MEĐUNARODNI ODJECI IZBORA

FOTO: MILANOVIĆEVA POBJEDA U VUČIĆEVIM TABLOIDIMA IZAZVALA OPĆU HISTERIJU Sipaju uvrede na njegov račun, evo što se piše u drugim državama bivše SFRJ

 
 CROPIX

Pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima različito su doživljene u zemljama regije. U Srbiji se stalno sugeriralo da je u središtu kampanje Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić, koji, kako se može iščitati između redaka, zbunjen je i potresen Milanovićevom pobjedom.

- Čestitat ću Milanoviću kad za to dođe vrijeme, kad se objave službeni rezultati, poslat ću pristojan telegram, a na uvrede odgovaram većim radom, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ali prorežimski mediji, bez ikakvog su digniteta prihvatili promjenu na hrvatskoj političkoj sceni.

- Ustaša Milanović novi poglavnik Hrvatske, piše bez imalo stida beogradski Alo te nastavlja: "Voleo bi da se napije krvi Srbima!".

Alo screenshot

I udarna Vučićeva medijska pesnica "Informer" u prvoj reakciji ratoborno piše, kako će "Milanović morati "uvući rogove" kada je Srbija u pitanju".

Kurir screenshot

Informer screenshot

Liberalni beogradski Danas, pak, piše "Novi predsjednik - stare podjele". Autor smatra kako bi Milanović trebao "prevladati duboku podjelu u zemlji".

- To je Hrvatskoj zaista neophodno i potrebno jer je zemlja duboko podijeljena. Lijevi i desni blok stoje nepomirljivo jedan naspram drugog. Često se čini kao da u zemlji nisu okončani ni Drugi svjetski rat, ni rat iz 1990-ih, piše list, te za razliku od bizarnih i histeričnih Vučićevih medija, poentira, kako bi baš Milanović mogao pomoći da se izgrade mostovi povjerenja i dobrosusjedskih odnosa, prije svega sa Srbijom i BiH.

I listovi i portali u BiH, navode da je Milanović osvježenje za regiju.

- Očekuju se pozitivni signali iz Hrvatske za BiH na putu prema EU, a Milanovićeva pobjeda može biti dodatni motiv.

Portal Klix.ba čak navodi kako će promjena na Pantovčaku ojačati ekonomske odnose dviju zemlja.

- Očekujemo rast trgovine, investicija i turizma između država, zaključuje portal.

Klix.ba screenshot

Doduše, neki tamošnji mediji ne mogu sakriti zluradost na račun Hrvata iz BiH "kojima su opet drugi izabrali predsjednika", a bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić u sarajevskom Oslobođenju likuje - "Čović na aparatima".

- Teško je imati dvije države, a nijednog predsjednika, komentari su na mnogim bosanskohercegovačkim portalima.

Zanimljivo da je Milanoviću, još dok su se glasovi prebrojavali, prvi čestitao hrvatski član predsjedništva Željko Komšić, koji je doduše govorio kako je Milanović "opasan", ali sada mu je pružio ruku pomirenja.

Čestitku je uputio i Milorad Dodik koji je Milanovića upozorio da su za njega glasali "i mnogi Srbi u Hrvatskoj".

U Sloveniji očekuju popravljanje zategnutih odnosa, ali ljubljansko Delo navodi kako će Milanovićeva pobjeda ojačati unutarnje potrese u HDZ-u, ali i kako je to znak "otpora ljudi u Hrvatskoj prema Vladi i korumpiranosti", te da je Milanovićev trijumf dokaz "rascjepa na desnici".

Delo screesnhot

Crnogorski mediji navode značajnu pobjedu Milanovića, a u nekim komentarima pišu da bi upravo on mogao postati novi lider regije koji će pomoći svojim angažmanom tim zemljama na putu prema EU, ne zaboravljajući navesti da je u sukobu sa Srbijom oko Zakona o vjeroispovijesti "poslao poruku podrške crnogorskim prijateljima".

Iako je problematika Irana i Trumpa glavna tema svjetskih medija, mnogi su našli prostora i za hrvatske izbore. Ruski mediji navode kako je "Oporbeni čelnik novi predsjednik", Financial Times konstatira da su Hrvati izabrali promjene te kako je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila vlast dok su u "vladajućim strukturama velike turbulencije" baš kad je Hrvatska preuzela predsjedanje EU.

Britanski Guardian navodi - Hrvati izabrali ljevičara i odbacili konzervativce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:02