PREUZELI ODGOVORNOST

POTRES MEĐU PRAVAŠIMA Osramotili se na izborima, već dva HSP-a ostala bez predsjednika: U ropotarnicu političke povijesti idu Tepeš i Srb

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Predsjednik HSP-a Ante Starčević Ivan Tepeš u ponedjeljak je podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke zbog 'iznimno lošeg rezultata HSP-a AS na izvanrednim parlamentarnim izborima'.

'Iskreno se nadam da su loši rezultati koje smo postigli samo privremeno raspoloženje birača i kako će se pravaška scena okrupniti i na sljedećim izborima postići odlične rezultate', napisao je Tepeš u izjavi za medije.

'Pravaštvo kao najstarija i jedina izvorna hrvatska politička ideologija zaslužuje da bude snažno zastupljena u hrvatskom političkom životu.'

Tepešovu ostavku djelomično je motivirao i njegov slab osobni rezultat na izborima te putem izjave za medije zahvalio svim članovima i dužnosnicima koji su mu pružili potporu.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb najavio povlačenje iz aktivne politike

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako je, nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora na kojima pravaška opcija nije osvojila ni jedan zastupnički mandat, odlučio povući se iz aktivne politike, sa željom da pravaštvo modernizira svoj program i s novim ljudima krene naprijed u posve novim okolnostima.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Srb je kazao kako je vrijeme da se i sam stranački program "prilagodi vremenu u kojem živimo" i koje nosi nove obveze, jer želi da stranka u budućnosti ostvari rezultate koji odgovaraju njenom imenu i povijesnoj snazi.

Potvrdio je da odlazi s mjesta predsjednika stranke te najavio održavanje izbornog sabora HSP-a, koji se po Statutu mora raspisati nakon svakih parlamentarnih izbora.

"To će biti prilika da se izabere novo vodstvo, ja ću u tome procesu biti maksimalno kooperativan, ali se neću ni na koji način miješati u kadrovsku politiku, niti imam namjeru na bilo koji način upravljati strankom", poručio je Srb.

Ustvrdio je kako mu je bilo važno u političkom djelovanju postupati na načelima domoljublja i čestitosti, ali da to, u aktualnim političkim okolnostima, nije bilo prepoznato.

Ocijenio je kako je HSP i na ovim izborima pokazao da je jedina prava pravaška politička opcija, za razliku od nekih drugih koje su u prošlom mandatu imali poziciju potpredsjednika Hrvatskog sabora i novce koje iz toga proizlaze, a sada su ostvarili bitno lošiji rezultat.

"Danas, nažalost, imamo poplavu pravaških stranaka koje se proizvode i koje netko plaća, što je tragično. Mislim da bi HSP, kao i HSS, trebala biti zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, a ne stranka koja služi tome da preko nje drugi ostvaruju političke probitke", istaknuo je Srb.

Uvjeren je kako "nema uspješne zemlje bez snažne i uspješne desnice", upozorivši da u ovakvoj situaciji Hrvatska i dalje neće dobro napredovati, što se vidi kroz probleme u gospodarstvu i iseljavanje mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:30