DOŠAO POD TEMPERATUROM

MILANOVIĆ NAKON DEBATE 'Nije mi palo na pamet staviti svoje blage zdravstvene probleme ispred prava građana'; Slijede još dva sučeljavanja?

Nakon sinoćnje debate na RTL-u, u kojoj su se susreli Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, njihovo sučeljavanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora trebali bismo gledati i na HTV-u, ali i na Novoj TV
 Boris Kovačev / CROPIX

"Došao sam sinoć na televizijsku debatu teško prehlađen i pod temperaturom, ali ni u jednom trenutku nije mi palo na pamet staviti svoje blage zdravstvene probleme ispred prava građana da vide i čuju što kandidati za predsjednika Republike imaju za reći.

Umoriti se od jedne debate pred hrvatskim građanima čije povjerenje tražiš, što to znači? Ako nisi sposoban dva sata razgovarati o temama koje muče Hrvatsku, nisi sposoban ni voditi Hrvatsku. Osim, ako razlozi i motivi za traženje prekida nisu nešto drugo…", napisao je u utorak na svom Facebook profilu Zoran Milanović, čime je pojasnio svoje često šmrcanje koje je tijekom sinoćnje RTL-ove debate mnogima upalo u oči.

Podsjetimo, na kraju prilično duge debate dogodio se neobičan trenutak u kojem su voditelji najavili da će se preskočiti cijeli jedan blok pitanja.

- Na zahtjev jednog od stožera preskočit ćemo blok pitanja "Kratko i jasno" - poručili su voditelji i time iznenadili i Milanovića i Grabar-Kitarović. Kandidat SDP-a odmah je zatražio da mu se odgovori čiji je stožer zatražio prekid, ali voditelji to nisu učinili.

Zbog medijskih upita i izjava iz oba stožera predsjedničkih kandidata o tome tko je tijekom RTL Duela zatražio preskakanje zadnje tematske cjeline i završetak emisije, RTL je jutros poslao priopćenje u kojem je objasnio detalje tog neobičnog detalja.

"Završetak debate zatražila je savjetnica predsjednice Republike, gospođa Renata Margaretić Urlić, koja je na RTL došla zajedno s članovima njezinog izbornog stožera. Ona je, tijekom emisije, ušla u režiju i zatražila da se 'zbog produljenog trajanja i umora predsjednice, debata završi'. Na upit urednice emisije je li to službeni stav stožera, gospođa Margaretić Urlić je odgovorila da 'dolazi u ime stožera'.

Voditelji RTL Duela taj su zahtjev prenijeli predsjedničkim kandidatima Kolindi Grabar Kitarović i Zoranu Milanoviću, ali im i ponudili mogućnost nastavka debate, na što su oni javno pristali.

RTL je profesionalno organizirao i proveo debatu, omogućio kandidatima da sami postavljaju pitanja, dopustio teme koje su sami otvorili i smatra da su time ispoštovana profesionalna načela novinarske struke.

Oba stožera ranije su se složila da emisija može potrajati duže od predviđenih 90 minuta", navodi se u jutros poslanom prioćenju.

Jutros se, nakon što je objavljeno da je predsjedničina savjetnica tražila prekid debate, ponovno oglasio glasnogovornik Milanovićeva stožera Nikola Jelić.

"Prekid je tražio stožer Kolinde Grabar-Kitarović... zašto su sinoć besramno lagali javnost?', napisao je na Twitteru.

"Stožer Kolinde Grabar-Kitarović u ovome nije sudjelovao, niti je zatražio prekid debate, a savjetnica predsjednice Republike, gospođa Renata Margaretić Urlić nije članica stožera. Mi s tim nemamo veze", rekao je danas za Dnevnik.hr Zoltan Kabok, glasnogovornik kampanje Grabar-Kitarović.

Ističe i kako stožer u tome nije sudjelovao, a da jedini koji može donijeti odluku takvog tipa je Ivan Anušić, voditelj stožera Kolinde Grabar-Kitarović koji sinoć i nije bio tamo, kazao je Kabok.

Nakon sinoćnje debate na RTL-u, u kojoj su se susreli Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, njihovo sučeljavanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora trebali bismo gledati i na HTV-u, ali i na Novoj TV, doznaje N1. Predsjednica će se u četvrtak pojaviti na debati na HTV-u, a u petak na Novoj TV, navode s N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:11