POSJET NOVSKOJ

KOLINDA OTVORILA NOVU UPRAVNU ZGRADU VODOVODA Položila kamen temeljac za tvornicu mikroalgi: 'Možemo postati jedna od najrazvijenijih država Europe'

 Predsjednica.hr

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je otvorila novu upravnu zgradu Vodovoda Novska te položila temeljni kamen za izgradnju tvornice mikroalgi Phyox, a tom je prigodom istaknula važnost suradnje, sinergije javnog i privatnog sektora za gospodarski rast i razvoj.

"Možda se čini kako su ovo dva različita ili oprečna događaja - s jedne strane imamo uložen javni novac, a s druge privatnu poduzetničku inicijativu. Kad bi ste me pitali što je od ovo dvoje važnije za Hrvatsku, za njezino gospodarstvo i građane kazala bih vam da je oboje jednako važno.

Jer ključ uspjeha je uravnoteženi razvoj privatnog i javnog sektora, zajedno usmjerenih ka stvaranju konkurentnog i izvozno orijentiranog gospodarstva", istaknula je Grabar-Kitarović, koja je simbolično presijecajući vrpcu otvorila novu upravnu zgradu Vodovoda Novska, a potom položila temeljni kamen tvornice za proizvodnju mikroalgi, koju će do kolovoza iduće godine u Poduzetničkoj zoni sagraditi tvrtka Phyox.

Podsjećajući da je Novska bila devastirana ratnim razaranjima, predsjednica je istaknula važnost suradnje privatnog i javnog sektora u gospodarskom rastu i razvoju.

Pozdravila je i poduprla taj zajednički smjer ka stvaranju boljeg i uspješnijeg života za sve Novljane. "Zato što se ovdje ostvaruje ono što sam govorila u proteklih pet godina, a to je da Hrvatska može postati jedna od najrazvijenijih država Europe u kojoj svi zajedno radimo za opći boljitak i dobro svakog čovjeka. Toj viziji i dalje sam vjerna. Spremna sam nastaviti pridonositi njezinom oživotvorenju još odlučnije i dosljednije", poručila je Grabar-Kitarović.

Ljudi koji će raditi u novoj zgradi Vodovoda i budućoj tvornici mikroalgi svaki će na svoj način pridonositi izgradnji bolje Hrvatske, a to je Hrvatska po mjeri čovjeka, Hrvatska koja zna planirati, raditi i postizati sjajne rezultate, istaknula je predsjednica.

Novska pokazuje da zna razvijati poduzetničko-razvojni potencijal, "a to znači posao, bolje plaće, ostanak mladih i u budućnosti povratak onih koji su otišli", rekla je Grabar-Kitarović, ističući i kako uspješna suradnja lokalnih vlasti i poduzetnika pokazuje kako se može stvoriti pozitivno poslovno okruženje.

Vodovod Novska je za izgradnju poslovne zgrade osigurao 2, 5 milijuna kuna vlastitih sredstava, a ta će tvrtka uskoro uložiti 123 milijuna kuna za gradnju 55 kilometara kanalizacijske mreže te gradskog pročiščivaća otpadnih voda. Od ukupnog iznosa ulaganja, 71 posto je osigurano iz EU fondova, a ostatak daju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te Grad.

Tvrtka Phyox nastala je udruživanjem kompentencija, iskustva i sredstava njemačko-hrvatskih osnivača.

Tvornica za proizvodnju mikroalgi, kako je istaknuo izvršni direktor te tvrtke Dražen Breglec, investicija je od pet milijuna eura, u prvoj fazi, koja se završava krajem kolovoza iduće godine, posao će naći 15 radnika, a proizvod će se prodavati širom Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:40