Nestašica radnika

Raste broj stranih radnika: Čak 500 Nepalaca radi na hrvatskim gradilištima

Upravo grupa nepalskih radnika sada radi na rekonstrukciji trgovačkog centra u Zadru
Građevinski radnici, ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Zbog sve većeg nedostatka radne snage, domaći, ali i strani poslodavci u Hrvatskoj sve češće posežu za stranim radnicima.

Prema posljednjim podacima iz lipnja ove godine u Hrvatskoj nedostaje oko 300.000 radnika. Ako se trend starenja, ali i iseljavanja stanovništva nastavi do 2050. godine moglo bi nedostajati i milijun radnika. Osim u turizmu, nedostaci su vidljivi i u građevinarstvu, stoga više ne čudi činjenica da na hrvatskim gradilištima te restoranima i hotelima vidimo strane radnike, pogotovo one s dalekog i srednjeg istoka. Naime, u Hrvatskoj trenutno samo u građevinskom sektoru radi čak 24.115 stranih radnika, od čega njih 500 dolazi iz Nepala, navodi Zadarski list.

Upravo grupa nepalskih radnika sada radi na rekonstrukciji trgovačkog centra u Zadru.

- Na cijelom gradilištu novog Interspara radi 80-ak radnika, među kojima je i 30-ak stranih radnika, a s podizvođačima ukupno 50 radnika. Obnovili smo dosta toga na građevini, između ostalog i rasvjetu i u tome nam pomažu radnici iz Nepala – objasnio je Stipe Tolić, šef gradilišta.

Jedan od radnika je i Uttam Prasad koji je do sada radio u mnogim zemljama Arapskog poluotoka, ali i Libiji, a sada po prvi put radi u Europi.

- Već smo šest mjeseci u Hrvatskoj. Najbolje je raditi u Europi unatoč činjenici da je ovdje sve drugačije nego kući. Zadovoljni smo plaćom, a kad bi nas pitali gdje smo zadovoljniji, rekli bi da Nepal volimo 100 posto, a Zadar 99 posto – kroz šalu je rekao Prasad.

Razlog sve većem dolasku nepalskih radnika u Hrvatsku upravo su bolji radni uvjeti. Naime, oni u primjerice Dubaiju i Kataru rade 13 do 14 sati dnevno za mjesečnu plaću od svega 1.500 do 2.000 kuna, a uz to imaju tek jedan slobodan dan u cijelom mjesecu. Osim toga, ističu kako su plaće u turizmu nešto bolje, ali u građevini su ispod minimalca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:18