PREDSJEDNIČKI IZBORI

UDRUZI ŽELJKE MARKIĆ ZABRANJENO PROMATRANJE DRUGOG KRUGA IZBORA Iz DIP-a im uskratili dozvolu: 'Oni nisu nepristrani, imaju svog favorita'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Državno izborno povjerenstvo uskratilo je promatračima nevladine udruge 'U ime obitelji' pravo promatranja rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora na izborima za predsjednika Republike u nedjelju 5. siječnja, navodi se u priopćenju koje u subotu potpisuje predsjednik DIP-a i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Naime, DIP je 28. studenoga donio rješenje kojim se udruzi 'U ime obitelji' dozvoljava promatranje na izborima te je obvezatnim uputama propisano da navedena udruga ima pravo promatranja i u ponovljenom izboru za predsjednika.

Do uskrate prava došlo je, kako se navodi u priopćenju, nakon što je DIP obaviješten da se građanima elektroničkim putem dostavlja dopis gospođe Željke Markić, predsjednice udruge, u kojemu se između ostaloga, poziva da se glasuje za određenu kandidatkinju na izborima 5. siječnja.

DIP potom navodi očitovanje, koje su od udruge zatražili 4. siječnja, u kojemu je stajalo da se udruga bavi promicanjem ljudskih prava i građanskih prava u skladu s Obvezatnim uputama DIP-a te da se bave "promatranjem i posao obavljaju temeljito, pošteno i neovisno na referendumu, predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima od 2013".

DIP nadalje u priopćenju navodi da je također izvršio uvid u mrežnu stranicu Narod.hr, čiji je vlasnik navedena nevladina udruga, te navodi da se u jednom od objavljenih tekstova Markić 3. siječnja u sklopu intervjua između ostalog očitovala i o kandidatima u ponovljenom izboru za predsjednika.

Iz navedenoga proizlazi, navodi Državno izborno povjerensto, kako se naznačena nevladina udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju i time nije neovisna u promatranju izbora.

Protiv rješenja DIP-a ta udruga ima pravo žaliti se Ustavnom sudu.

Drugi je to put da DIP nekoj nevladinoj udruzi ne dozvoljava promatrati izbore, prvi je put to učinio udruzi Antikorupcija kojoj je na čelu Mislav Kolakušić i koja je promovirala isključivo njega. Takva se udruga ne može smatrati neovisnim promatračem izbora, bio je stav DIP-a pred lanjske izbore za Europski parlament.

U ime obitelji: Odluka DIP-a je proizvoljna i škodi građanskom nadzoru izbora

Udruga U ime obitelji ocijenila je u subotu kako je odluka Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) da im zabrani promatranje izbora u Zagrebu proizvoljna, potpuno neutemeljena i da škodi građanskom nadzoru izbora te su najavili žalbu Ustavnom sudu RH jer smatraju da zadovoljavaju sve uvjete za promatranje izbora.

"U ime obitelji smatra odluku DIP-a da udruzi U ime obitelji zabrani promatranje izbora u Gradu Zagrebu proizvoljnom i potpuno neutemeljenom. Ona škodi građanskom nadzoru izbora i na nju ćemo dostaviti žalbu Ustavnom sudu RH. U ime obitelji zadovoljava sve uvjete za promatranje izbora", navodi se u priopćenju te nevladine udruge.

Kako su priopćili, DIP je danas od udruge U ime obitelji "u 11,32 sati zatražio očitovanje do 13 sati o jučerašnjem dopisu udruge, da bi nam dva sata kasnije odlučili zabraniti promatranje izbora na temelju jučer objavljenog komentara, o kojemu nisu zatražili očitovanje".

U ime obitelji već pet godina, od 2014., promatra izbore – naši promatrači i prijedlozi za poboljšanje izbornog procesa doprinose transparentnosti i unapređenju provedbe izbora u Hrvatskoj, ocjenjuje ta udruga.

"Zalažemo se za promjenu izbornog sustava, ukidanje izborne šutnje i unaprjeđenje izbornog procesa promatranjem i davanjem preporuka. U promatranju izbora je do sada sudjelovalo tisuće volontera koje je udruga U ime obitelji istrenirala i prenijela im znanja za poboljšanje izbornih procesa", ističe ta nevladina udruga.

U ovih pet godina promatranja izbora naši educirani promatrači nisu promatrali samo na biračkim mjestima. U ime obitelji je prva udruga koja je promatrala izbore na svim razinama: na biračkim mjestima, u gradskim izbornim povjerenstvima, DIP-u i APIS-u, podsjeća se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:39