NEVINA U LUDNICI

Boksač koji je istukao curu se predao, ali nije jedini krivac, što čeka policija?

Ilustracija
 Damir Krajač / CROPIX

Prema riječima prijatelja obitelji pretučene djevojke, nitko od osoblja kluba nije stao u njenu zaštitu.

Primljena je u splitsku bolnicu s teškim ozljedama glave, višestrukim prijelomima vilice i teškim ozljedama oka, izvijestila je Slobodna Dalmacija. Hitno je operirana.

Vrijeme radnje petak 19. srpnja oko 6 ujutro, mjesto radnje ulazni dio splitskog kluba Central. Ozljede je nanio 29-godišnji Toni Višić, bivši boksački šampion. Četiri dana kasnije se predao. U pritvoru je, prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora, zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Slobodna Dalmacija svaki dan objavljuje novu verziju. Prema prvoj, on je curu uhvatio za stražnjicu, a ona ga je odgurnula. To ga je razjarilo, pogotovo kad su ga okupljeni počeli zafrkavati zbog odbijanja. Udario ju je šakom u glavu, a nakon što je pala, još ju je nekoliko puta udario.

Kasnije verzije sve su luđe.

Višić tvrdi, piše SD, da je djevojku u predvorju kluba udario samo jednom, i to nakon što je ona njega udarila nekakvom šipkom po glavi. Još je fantastičnija verzija vlasnika kluba: tip preko odvjetnika Franceschija prenosi priču da je djevojka Višića tri puta izbola nečim po licu. Da, da, cura je izbola njega, ne on nju. Dok stvar dođe do suda, već će biti da se jadni 29-godišnji boksač branio od razularene nasilnice koja ga je napala raketnim bacačem, on ju je uljudno zamolio da se smiri, ali se luđakinja nezgodno okliznula i sama ozlijedila.

No nesumnjivo je da je djevojka nakon neželjene interakcije s plećatim 29-godišnjakom završila u bolnici. Da se on mirno predao policiji nekoliko dana kasnije, pod ruku s odvjetnikom i s dogovorenom verzijom obrane. I da je vlasnicima Centrala, sudeći po izjavama, najveća briga da netko ne pomisli da su imali zaštitara na crno.

Što nam to govori? Da policija nije obavila svoj posao. Jer da jest, ne bi se vlasnici Centrala brinuli o kazni za neprijavljivanje radnika. Da jest, ispitali bi sve sudionike događaja i podnijeli prijave protiv onih koji su gledali, a nisu ustali u obranu djevojke. Jesu li ispitali je li se tko od očevidaca rugao boksaču kad je cura odgurnula njegovu ruku sa svog dupeta, kako je prvotno izvijestila Slobodna? Ako jesu, zašto ih nisu prijavili za poticanje na zločin? Zar je moguće da vlasnik kluba ne snosi nikakvu odgovornost, zar nije njegova dužnost naložiti zaštitarima da štite djevojke od nasilnika? Je li to učinio? Kako je kaznio svoje radnike koji nisu zaštitili djevojku? Zašto ga policija štiti, zašto nije prijavljen?

Djevojka je završila u bolnici, Toni Višić treba odgovarati. Ali ako ne želimo da nam djevojke masakriraju po cesti, nije dovoljno da odgovara samo on, ili samo Daruvarac, nego svi oni koji su zločin omogućili i podržali. Čitam da je Toni Višić pristojan mladić, on sasvim sigurno ne bi šakom u glavu udario Andreja Plenkovića. Zna on da se to ne smije.

Odgovarati moraju oni koji su ga ostavili u uvjerenju da smije razbiti glavu djevojci koja je odbila njegovu ruku na svojoj stražnjici, a to su zaštitari i njihovi šefovi. Nebitno je je li boksač bio zaštitar, povjerovat ćemo vlasniku da nije.

Samo bi pokvarenim ljudima palo na pamet da bi vlasnik kluba natjerao boksača da laže da nije bio tu zaštitar, a on će zauzvrat dogovoriti da dečki svjedoče da su vidjeli kako ga djevojka udara šipkom po glavi. Ne, pardon, nego ga ubada, i to triput. Četnikuša.

Splitski policajci i suci, nemojte pustiti da stvar ide svojim tokom, nego ozbiljno osudite nasilnike tako da i drugi čuju da se ne smije žene tući, kao što se ne smije tući Plenkovića. Jer dok to ne napravite, još će puno cura završiti na kirurgiji. Znate to, nemojte se praviti da ne znate. Jer ako je onaj Roko Šimac dobio 4,5 godine zatvora za masakriranje cure u Podstrani, a Daruvarac 4, djevojka iz Centrala može biti sretna ako je ne proglasite krivom zato što je svojom stražnjicom remetila duševni mir 29-godišnjeg boksača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:55