ŽIVI ZID

Živi zid nikad neće izdati svoje principe: 'Mi nismo Most'

 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

- Mi nismo zavoj koji će krpati gnojnu ranu. Znamo da naš program ne zanima ni HDZ ni SDP, a ni Most. Na kavu ćemo sjesti, ali samo zato da im pokažemo da ništa ne razumiju. Živi zid neće izdati svoje principe - mi nismo Most. Ni ne pomišljamo koalirati - izjavio je Ivan Vilibor Sinčić, koji je do ponoći dobio 60,48 posto glasova na listi Jedina opcija, nakon rezanja slavljeničke torte u hotelu Antunović.

Iznenađenje

U Antunoviću je prevladavala ipak umjerena atmosfera - unatoč tome što se koalicija Jedina opcija može smatrati iznenađenjem izbora. Za razliku od prošlogodišnjih, kada su sa gotovo 95.000 glasova izborili samo jedan mandat, ovogodišnji rezultat, prema privremenim rezultatima, govori da je koalicija koja okuplja Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Uvijek Frankeri i Akciju mladih, izborila osam saborskih mjesta. S njime se slaže i Ivan Lovrinović, predsjednik Promijenimo Hrvatsku, koji je dobio 29,85 posto preferencijalnih glasova u Drugoj izbornoj jedinici, prema podacima do ponoći, najavio da će sa svima razgovarati, ali to ne znači da su spremni na koaliciju jer koaliciju, kako je rekao, već imaju.

- Ja osobno ne želim biti jezičac na vagi. Hrvatskoj se smiješka španjolski scenarij. Tko god da sastavi Vladu neće uspjeti osigurati i stabilnu vladavinu. Ta Vlada neće dugo trajati zato što neće znati rješavati ključne probleme - nezaposlenosti i razduživanja. Hrvatska je u velikim problemima, a nitko od nas ne zna kako riješiti ključne probleme. Vidjet ćete da sve što su obećali neće znati ostvariti - rekao je.

Dobro raspoloženje, ali daleko od euforije - tako je protekla noć u Antunoviću. Tek u jedanaest navečer članovima i simpatizerima pridružili su se Sinčić i Lovrinović i održali kratke govore.

- Hrvatska bez HDZ-a i SDP-a je moguća! I sretan sam i ponosan što su naši birači to prepoznali. To je tek početak i mnogo toga treba napraviti, na mnogo problema ukazati, puno nas još posla čeka. Naše vrijeme tek dolazi, pozivam sve na jedinstvo, usmjerenost k ciljevima, i uspjeh neće izostati - poručio je u svom kratkom govoru Sinčić članovima kolacije.

Blokada

Lovrinović je, pak, naglasio:

- Zadovoljni smo rezultatom, a bili bi još bolji da nismo imali blokadu dijela hrvatskih medija koji nam nisu dozvolili da iskomuniciramo našu glavnu poruku, a to je borba za one koji su blokirani, dužnici ne svojom krivicom ili ovršeni. Ima smisla osvojiti osam mandata i ostati u oporbi. Nas sada svi vide u nekom svom kalkulatoru, ali ključno je što ti ljudi u svom programu žele napraviti - rekao je.

Goran Aleksić, Franker, kratko je rekao kako je jako zadovoljan rezultatima, ali da nema razloga za veselje i radost - za to će imati razlog tek onda kad ostvari cilj koji ih je motivirao da se natječu na izborima. Vjekoslav Rudeša iz Akcije mladih naglasio je da njihova koalicija ima kičmu, da se nisu udružili samo zbog predizborne logike da budu jači:

- Imamo budućnost, stojimo iza onog što smo obećali: ne možemo surađivati s onima koji su moju generaciju pretvorili u dijasporu i nas natjerali da se počnemo baviti politikom - uredit ćemo državu tako da se mladi vrate doma - rekao je.

Nadu da će imati više od sedam mandata prije proglašenja prvih privremenih rezultata u deset navečer izrazio je Ivan Pernar, član Živog zida koji je podsjetio kako su na prošlim izborima bili najveći pehisti i već lani su trebali dobiti ovoliko. Pernar je s nestrpljenjem iščekivao rezultate izbora u Šestoj izbornoj jedinici - gdje je na 14. mjestu ovisio o preferencijalnim glasovima i mogućnosti da mu birači dadu više glasova nego Juri Martinoviću, nositelju liste koji je u finale kampanje ušao s hipotekom kupljenog ovršenog stana. Iz sata u sat provjeravao je kako stoji - u kasnim satima vodio je, navodno, dva posto pred kolegom Martinovićem. U ponoć je imao 14,80 posto glasova na listi koalicije Jedina opcija i osiguran ulazak u Sabor. “Nismo šokirani, očekivali smo ovo - mi smo vjerodostojna stranka i ostat ćemo vjerodostojni za razliku od HDZ-a. Držat ćemo se onoga što smo govorili cijelo vrijeme”, izjavio je Pernar.

Odbacio je mogućnost koalicije i ujedno se ogradio od ostalih članova za koje je izjavio da ih ne poznaje dovoljno da bi mogao znati kako će reagirati u predstojećim pregovorima. Supredsjednica Živog zida Vladimira Palfi, koja je prošla u Trećoj izbornoj jedinici i okončala političku karijeru, čini se, Radimiru Čačiću i Robertu Podolnjaku, svoj će mandat zbog male bebe, kako je najavila, dijeliti s kolegom na listi ispod, dr. Branimirom Bunjcem.

“Moći ćemo raditi veći pritisak. Pokazali smo da nismo kratkotrajni bljesak”, rekla je Vladimira Palfi i izrazila nadu da će koalicija ostati na okupu: “

Lovrinović je sklon Sinčiću i vjerujem da će se do kraja boriti zajedno.”

Rasti i jačati

Branimir Bunjac, sretan zbog mandata, smatra kako će Živi zid samo rasti i jačati:

“Sjetite se kako se Sinčić izborio za slučaj pirotehničara, kako je uprava podnijela ostavku što je rezultiralo s 11 kaznenih prijava. Sa sedam ili osam mandata možemo postići čudo - HDZ i bez nas može sastaviti Vladu, ali mi ćemo biti čuvari - i moraju znati da će njihovi krivi koraci nas lansirati na budućim izborima u koaliciju s 15 mandata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:44