MOBILIZACIJA

HDZ ZBOG ŠKORINE OFENZIVE MIJENJA KOLINDINU TAKTIKU 'Njegov govor u Lisinskom bio je prekretnica i veliko upozorenje, nakon toga smo se presložili'

Škoro je shvatio da je na desnici uzeo sve što se može, ali da mu to nije dovoljno za pobjedu pa je počeo pecati i centrističke glasove, kažu u HDZ-u
 Bruno Konjević / CROPIX

Miroslav Škoro u Uredu predsjednika RH scenarij je iz noćne more za vodstvo HDZ-a jer bi poraz Kolinde Grabar-Kitarović od kandidata koji se njihovim biračima predstavio kao jedini pravi nasljednik Franje Tuđmana uzdrmao ne samo šefovsku poziciju Andreja Plenkovića, nego bi se zatresla cijela vladajuća stranka.

Osim toga, Škorina pobjeda ojačala bi poziciju ekstremno desnih političkih snaga, s potencijalom stvaranja neke nove varijante Karamarkove Domoljubne koalicije.

Stoga ne čudi što je Škorin govor na skupu u Lisinskom - u kojemu je direktno od HDZ-ovih birača zatražio potporu “jer je glas za Kolindu glas za Plenkovića koji je izdao Tuđmana i stranku” - upalio alarm u središnjici vladajućeg HDZ-a.

- To je bila prekretnica u kampanji. Škorin govor u Lisinskom za nas je bilo veliko upozorenje. Nakon toga smo se presložili - kaže izvor iz HDZ-a.

Nakon Lisinskog promijenila se i strategija predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović. Vrh HDZ-a odlučio je teškom artiljerijom opaliti po Škori. Osim šefa stranke Andreja Plenkovića koji je već mjesecima u otvorenom ratu s predsjedničinim protukandidatima, u “teren” su utrčali i ostali iz vrha HDZ-a.

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković poručio je - prvenstveno biračima HDZ-a - da je Škoro prevarant koji se “lažno predstavlja da je sljednik Franje Tuđmana i kandidat HDZ-a”, a porukom da je Škoro kandidat upravo onih političkih snaga koje žele srušiti HDZ s vlasti, Jandroković očito želi upozoriti HDZ-ove birače da je vrag odnio šalu i da se ne igraju s eksperimentom zvanim Miroslav Škoro. Šef saborskog kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić jučer je napao još jednu Škorinu poruku prema biračima HDZ-a.

- Predsjednički izbori nisu referendum o poziciji šefa HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića - poručio je.

Izvor iz stožera Grabar-Kitarović kaže kako je HDZ nakon Lisinskog puno uigraniji.

- Ljudi iz vodstva stranke poput Bačića i Jandrokovića će do kraja kampanje udarati po protukandidatima, po Škori i Milanoviću, a predsjednica im se više neće direktno obraćati niti će svakodnevno odgovarati na njihove udarce. Ponovno se vraćamo na izvornu taktiku da predsjednica ne polemizira javno sa Škorom ili Milanovićem kako im ne bi dizala rejting, i da se nipošto s njima ne sučeljava jer od sučeljavanja koristi uvijek najviše imaju izazivači, a ne “branitelj krune”. Istina, Kolinda je nakon Lisinskog jako opalila po Škori i njegovom “domoljublju”, ali ona s njim javno više neće izmjenjivati udarce - kaže izvor iz predsjedničine kampanje. Smatra da im je na koncu Škorin nastup u Lisinskom na neki način i pomogao.

- Prvo, to nas je protreslo. Drugo, taj njegov poziv našim biračima u kojem se predstavio Tuđmanom i pravim HDZ-ovcem, bio je preambiciozan i preuranjen. Da je to rekao tri dana prije izbora bilo bi jako opasno... Ovako se već ispuhao efekt koji je tim govorom postigao. Pa vidite da sad i Škoro mora mijenjati taktiku. Shvatio je da je na desnici uzeo sve što se može, ali da mu to nije dovoljno za pobjedu, pa je počeo pecati i centrističke glasove. Sad govori da politiku treba van iz Crkve, da je Hrvatska sekularna država... - kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:57