USPUTNE ZABILJEŠKE

Ako Trump želi SAD bez useljenika, neka krene od svoje obitelji

Melania i Donald Trump
 REUTERS

Baš kad pomislite da vas američki predsjednik ničim ne može zateći, njemu to ipak uspije. Prošli je tjedan preko Twittera izvrijeđao četiri članice zastupničkog doma Kongresa iz Demokratske stranke, Alexandriju Ocasio-Cortez, Ilhanu Omar, Ayannu Pressley i Rashidu Tlaib. One se, naime, protive njegovoj imigracijskoj, zdravstvenoj i poreznoj politici. “Zašto se ne vrate i ne pomognu popraviti uništena i zločinom zahvaćena mjesta iz kojih su i došle?” napisao je i dodao kako one mrze ovu zemlju.

“Ako ste u Americi nesretne, ako se stalno žalite, slobodno otiđite.” Kad je optužen za rasizam, nije se povukao, dapače, branio se riječima da se mnogi s njim slažu. Prozvane su članice, naravno, osudile njegov napad kao rasistički, ksenofoban i mizogin, ali su i upozorile da Trump ovime odvlači pozornost od ozbiljne debate o stvarnim problemima društva. Već u utorak objavljena je izjava Zastupničkog doma kongresa u kojoj se oštro osuđuju predsjednikovi rasistički komentari, a potpisalo ju je i nekoliko republikanaca.

Američki mediji tom događaju danima daju golem publicitet. Komentator New York Timesa David Leonhardt predsjednika otvoreno naziva rasistom: “Predsjednik Trump ne daje samo rasističke primjedbe, on jest rasist. Njegova je zatucanost srž njegova svjetonazora i u središtu njegova političkog uspona.” Političari su daleko suzdržaniji, a izjave daju već misleći na izbore 2020.

Ovaj novi ispad u Trumpovu se slučaju više ne može nazvati ni skandalom, toliko ih je već proizveo. Svašta je izjavljivao o ženama, homoseksualcima, invalidima, Afroamerikancima... Sjetimo se Charlottesvillea gdje je u rasističkom napadu ubijena jedna, a ranjeno 28 osoba, nakon čega je Trump rekao da su “obje strane u pravu”. Uostalom, poznata je njegova netrpeljivost prema Baracku Obami za kojeg je tvrdio da nije rođen u Americi i da zato ne može postati predsjednik - što je laž. Trump samo potvrđuje ono za što ga protivnici optužuju, da je bijeli suprematist, rasist, ksenofob i ženomrzac. Tako da najnovije izjave više od iznenađenja nameću pitanje, koliko još dugo može nekažnjeno vrijeđati ljude?

Iako se čini ključnim da je napao članice Kongresa zato što su žene, što ne bi bilo čudno, to nije u prvom planu. Premda je zanimljivo pitanje bi li jednakim riječima napao četiri bijela muškarca čiji su roditelji porijeklom iz, recimo, Kanade, Švedske i Poljske. Jasno je da su ove žene metom napada učinile dvije druge karakteristike, drukčija boja kože i njihova lijeva politička orijentacija, odnosno kritika njegove politike. No ovim je napadom baš pretjerao. Koliko su njegove riječi ne samo nepromišljene nego i apsurdne vidi se iz rečenice da se vrate tamo odakle su došle. Naime, od četiri žene, tri su rođene Amerikanke.

Kamo bi one trebale otići? Ako je njegova ideja da Amerikanci stranog porijekla trebaju otići tamo odakle su došli, onda bi se to prvo odnosilo na prvu damu i njezine roditelje, useljenike iz Slovenije. I Trumpova bivša žena Ivana Zelničkova također je useljenica iz tadašnje Čehoslovačke. Bi li ona i njihovo troje djece također trebali spakirati kofere? Pa i Trumpov djed Friedrich je 1885. došao iz Njemačke. O čemu, dakle, taj čovjek govori? Kad bi bio dosljedan, ostao bi bez vlastite obitelji. SAD je zemlja useljenika i zato svaka ovakva izjava zvuči ne samo glupo nego i besmisleno. Jedini stanovnici koji bi imali moralno pravo na ovakve izjave su starosjedioci, gotovo istrijebljeni Indijanci. Ako apsurd dotjeramo do kraja, što učiniti s činjenicom da Homo sapiens potječe iz Afrike i da smo svi podrijetlom Afrikanci?

Ovakve Trumpove izjave i napadi mogu se razumjeti samo kao dio njegove izborne politike. Zato se on, misleći na svoje birače, i brani kako se njegov rasistički komentar mnogima sviđa, što je sigurno istina. Na isti je način, kažu poznavatelji, vodio i svoju prvu predsjedničku kampanju, izazivajući kontroverze zbog kojih je dobivao neviđeni prostor u medijima. I to se sada ponavlja.

Ako pak njegovi komentari nisu rasistički, kako sam tvrdi - znači li to da svoju domovinu trebaju napustiti svi oni koji su kritični prema njegovoj politici? Možda i cijela opozicija, uključujući i Bernieja Sandersa? Frazu “Otiđite ako vam se ovdje ne sviđa “ ponavlja svaki nacionalistički vođa - ne tako davno izjavila je to i hrvatska predsjednica - ali i svi autokrati koji ne trpe suprotstavljanje svojoj vladavini. Trumpova poruka članicama kongresa nije usmjerena na njih samo zbog stranog podrijetla i boje kože, nego zbog drukčijeg političkog uvjerenja.

To ponajviše govori o njegovoj ideji upravljanja državom i sklonostima koje su neki već nazvali diktatorskim. U Americi za njegova predsjednikovanja očito nema prostora za one koji drukčije misle. Slika američke demokracije koju Trump šalje u svijet više bi pristajala Putinu nego jednom američkom predsjedniku. Što je još gore, ona jača i druge male Trumpove i Putine diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:01