INVENTURA FINANCIRANJA KAMPANJE

OTKRIVAMO KOLIKO SU DOSAD U KAMPANJI POTROŠILI PREDSJEDNIČKI KANDIDATI Grabar-Kitarović najrastrošnija, Škoro je prati u stopu

 
Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro
 Cropix

Kolinda Grabar-Kitarović dosad je u predsjedničkoj kampanji potrošila nešto više od 2,2 milijuna kuna, a do prvog kruga izbora (22. prosinca) planira potrošiti nešto manje od osam milijuna - koliko iznosi i zakonom propisani maksimalni iznos, kaže za Jutarnji list izvor iz njezina stožera.

- Od tih 2,2 milijuna, od donacija je prikupljeno 1,1 milijun, a ostatak je na posebni račun kampanje uplatio HDZ. Pravne osobe (tvrtke) uplatile su 60% od ukupnog iznosa donacija, a ostatak čine uplate fizičkih osoba (građana, simpatizera) - kažu u stožeru.

Novac za financiranje predizbornih aktivnosti i promidžbe Kolinda Grabar-Kitarović skuplja i na donatorskim večerama. Nakon Splita i Rijeke, večeras će se njeni donatori okupiti u jednom zagrebačkom hotelu, gdje se očekuje oko 160 osoba. Posljednja donatorska večera za predsjednicu održat će se u nedjelju u Osijeku.

Dok Zoran Milanović nije i, kako poručuju iz njegova stožera, ne planira novac za financiranje kampanje skupljati na donatorskim večerama, njen drugi najopasniji rival na izborima Miroslav Škoro u utorak je u jednom zagrebačkom restoranu organizirao “prvu i posljednju” večeru za donatore svoje predsjedničke kampanje.

- Možemo vam reći da je odaziv donatora bio jako dobar te da je tom prilikom prikupljeno oko 300 tisuća kuna - kažu nam iz Škorine kampanje, uz napomenu da je to preliminarna procjena jer - na poseban račun koji svi kandidati moraju imati za primanje donacija - sve uplate još nisu “sjele”.

Iz Škorina stožera poručili su da su dosad u sve predizborne aktivnosti, uključujući oglašavanje, potrošili između 1,5 i 2 mil. kuna.

Iz Milanovićeve kampanje jučer su nam rekli da su dosad potrošili nešto manje od milijun kuna.

Koliko su točno Milanović, ali i preostalih deset predsjedničkih kandidata potrošili u kampanji bit će poznato u ponedjeljak ujutro, kada će Državno izborno povjerenstvo (DIP) objaviti prvo “prolazno vrijeme” financiranja predsjedničke utrke.

Točnije, bit će javno objavljena imena svih donatora (s iznosima uplata), ali i iznosi svih troškova - ukupni i pojedinačni za svaku stavku i za svaku pojedinačnu aktivnost.

Koliko će svi predsjednički kandidati ukupno potrošiti do održavanja prvog izbornog kruga DIP će objaviti 21. siječnja, a konačna financijska izvješća dvoje “finalista” objavit će se 4. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:29