PODBACILI NA IZBORIMA

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK NE IDE U SABOR Umjesto Bandića, u Saboru će sjediti Željko Lacković iz Đurđevca

 Marko Todorov / Hanza Media

Koalicija za premijera na čelu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u novom sazivu Hrvatskog sabora imat će dva zastupnika - u 2. izbornoj jedinici mandat je osvojio sam Bandić, dok je u 6. izbornoj jedinici, prema rezultatima u ponoć, zastupničku fotelju osvojio Tomislav Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Prema rezultatima koje je DIP objavio u ponoć, to je identičan rezultat kao na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Milan Bandić u stožer koalicije u zagrebačkoj Praškoj ulici stigao je oko ponoći i odmah najavio da će negova koalicija imati Klub zastupnika u Saboru.

Predstavnici manjina

Iako nije želio otkriti o kome se radi, među članovima stranke se čulo da će se Bandiću pridružiti neki od zastupnika manjina, najvjerojatnije predstavnici albanske i češke te slovačke manjine

Umjesto Bandića, u Sabor će Željko Lacković, član stranke i gradonačelnik Đurđevca.

Sam Bandić rekao je da je zadovoljan rezultatom, kako su dobili 15 tisuća glasova više nego u studenom prošle godine, kako je iza njih neprospavana noć te izrazio nadu da će do konačnih rezultata koalicija dobiti još koji zastupnika.

Neće u oporbu

Kome će dati potporu nije želio otkrivati, ali je rekao da u oporbu neće ići.

- Moj uvjet će biti besplatni udžbenici u cijeloj Hrvatskoj. No već sutra krećemo s pripremom za lokalne i parlamentarne izbore. Ne znam što će biti prije. Razlika će biti u dva-tri mandata. Situacija je složenija nego prošli put - rekao je i izrazio žaljenje što građani nisu propoznali njegov program.

- Bez pješadije se može dobiti bitka, ali ne i rat. Mi smo mlada stranka - pravdao se na neki način Bandić.

Na pitanje jesu li ga zvali iz HDZ-a i SDP- a, samo se nasmijao.

- A tko ne bi zvao ove ljude, ovaj tim - rekao je.

Željko Lacković gradonačelnik Đurđevca, koji je tu dužnost obavljao volonterski, za Jutarnji je ispričao kako će uzimati saborsku plaću.

Ovaj odvjetnik po struci kaže da je zadovoljan obavljenim poslom na terenu te ulaskom u Sabor, no priznaje da su u stranci očekivali da će ipak osvojiti koji mandat više.

- Na žalost, mediji su ti koji kreiraju javno mnijenje. Kada netko radi u korist čovjeka, kada napravite konkretne mjere, onda se to nazove populizmom i birači vam ne daju glas, dok s druge strane daju glas nekim imaginacijama - smatra Lackovic, koji nije član Bandićeve stranke.

Prema rezultatima u ponoć Čačić nije ušao u Sabor.

- Nisam razočaran, ali nisam ni sretan - kratko je rekao.

Da je rezultat ispod očekivanja, slažu se i neki Bandićevi bliski suradnici koji su očekivali veći broj mandata. Kako su nam ispričali, koalicija je morala osvojiti najmanje još dva mandata - za njih je siguran bio Radimir Čačić u 3. i Ljubo Jurčić u 7. izbornoj jedinici.

Pogreška

- Tim jedinicama smo se trebali baviti fokusiratise na njih. Trebali smo biti agresivniji i u 1. jedinici. No mi smo polagali nadu u slavonske i dalmatinske jedinice. Tu smo pogriješili - smatra nekolicina Bandićevih suradnika.

Kada već nisu mogli za svoje, dojam je da je oko stotinu pristaša koliko ih je bilo na parkiralištu ispred stožera navijalo da HDZ ostvari što veću prednost pred SDP-om. Iako je većinu iznenadio rezultat Živog zida, neke njihov rezultat nije previše razočarao.

- I Most je imao 19 zastupnika lani pa ih je bilo na kraju 12. Ima tamo ljudi s kojima bi se moglo razgovarati - neka su od razmišljanja Bandićevih suradnika.

Osim predstavnika stranke i gradskih tijela, Bandiću je podršku dala i Anica Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:37