima izbora HDZ-u i Most-u i izrazio žaljenje zbog rezultata SDP-a, a iznimno žali sebe što je tako loše prošao.

Mnogi su mu rekli da mu nisu htjeli dati glas zato što bi to bio "bačeni glas" kaže Baldasar dodajući kako mu je većina kolega sugerirala da ne ide na izbore, no nije ih želio poslušati.

"Život se sastoji od uspona i padova. Nije mi ovo prvi put. Imam skoro 60 godina u kojima sam doživio padove i uspone. Poanta je dignuti se i nastaviti se dalje boriti", poručio je Baldasar.

O mogućoj daljnjoj suradnji s Bandićem rekao je da će se nastaviti na drugačiji način, podsjetivši da je njihova prioritetna ideja bila povezati Zagreb i Split, u čemu su djelomično uspjeli, što mu je drago zbog potencijalnih tenzija sjevera i juga, Zagreba i Splita, te Dinama i Hajduka.

Loše rezultate opravdao je time da nije imao strukturu, organizaciju i stranku, već samo skučena financijska sredstva i malo vremena, te je najavio da će se kandidirati na lokalnim izborima iduće godine.

Komentirajući rezultate izbora ustvrdio je kako je Zoran Milanović trebao dati neopozivu ostavku zajedno sa svim članovima Predsjedništva SDP-a jer nije samo on kriv za poraz.

"U SDP-u je u zadnje vrijeme nestalo demokracije i tolerancije, SDP se pretvorio u autokratsku stranku podređenu vođi, pa bi svi koji su ga slijepo podržavali trebali otići", kazao je Baldasar. Najveća je ironija, smatra, što ga je Milanović optuživao za "ustaštvo i desničarenje", dok se sam dodvoravao biračima "na proustaški način" i koristio se neprimjerenim rječnikom.

Baldasar drži da bi najbolji kandidat za novog predsjednika SDP-a bio bivši koprivnički gradonačelnik i sadašnji predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić, a u SDP bi se vratio ako bi se stranka transformirala, s promjenjenim statutom i pravilima igre, uz puno više demokracije, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

Na svojem biračkom mjestu dobio samo dva glasa?!

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je u 10. izbornoj jedinici, nakon razlaza s matičnim SDP-om, podsjetimo, predvodio listu koalicije "Za premijera" priklonivši se zagrebačkom kolegi Milanu Bandiću, u svom je gradu, vjerovali ili ne, "uspio" osvojiti manje od 800 glasova, piše Slobodna Dalmacija.

Izborni fijasko prvog čovjeka najvećeg dalmatinskog grada pritom je još tragičniji ako se uzme u obzir činjenica da mu je i ta šačica glasača udijelila mizernih 38,2 posto preferencijskih glasova, dakle samo njih tristotinjak, piše Slobodna Dalmacija.

Ruku na srce, ni brojne ankete uoči otvaranja birališta nisu mu davale prevelikog razloga za optimizam, no poražavajuće brojke Državnog izbornog povjerenstva prometnule su ga u vjerojatno najvećeg luzera izborne noći.

Naime, službeni podaci govore kako je Baldasar na ukupno 165 biračkih mjesta u gradu prikupio točno 792 glasa, ili tragikomičnih 0,97 posto. Gledajući po kvartovima, građani su ga, ako se uopće može tako reći, najviše podržali u kotaru Bol, gdje je njegova lista zaokružena 43 puta, zatim na Sućidru (40 glasova), Pujankama (33), Brdima (32) te na Žnjanu (23). Zanimljivo, na Mejama, elitnoj četvrti podno Marjana gdje živi s obitelji, dobio je poražavajućih 10 glasova, dok je na svom biračkom mjestu, kako neslužbeno doznajemo, osvojio svega dva (!?).

Sagledamo li rezultate u čitavoj 10. izbornoj jedinici, nije teško zaključiti da ni tu nije briljirao: lista je dobila povjerenje 1,45 posto građana, s tim da ga je po preferencijskim glasovima debelo prešišao Pero Vićan, predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora. (Leo Kovačić, Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:14