KOMENTAR

Bi li 'Treća povijest' preživjela da je ugostila Hasanbegovića?

 Tom Dubravec / CROPIX

Emisija "Treće povijest" jedna je od onih lijepih kulturnih stečevina čije postojanje dugujemo Trećem programu HTV-a. Tijekom pune četiri godine ta je emisija hrvatske građane učila povijesti, ali na način koji nije imao veze s onim što povijest u Hrvatskoj obično jest.

Nerijetko se kaže da su Hrvati opsjednuti poviješću. Prava je istina međutim da Hrvate zanima samo njihova vlastita povijest, i to ne cijela, nego oni dijelovi koje se može koristiti kao žeton u kafanskim crno-crvenim rasprama. Nasuprot tome, "Treće povijest" je Hrvatima pokazala da je povijest nešto drugo i više. Tijekom četiri godine ta je emisija obradila teme od kolonijalnih ratova u Brazilu, preko naftne krize 70-ih do genocida u Ruandi. Svim tim temama "Treće povijest" bavila se iscrpno, uz veliki pripremni rad i bogat vizualni materijal. No što je možda važnije, "Treća povijest" na površinu je izvela cijeli niz znanstvenika i stručnjaka za koje nismo ni znali da postoje. Da nije bilo te emisije, ne bismo znali da u Rijeci postoji antropolog ekspert za Ruandu, ili da antički arheolozi mogu biti tako kul.

Tijekom posljednjih pet mjeseci, već smo navikli da nova kultura i medijska politika u Hrvatskoj nepogrešivo razara sve što je u ovoj zemlji pametno, darovito i ima duha. Bilo je samo pitanje kad će taj zatornički antikulturni džihad pomesti i "Treću povijest". Prošlog se tjedna upravo to i dogodilo: jedna od najboljih izvornih tvorevina HTV-a smaknuta je jednim telefonskim pozivom, bez objašnjenja.

Što je skrivila "Treće povijest"? Je li "krivnja" to što je jedan od dvojice voditelja bio Tvrtko Jakovina, čovjek kojeg desna supkultura poima kao povjesničara socijalizma? Je li problem bio u tome što se "Treće povijest" nije držala kurikularnih omjera i bar 50% emisija posvećivala hrvatskim temama? Ili je naprosto riječ o goloj profesionalnoj ljubomori? Bi li "Treća povijest" preživjela da je u goste zvala ideološke mezimce, Antu Nazora i Zlatka Hasanbegovića? Vjerojatno je sve od toga pomalo presudilo "Trećoj povijesti".

Bilo kako bilo, nama i ovaj put preostaje tek žalovati lijepe stečevine hrvatske pameti i znanja koje profesionalni "patrioti" ubijaju. Kad proizvodnju ubiju, uslijedit će uvoz. S hrvatskim "patriotima" obično tako bude, pa će tako biti i sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:18