UOČI UŽEG KABINETA VLADE

Grlić Radman ne isključuje suradnju sa Škorom, Malenica nezadovoljan rezultatom u Zagrebu, Kujundžić: 'Milanović je kvalitetan kandidat'

Gordan Grlić Radman
 Darko Tomas / CROPIX

HDZ-ovi ministri u Vladi izrazili su u ponedjeljak uvjerenje u pobjedu aktualne predsjednice i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde-Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Ministar financija Zdravko Marić u drugom krugu predsjedničkih izbora očekuje pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović, a za prvi krug ocijenio je kako je došlo do podjele glasova na desnici.

Marić: Dva kandidata na desnici podijelila glasove

"U drugom krugu situacija je puno jasnija, imamo po jednoga kandidata s obje strane političkog spektra. U prvom krugu evidentno je da su dva kandidata na desnoj strani političkog spektra doveli do podjele glasova, pa svi očekujemo da će u drugom krugu Kolinda Grabar-Kitrović pobijediti", izjavio je Marić uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Ocijenio je kako su Hrvati pokazali da su skloni demokraciji, što potvrđuje činjenica da su izbori prošli bez praktički ikakvih incidenata i dostojanstveno.

Ministricu kulture Ninu Obuljen-Koržinek rezultati predsjedničkih izbora nisu začudili, a u drugom krugu izbora očekuje veliku podršku za Grabar-Kitarović.

"Bio je još jedan jak kandidat koji cilja na taj dio političkog spektra, ali vjerujem da će građani dobro promisliti u drugom krugu kakvi su rezultati ovo dvoje kandidata, onda neće biti dileme", kaže Obuljen-Koržinek.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da u HDZ-u nisu razočarani, ali treće mjesto aktualne predsjednice u Zagrebu ipak nije bilo očekivano. Upitan što to govori o stanju u HDZ-u, uzvratio je kako treba zbiti redove i podržati kandidatkinju HDZ-a.

Kujundžić: U drugom krugu karte se ponovno miješaju

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da su rezultati očekivani u skladu s anketama. "Radi se o dva kvalitetna kandidata, dvoje kandidata koji su cijeli svoj život u politici i slijedi nova utakmica", poručio je ocijenivši da se u drugom krugu izbora karte ponovno miješaju.

Upitan jesu li rezultati Grabar-Kitarović posljedica nezadovoljstva u HDZ-u, odgovorio je da predsjedničke izbore treba odvojiti od stanja u HDZ-u, a posebno od parlamentarnih izbora. "Parlamentarni izbori su sasvim drugačija utakmica i tu HDZ 300 posto dobiva", kaže Kujundžić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nije razočaran rezultatom prvog kruga predsjedničkih izbora, a u drugom krugu HDZ očekuje glasove birača Miroslava Škore.

"Računamo na sve glasove", rekao je novinarima Grlić Radman, a za eventualnu suradnju s njim na parlamentarnim izborima rekao da o tome nije razmišljao, ali sve je moguće.

Grlić Radman: Moguća suradnja sa Škorom na parlamentarnim izborima

"Svaka suradnja na dobrobit hrvatskih građana je dobra i ono što je predsjednica istaknula u govoru - Hrvatska iznad svega, jedinstvo, zajedništvo i interes Hrvatske i hrvatskih građana", kaže Grlić Radman.

Ustvrdio je kako nije iznenađen time što su ovo prvi izbori na kojima aktualni predsjednik nije u prvom krugu osvojio najviše glasova. "To je demokracija, dinamika, u svakom slučaju veselimo se tom drugom krugu koji smo očekivali", rekao je.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je kako je cilj bio ući u drugi krug, a u drugom krugu "utakmica se igra od početka, nula - nula je”.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prokomentirao je prvi krug poručivši da nije zabrinut zbog manje glasova u Zagrebu i velikim gradovima jer HDZ "nikada nije imao utvrde u velikim gradovima".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je "što je bilo svijetlo plavo, bit će tamno plavo", misleći pritom da će županije u kojima je pobijedio Miroslav Škoro u drugom krugu biti za Kolindu Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:29