LABIRINT POLITIKE

Bauk velike koalicije HDZ-SDP lebdi nad Hrvatskom

Davor Bernardić, Andrej Plenković
 Damjan Tadic, Goran Mehkek / CROPIX

Jedan bauk lebdi nad Hrvatskom - bauk velike koalicije HDZ - SDP. Iako je moguć samo teoretski, ako nakon idućih izbora desni ili lijevi ne budu mogli sastaviti Vladu, svi se unaprijed odriču mogućnosti sklapanja velike koalicije, kao da se radi o koronovirusu.

Prvo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao za Večernji list da neće biti velike koalicije HDZ-a i SDP-a jer to ne bi bilo dobro za Hrvatsku. “Niti se o tome razmišlja, niti za tim vidim potrebe, niti je to nešto što bi bilo za HDZ, ali i za Hrvatsku dobro rješenje”, rekao je Božinović.

Odgovor je stigao za nepuna dva sata. “Ne da mi je odbojna koalicija s HDZ-om, nego je ne mogu ni zamisliti”, odgovorio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pa dodao da HDZ “u svakoj varijanti treba otići s vlasti”.

I, tako, kako se približavaju parlamentarni izbori, bauk velike koalicije sve više lebdi nad Hrvatskom. Spominju ga Miro Kovač i Davor Stier u unutarstranačkoj bitki protiv Andreja Plenkovića, Miroslav Škoro dok pokušava objediniti desnicu i prodavači magle kao što su Mislav Kolakušić i Ivan Pernar. Dođe li do postizborne suradnje HDZ-a i SDP-a, tvrde, mrak će prekriti zemlju, mlada demokracija uvenuti, a dvostranačka diktatura zakucati na vrata.

Zapravo, radi se o borbi za birače, i potpuno je razumljivo kada oponenti pokušavaju kompromitirati Plenkovića ili Davora Bernardića optužbom kako su zbog vlasti spremni surađivati s mrskim neprijateljima. Kao što je očekivano kada oni ili Božinović i Maras na sva zvona razglase da takvo što ne dolazi u obzir. Ali, jesu li razlike između dvije ključne stranke u državi tako duboke da priječe suradnju u doglednoj budućnosti? Jer, prema najnovijem HRejtingu, prvi je SDP koji ima 29,1%, dok je HDZ na 26,9%. Trećeplasirani je Miroslav Škoro koji osvaja 9,9% (iako još uopće nema stranku), a sve je ostalo, s izuzetkom IDS-a, sitnež koja će opstati jedino ako se prikrpa uz SDP ili HDZ.

Iskreno - sumnjamo.

“Vlada se fokusirala na provođenje strukturnih reformi u zdravstvu, mirovinskom sustavu, pravosuđu, javnoj upravi, obrazovanju”, rekao je Andrej Plenković na susretu s poduzetnicima. “Glavne teme SDP-ova izbornog programa su ostanak mladih, umirovljenici, zdravstvo i obrazovna reforma”, najavljuje Davor Bernardić.

Čini vam se da postoje nepremostive razlike u odnosu prema ratnim veteranima i da bi netko od njih ukidao postojeća prava? Prevarili ste se.

”Branitelji su, kao i u svim SDP-ovim politikama dosad, na važnom mjestu”, izjavio je Davor Bernardić u intervjuu Jutarnjem listu.

“Činili smo i činit ćemo i ubuduće kad je riječ o dignitetu Domovinskog rata, pravima hrvatskih branitelja te položaju hrvatskih vojnika i policajaca”, nedavno se pohvalio Andrej Plenković.

Ok, to su samo riječi, a između HDZ-a i SDP-a stoji duboki ponor međusobnih razlika. Što je potpuno razumljivo jer već tri desetljeća te dvije stranke vode državu. I stvarno je situacija u stilu “ili mi, ili oni”. Odnosno, bila je i jest, a hoće li biti i nakon idućih parlamentarnih izbora, tek će se vidjeti. Već sada je jasno da ni Plenković niti Bernardić neće osvojiti natpolovičnu većinu u budućem sazivu Sabora. Kao i da “treća snaga” neće biti liberali ili regionalne stranke, nego krajnja desnica i populisti. Što god mislili o HDZ-u i SDP-u, to su racionalne, mainstream stranke, a govoriti 2020. da bi njihova suradnja razorila demokraciju u Hrvatskoj potpuno je promašeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:19