MENADŽER TJEDNA

DANKO KONČAR (Kermas grupa) Kada je ulazio u Brodotrogir, dočekan je sa skepsom. Danas bi uz Uljanik uzeo i finski Arctech

Danko Končar
 Goran Šebelić / CROPIX

Što je postigao?

Kermas energija, dio Končareve Kermas grupe, predala je obvezujuću ponudu za strateško partnerstvo u transformaciji Uljanik grupe i 3. maja te u daljoj razradi Programa restrukturiranja brodogradilišta Uljanik u suradnji s Republikom Hrvatskom. Kermas je otprije vlasnik Brodotrogira.

Zašto je to važno?

Vlada je 11. siječnja Uljanik grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i brodogradilište Uljanik provedu povećanje temeljnog kapitala ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom. Kermas je navodno samo jedan od nekoliko potencijalnih ulagača u Uljanik, ali uz Končarevu obavezujuću ponudu javnost je zasad bila obaviještena jedino o pismu namjere napuljske Palumbo Grupe.

Kako posluje?

Kermasovo poslovanje komplicirana je priča koja nikada nije potpuno objašnjena hrvatskoj javnosti. Grupa postoji, prepoznata je na globalnoj razini, ali poslovni rezultati su zamućeni, kao i putovi kapitala. Ipak, što je u Hrvatskoj obećao napraviti, Končar je i napravio. Uljanik je donedavno imao reputaciju najboljeg hrvatskog brodogradilišta. Posrnuo je zbog loših ugovora, nisko postavljenih cijena, ali i zbog kašnjenja s isporukom brodova.

Što će učiniti u budućnosti?

Uspije li u dvostrukoj akciji preuzimanja brodogradilišta (istovremeno s Brodosplitom, Kermas pokušava preuzeti i finsko brodogradilište Arctech, koje je i dosad narudžbama hranilo Brodotrogir), Končar planira proširiti proizvodni portfelj grupe. Za razliku od Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita, koji je duboko uronjen u metalsku industriju, Končar je uvijek pokazivao zanimanje i za turizam. Neki pogoni danas prevelikih brodogradilišta na odličnim su lokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:54