GOSTOVANJE NA HRT-U

STIER: Prva adresa za pregovore je Most; GRBIN: Mostovi zahtjevi su tek da nešto stave na papir; SINČIĆ: Još tražimo Runtića...

 Goran Mehkek / Robert Fajt / Tom Dubravec / Hanza Media

Izborni rezultati te mogući scenariji poslije izbora bili su tema HRT-ove emisije Otvoreno. U emisiji su gostovali politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, član predsjedništva SDP-a Peđa Grbin i lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

'Imali smo nacionalno vijeće u kojem smo usuglasili pregovore. Prva adresa je Most i želimo biti vjerodostojni. Jasno je da imamo naš program s kojim smo pobijedili i trebamo se sjesti i dogovoriti plan rada. Za neke od njihovih zahtjeva trebamo i pojašnjenja, a mi možemo reći da su to područja u kojima trebaju određene promjene', rekao je Stier.

'Ako želite biti ozbiljna stranka morate poštivati demokratsku praksu. Pobjednik ovih izbora je HDZ i oni imaju pravo prvi početi s pregovorima. Milanović nikada nije imao ovlasti donijeti odluku s kim će se pregovarati, imamo tijela koji donose odluke', kazao je Grbin.

'Nakon kratkog sastanka potvrdili smo stajalište da ni s kim nećemo koalirati, nismo mi Most. Doduše imamo situaciju da nam se jedan član odmetnuo, a on se i dalje ne javlja. Domovina je iznad svega', ustvrdio je Sinčić.

I Stier i Grbin odbacili su mogućnost velike koalicije.

'Mi smo pobjednici izbora i preuzet ćemo odgovornost. Želimo stabilnu vladu i pred nama je proces koji želimo čim prije završiti. Velika koalicija nije opcija. Očekujemo da zastupnici manjina podrže novu vladu', kazao je Stier.

'Milanović je sinoć rekao da treba zatomiti vlastiti ego, a Most i HDZ su osam mjeseci upravo radili suprotno. Ako vlada ne profunkcionira, Hrvatska će trpiti štetu. Razgovor s Mostom je moguć tek ako ne uspiju pregovori Mosta i HDZ-a. Koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir jer nismo u ratnom stanju i ne treba koalicija narodnog spasa. Uostalom, HDZ je različit samo za jednog čovjeka', rekao je Grbin.

U nove izbore ne vjeruje ni čelnik Živog zida.

'Ne vjerujem da će doći do trećih izbora i slažem se s predsjednicom da više nemamo vremena. Tko god bude u poziciji da provodi točke iz našeg programa dobit će našu stručnu pomoć. Mi ćemo pametnu stvar uvijek poduprijeti', kazao je Sinčić.

Komentiralo se i sedam Mostovih zahtjeva budućim partnerima.

'Mislite li da su tih sedam točaka Mosta prioritet Hrvatske? Ja ne mislim, to je tek toliko da nešto stave na papir', ustvrdio je Grbin.

'Ako se ide u izgradnju povjerenja takvi mehanizmi nisu potrebni. Treba utvrditi pravila igre. Rušenje vlade Tihomira Oreškovića nije bilo potrebno i nije bila dobra mjera', kazao je Stier.

Svoje viđenje postizbornog koaliranja dao je i Sinčić.

'Vidim dva scenarija. Složit će vladu HDZ s Mostom i Bandićem. Drugi je velika koalicija, jer ionako imamo dvostranačku diktaturu', mišljenja je čelnik Živog zida.

Peđa Grbin za kraj je prokomentirao i današnju Milanovićevu konferenciju za novinare gdje je navlačio povlačenje s čelnog mjesta SDP-a.

Grbin: U roku najviše 90 dana izabrat provest ćemo unutarstranačke izbore. Picula i Ostojić danas su najavili kandidature i moram reći da su oba kandidata odlična i SDP je sretan da ima dovoljno kvalitetnih ljudi, a meni je osobno bliži Ranko Ostojić', zaključio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:52