SVESTRANI PAR

NEPOZNATI ŽIVOT NOVIH ZVIJEZDA HRVATSKE POLITIKE Prepoznajete li ove ljude? Zastupnik i njegova partnerica imali su i uspješnu estradnu karijeru...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2016. u 13:04

Jurica Galoić / Hanza Media

Mihaela Varga, Hrvoje Runtić, arhivska fotografija, 2004. godina

Jedna od najvećih priča parlamentarnih izbora 2016. godine je uspjeh koalicija Jedina opcija, okupljene oko Živog zida i bivših Mostovaca koji su osnovali stranku Promijenimo Hrvatsku. Povjerenje im je iskazalo čak 117.208 birača, što je bilo dovoljno za 8 mandata u Saboru.

U izbornom stožeru koalicije, smještenom u hotelu Antunović, nisu stigli ni otvoriti šampanjac, a Živi zid su već potresli ozbiljni problemi. Mnogim članovima stranke nije se svidjelo što se Sinčić, Palfi, Pernar i ekipa goste u poznatom hotelu, dok je credo stranke borba za obespravljene i siromašne građane koji ne mogu ni sanjati buffet kakav se nudi u Antunoviću.

U optužbama su prednjačili Hrvoja Runtić, jedan od supredsjednika Živog zida koji je osvojio mandat u Saboru, i njegova partnerica Mihaela Varga. Oni su odbili doći u stožer stranke, a tijekom večeri je Varga preko Facebook statusa sipala ozbiljne optužbe na račun trojca Pernar-Sinčić-Palfi. Od toga da su im namjerno potkopavali kampanju do optužbi na račun Vladimire Palfi da je "kraljica koja raspolaže stranačkim parama". Ni Runtić nije štedio vodstvo stranke, te im je dan izbora prišio nadimak "troglava aždaja", a posljednjih je tjedana nazvao Sinčića lutkom, a Pernara luđakom “koji mrzi žene”.

Jurica Galoić / Hanza Media

Mihaela Vrga i Hrvoje Runtić (arhivska gotografija, 2004.)

 

Prva Sinčićeva reakcija bila je priznanje da Runtića već dugo nije vidio na sastancima stranke te ga je skrušeno pozvao da dođe u sjedište Živog zida. Živi zid i dalje ne zna gdje se nalazi njihov odbjegli zastupnik, a Runtić je u utorak ujutro na Facebooku ostavio znakovitu objavu:

 - Netko skuplja salvete, netko markice, netko nekretnine s javnih dražbi, netko stranke. Netko pak voli skupljati laži, pa laže čim zine. A tko laže, taj i... – napisao je Runtić.

Hrvoje Runtić i Mihaela Vrga nisu nepoznati hrvatskoj javnosti. Naime, oni su bili članovi dance grupe Matrix koja je početkom 2000-ih godina izdala tri albuma (2000. Moja Krila, 2002. Djeca noći i 2003. Romeo i Julia), a na YouTube-u se mogu pronaći i njihove kompozicije novijeg datuma, poput socijalno angažirane skladbe "Kuća obilja".

Grupa je na sceni od 1999. godine kad su se pojavili s hitom 'Vodi me u mrak'. Uslijedila je pjesma 'Duri Duri' te nastup na Radijskom festivalu u Vodicama 2000. gdje su pjevali pred 20 tisuća ljudi. Michaela Varga s vremenom je odlučila odustati od glazbene karijere jer više nije pronalazila radost u tom poslu pa je zajedno sa suprugom krenula u politiku.

Jurica Galoić / Hanza Media

Mihaela Vrga i Hrvoje Runtić (arhivska gotografija, 2004.)

 

Na izborima 11. rujna Runtić je s prvog mjesta liste Jedina opcija u IV. izbornoj jedinici dobio 1824 glasa i ušao u Sabor, dok je Varga s 14. mjesta liste u V. izbornoj jedinici osvojila 981 preferencijski glas, što nije bilo dovoljno da ispred bivšeg Mostovca Ivice Mišića (1303 glasa) uđe u Sabor.

Prije godinu dana Runtić i Varga su bili među članovima Živog zida koji su najstrože osudili rukovanje njihove bivše članice, starlete Slađane Petrušić, s ratnim huškačem Vojislavom Šešeljom. Oni su je tad po brzom postupku isključili iz Živog zida, a Runtić, čiji je otac hrvatski branitelj je s indignacijom napisao na Facebooku poruku da je taj postupak Slađe izdaja hrvatskog naroda i morala uopće.

Izdvajamo

Iz drugih medija