PREDSJEDNIČKI IZBORI

GONG PRIJAVIO: Širi se ova sumnjiva poruka, glasovi se kupuju za 500 kuna? O svemu se oglasio i DIP: 'HAKOM je blokirao taj broj'

U Hrvatskoj se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Birališta su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati. Tijek izbornog dana pratimo iz minute u minutu
 CROPIX

>>> NOVO 17:04 Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju kako je dobilo obavijest da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima i kako radi provjeru.

Provjerit ćemo s kojeg je broja mobitela ta (sms) poruka poslana, pitanje je je li vjerodostojna ili ne, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, najavivši da će se Povjerenstvo o svemu oglasiti kasnije.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijanić Križanić za N1 je izjavila kako su odmah reagirali i kontaktirali HAKOM koji je na traženje DIP-a taj broj blokirao.

--------------------------

15:39 Gong je na Facebooku upozorio na moguće izborne malverzacije.

- Društvenim mrežama širi se poruka koja sugerira moguću kupovinu glasova. Ne znamo je li poruka autentična, na telefonski broj nitko se ne javlja, ali kako je riječ o slici koja je postala viralna, slučaj smo odmah proslijedili DIP-u, objavili su i dodali da je DIP sve proslijedio HAKOM-u.

--------------------------

13:36 DIP je zabilježio i jedan značajniji incident, o kojem je izvijestio Ravnateljstvo policije.

Dogodio se na biračkom mjestu u Osijeku, na kojem je došlo do remećenja javnog reda i mira i verbalnog napada birača na jednu od članica biračkog odbora.

Policija je intervenirala i pokrenula optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira, kazao je Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva, izvještava N1.

--------------------------

12:26 U Zagrebu je biračko pravo ostvario predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a u Osijeku čelnik stranke DESNO i predsjednički kandidat koji nije prošao prvi krug Anto Đapić.

Zagreb, 050120.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardic glasao je na svom birackom mjestu, u Osnovnoj skoli Ive Andrica, Milovana Kovacevica 18.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Davor Bernardić
Osijek, 050120.
Ante Djapic, celnik stranke Desno, glasao je u drugom krugu izbora za predsjednika RH u OS Vladimir Becic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Anto Đapić

--------------------------

11:54 Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović u društvu supruga Jakova u nedjelju prijepodne glasala je u drugom krugu predsjedničkih izbora.

- Danas je dan ponosa, slavi se demokracija. Svaki čovjek je važan i svaki glas je važan. Danas odlučujemo kakvu ćemo Hrvatsku imati idućih pet godina - izjavila je predsjednička kandidatkinja nakon glasanja, a prenosi N1.

FOTOGALERIJA: Kolinda Grabar-Kitarović na biralištu u Zagrebu

--------------------------

11:39 Na tri od četiri australska biračka mjesta, drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika već je završio, glasovalo se i u Canberri, iako je bilo upitno hoće li se zbog požara biralište uopće otvoriti.

Zbog požara koji već tjednima haraju tim dijelom Australije, bilo je upitno hoće li se biračko mjesto u Canberri uopće otvoriti, no na naše iznenađenje glasovala su 132 birača, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Četvrto biračko mjesto u Australiji, ono u Perthu svoja vrata zatvara u podne po hrvatskom vremenu. U isto vrijeme zatvara se i biralište u hrvatskom veleposlanstvu u Pekingu, sat ranije zatvoreno je ono u veleposlanstvu u Japanu.

Posljednje biračko mjesto za izbor hrvatskog predsjednika otvara se u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu po hrvatskom vremenu.

--------------------------

11:12 Na biračkim mjestima u Mostaru, kojih je ukupno 19, birača je više nego u prvom krugu izbora za hrvatskog predsjednika, no glasovanje teče normalno, potvrdio je u nedjelju član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Brojni birači na mostarska su birališta došli i prije njihova otvaranja, u nedjelju u 7 sati.

Od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih 19 je u Mostaru. Hrvatski državljani koji žive u toj državi mogu glasovati u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu.

Kakav je bio odaziv na tim, ali i na svim ostalim biračkim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, njih više od 6.500, DIP će objaviti u podne.

Hojski kaže da DIP i u nedjelju dobiva dojave o kršenju izborne šutnje, ponajjprije na društvenim mrežama. No, neki građani požalili su se i kako dobivaju telefonske i SMS poruke u kojima im se sugerira za koga od dvoje predsjedničkih kandidata trebaju glasovati.

DIP stoga ponovno poziva na poštivanje izborne šutnje, iako za njeno kršenje zakon na predsjedničkim izborima ne predviđa nikakve kazne.

--------------------------

11:09 Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović na biralište je došao u društvu supruge Sanje Musić Milanović, a u trenutku kad su izlazili iz zagrebačke Osnovne škole Petra Zrinskog, u kojoj je smješteno biralište, došlo je do incidenta u kojem je jedan nepoznati muškarac Milanovića verbalno napao i izvrijeđao.

Više detalja o incidentu OVDJE.

FOTOGALERIJA: Zoran Milanović glasao u drugom krugu predsjedničkih izbora

--------------------------

10:26 Na biralištu na zagrebačkom Trgu Francuske Republike glasao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Zagreb, 050120.
Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenkovic glasao je na svom birackom mjestu, Podrucni ured Crnomerec, Trg Francuske republike 15.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

--------------------------

9:21 Među prvima je u jutarnjim satima na svom biračkom mjestu u Mjesnom odboru Peščenica glasao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Zagreb, 050120.
Gradonacelnik Milan Bandic glasao je u prostoru MO Pescenica jutros u 7 sati kada su se biralista i otvorila za glasovanje.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

--------------------------

9:00 Uz izuzetak jednog u Zagrebu, koji je kasnio desetak minuta, sva druga biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika otvorena su na vrijeme, u nedjelju u 7 sati, na birališta u Mostaru birači su došli i prije otvaranja, potvrdili su u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Birači su u Mostaru u većem broju došli na biračka mjesta prije 7 sati, potvrdio je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih 19 je u Mostaru. Hrvatski državljani koji žive u toj državi mogu glasovati u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu.

Razlog kašnjenja jednog biračkog mjesta u Zagrebu tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasovanju, rečeno je u DIP-u.

U Hrvatskoj i inozemstvu, gdje se hrvatski predsjednik bira u 47 država, ukupno je otvoreno više od 6.500 biračkih mjesta, od čega 124 u inozemstvu.

Zbog vremenske razlike, u tri od četiri australska grada izbori su počeli u subotu u 21 sat i završavaju u nedjelju u 9 sati po hrvatskom vremenu. Riječ je o Canberri, Sydneyju i Melbourneu.

--------------------------

7:55 U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj. Stotine građana čekalo je da se otvore biračka mjesta, javlja televizija N1.

--------------------------

U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za izbor predsjednika države, kandidati za tu petogodišnju dužnost su sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada je zabranjena svaka izborna promidžba.

Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, pravo glasa u nedjelju ima 3.860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.

U tom krugu za dužnost predsjednika natjecalo se 11 kandidata, no kako niti jedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović. Jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Na glasačkom listiću - dva imena

Birače će ove nedjelje na biralištima dočekati glasački listići s imenima dvoje kandidata, glasuje se samo za navedene kandidate i to tako da se zaokruži redni broj ispred njihova imena.

Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51,2 posto, glasovalo je 1,9 milijuna birača, oko 100 tisuća više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da i u nedjelju iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

"Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti", poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Naglasila je da će nedjeljni izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

Poslodavce koji će u nedjelju raditi, DIP poziva da zaposlenicima omoguće izlazak na biračka mjesta. Pozivamo ih da organizacijom rada omoguće zaposlenicima/biračima da iskoriste svoje biračko pravo, istaknula je potpredsjednica DIP-a.

Prvi izborni rezultati već u 20 sati

Prvi izborni rezultati bit će poznati već u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta.

Podatke o odazivu Povjerenstvo će objaviti u podne i u 17 sati.

S obzirom da se hrvatski predsjednik bira u 47 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike, u nekima su izbori počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Drugi krug izbora pratit će više od 24 tisuće promatrača, među njima neće biti i oni iz nevladine udruge U ime obitelji kojima je DIP uskratio to pravo, ocijenivši da se U ime obitelji ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju, Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:53