BRZI ODGOVOR

PLENKOVIĆ OŠTRO NAPAO MILANOVIĆA 'Laže o meni od 2016., a te manipulacije onda plasira i kroz svoje ljude u medijima. Bernardić? I on laže'

 
Andrej Plenković
 Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon završetka sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik Vlade i čelnik HDZ-a Andrej Plenković obratio se medijima.

Upitan za komentar izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da je glas za Kolindu Grabar Kitarović glas za korupciju, a za Zorana Milanovića nije, premijer je odgovorio prilično oštro.

- On kao i njegov kandidat laže, čovjek laže, ovakva teza je nešto što on stalno govori zadnjih nekoliko godina u Hrvatskom saboru, perpetuira tezu koja ne stoji, ovo je Vlada HDZ-a kojom predsjedam, koja u cijelosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela, koja borbu protiv korupcije vode samostalno, profesionalno, bez upliva i utjecaja bilo koje političke razine vlasti.

Što se tiče Vlade, mi smo donijeli zakon koji ste vidjeli o zviždačima, donijeli smo sve planove antikorupcijske, oni se dobro realiziraju, posljednje izvješće Ministarstva pravosuđa je da je 83 posto mjera provedeno, donesen je i plan borbe protiv korupcije na razini društava u državnom vlasništvu. Prema tome, naša privrženost borbi protiv korupcije je jasna da ne može biti jasnija - rekao je Plenković, a citira ga N1.

'Sve što je rekao o meni je laž'

Na pitanje o fotomontaži Zorana Milanovića s dignuta tri prsta u grupama na društvenim mrežama koje okupljaju članove HDZ-a premijer je odgovorio kako bi volio da ga se pita koliko je fotomontaža na svoj račun vidio u posljednjih nekoliko godina.

- Negativna kampanja koju doživljavam proteklih nekoliko godina, pa uključujući i same laži kandidata SDP-a na izborima, dakle kontinuirano, sad ću biti sasvim precizan. Čovjek od 2016. iznosi neistine, laži koje onda preuzimaju pojedini akteri na krajnjoj desnici i zagađuju medijsko internetski okoliš.

Na pitanje da navede neki primjer tih laži premijer je samo rekao: "Sve što je o meni izgovorio je laž."

Na zamolbu da ipak bude malo konkretniji spomenuo je izjavu Zorana Milanovića kako Plenković ima loše mišljenje o predsjedniku Franji Tuđmanu.

- Čovjek laže, vrlo je važno imati na umu da netko tko pretendira biti predsjednik države u stanju izgovoriti takvu laž, da bi učinio što, poslao poruku biračima krajnje desnice da u prvom krugu ne glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović jer je ona kandidatkinja HDZ-a i drugih stranaka koje su iza nje nego da daju glas nekome drugome, to je ta vrsta laži, manipulacije koju plasira i kroz svoje ljude u medijima, da budem sasvim precizan oko toga.

'Neće prozivati kolege'

Na pitanje reportera N1 televizije da otkrije tko su ti ljudi, Plenković je odvratio da neće prozivati nikoga.

Na novu opasku da su njegove optužbe opasne, rekao je:

- Ja sam toliko precizno analizirao sve što u prostoru postoji, ali ne želim imenovati nikoga jer smo u kampanji. Ali što je jako važno, teze gospodina Bernardića o korupciji ove vlasti ne stoje, one su isto tako lažne, odlučno ih odbacujem, razgovarajte s policijom, DORH-om i USKOK-om i pitajte ih utječe li netko na njihov rad.

Plenković smatra i da se presuda bivšem premijeru i predjsedniku HDZ-a Ivi Sanaderu neće odraziti na kampanju i vidi je kao dokaz neovisnosti pravosuđa, no ne želi komentirati nepravomoćnu presudu. Upitan da komentira izjavu predsjednice Grabar-Kitarović oko Milana Bandića, Plenković je samo odvratio da je ona sve sama rekla i da je on odgovorio na to pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:34