ANALIZA DRUŠTVENIH MREŽA

KOLINDINI I MILANOVIĆEVI SIMPATIZERI PREKLINJU ŠKORINE ZA POMOĆ, ALI... Fanovi poraženog kandidata u velikoj dvojbi, neki predlažu radikalnu metodu

 
 CROPIX

Dan je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora. Svaki se od vodećih kandidata, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić, na svoj način javio biračima, ali i svojim pratiteljima na svojim službenim Facebook stranicama.

Kako su na društvenim mrežama vodeći kandidati reagirali na rezultate izbora te kakvi su im budući planovi? I još bitnije, kako njihovi pratitelji i simpatizeri vide postignute rezultate i potencijalnu važnost uloge koju će Škorini i Kolakušićevi birači igrati u drugom krugu izbora?

Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović se u svojim objavama na službenoj Facebook stranici obratila svojim pratiteljima, zahvalivši im što su bili uz nju. Također, izjavila je da će Božić provesti uz svoje bližnje, pozivajući svoje pratitelje da i oni isto učine.

Navela je da je bitno za Hrvatsku da se ona politički ne podijeli. Nastavak svoje kampanje je najavila za dane nakon Božića. Kod njezinih simpatizera iz neslužbenih grupa podrške vlada zadovoljstvo i uvjerenje kako će Grabar-Kitarović pobijediti u drugom krugu izbora.

Pritom za osiguranje njene pobjede ključnim vide dva elementa. Prvi su Škorini birači, za koje se boje da će iz prkosa ili glasati protiv Grabar-Kitarović, ili da neće uopće izaći na izbore. Njih pozivaju da glasaju za Grabar-Kitarović kako Milanović ne bi pobijedio – argumentirajući kako u tom slučaju ne bi glasali za nju, već protiv Milanovića. Drugi je potreba da budu aktivniji i mobiliziraju veći broj ljudi za glasanje u drugom krugu.

Zoran Milanović

Kao pobjednik prvog kruga izbora, Zoran Milanović se nije posebno osvrnuo na svoju pobjedu, van jučerašnjih objava na službenoj Facebook stranici, u kojima se zahvalio na podršci. Umjesto toga, Milanović se već fokusirao na nastavljanje svoje kampanje, naglašavajući kako sebe smatra kandidatom dovoljno sposobnim da obnaša predsjedničku funkciju te pozivajući pratitelje da mu se pridruže u daljnjim skupovima diljem Hrvatske.

Uz to, objavio je da je bitno održati sučeljavanje između dvoje kandidata, tražeći od nacionalnih televizija da to pripreme i da ga obavijeste o terminu. Pritom njegovi simpatizeri iz neslužbenih grupa podrške nastavljaju svoje slavlje i čestitanje Milanoviću, pogotovo kada je u pitanju njegov jučerašnji pobjednički govor.

Kao i simpatizeri Grabar-Kitarović, osvrnuli su se i na Škorine birače, koje pozivaju da glasaju za Milanovića ako zbilja žele promjene u Hrvatskoj. U konačnici, oni nastavljaju svoji politički angažman, dijeleći nove internetske ankete o kandidatima i pozivajući sve članove da pronađu među svojim poznanicima one koji će sigurno glasati za Milanovića.

Miroslav Škoro

Miroslav Škoro se, nakon objave prijenosa uživo iz njegova stožera, nije obratio svojim pratiteljima. Njegovi simpatizeri iz neslužbenih grupa su, međutim, izrazito aktivni nakon prvog kruga izbora, raspravljajući o pitanju njihova sudjelovanja u drugom krugu izbora. Oko tog pitanja su se podijelili u dvije skupine simpatizera. Prva, snažno povezana sa Škorom, smatra kako treba bojkotirati izbore, tako da izađu na birališta i nadopišu opciju 3, Miroslav Škoro, koju će onda zaokružiti, jer su za njih Milanović i Grabar-Kitarović identični kandidati.

Alternativno, predlažu da se čak izađe i glasa za Milanovića, jer bi prema njima njegova pobjeda ubrzala destabiliziranje HDZ-a, čime bi Škoro u konačnici imao uspješnije parlamentarne izbore.

Nasuprot njih je druga skupina, pragmatičari, koji izjavljuju kako je u drugom krugu pitanje biranja između dva zla – zbog čega će glasati za Grabar-Kitarović, kako Milanović ne bi mogao pobijediti. Naime, za njih pobjeda Grabar-Kitarović osigurava sadašnje stanje, koje će Škoro moći lako ispraviti na parlamentarnim izborima. Međutim, unatoč podijeljenosti Škorinih simpatizera kada je u pitanju sudjelovanje u drugom krugu izbora, oni su ujedinjeni u uvjerenju kako su predsjednički izbori predstavljali politički početak Škore, obećavši da će na parlamentarnim izborima Škoro biti izrazito uspješan.

Mislav Kolakušić

Mislav Kolakušić se tek danas javio na službenoj Facebook stranici svojim pratiteljima, zahvalivši im se na iznimnoj potpori i pomoći u dijeljenju njegovih objava, prikupljanju glasova i općenitog angažmana tijekom izbora. Pritom se osvrnuo na pitanje uključivanja u nadolazeće parlamentarne izbore, izjavivši da neće u njima sudjelovati. Međutim, napomenuo je i kako smatra da će se za par godina građani naći u situaciji u kojoj će biti spremniji na promjene.

Kod njegovih simpatizera iz neslužbenih grupa podrške trenutačno vlada kaos. Prisutne su mnoge svađe zbog malog broja glasova koje je Kolakušić dobio, unatoč tome što je imao veliki broj pratitelja. Tako mnogi simpatizeri optužuju sve članove grupa koji nisu glasali da su izdajice. Kritika i napada nije pošteđen ni Kolakušić, pogotovo u pogledu načina na koji je vodio svoju kampanju te njegove objave kako neće sudjelovati na budućim parlamentarnim izborima.

Dok neki smatraju kako je odlukom nesudjelovanja na parlamentarnim izborima ostao iskren i dosljedan svojim obećanjima, drugi mu prebacuju da je odustao od svojih birača te da ih je iskoristio. Oko vođenja kampanje mu zamjeraju nekoliko stvari: smatraju da je pogriješio s izjavom od nužnosti primanja plaće od 70000 kuna, da mu kampanja nije imala smjer i nužnu logistiku te da se previše oslonio na svoje digitalne simpatizere.

Unatoč tome, svejedno mu se zahvaljuju na trudu i sada pozivaju ostale simpatizere da nastave sa svojim političkim djelovanjem. Kada je u pitanju sudjelovanje u drugom krugu izbora, simpatizeri su veoma konfliktni u mišljenjima. Dok neki smatraju kako treba bojkotirati izbore, drugi kažu da bi trebali glasati za Milanovića, smatrajući kako on i SDP predstavljaju manje od dva zla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:15