KOMENTAR

Bolje da Melanija i Brigitte nisu bile na G7. Ovako su ispale ukras

 
Brigitte Macron i Melania Trump
 Regis Duvignau/Pool / REUTERS

Oni rade, one se šetkaju. Melania u društvu Brigitte Macron razgledava staru baskijsku crkvu, bere crvene paprike, pozira s malim surferima, a onda sve zajedno gledaju igrokaz s narodnim nošnjama. Dok su lideri sedam najmoćnijih zemalja razgovarali o najvažnijim pitanjima današnjeg svijeta na summitu G7 u francuskom Biarritzu, one su mijenjale haljine i visinu potpetica, neumorno se namještajući pred kamerama: supruga francuskog predsjednika Brigitte Macron, američka prva dama Melania Trump, supruga japanskog premijera Akie Abe, supruga predsjednika Čilea Cecilia Morel, pa žena australskog premijera Jenny Morrison, Malgorzata Tusk, žena predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Adele Malpass, supruga predsjednika Svjetske banke Davida Malpassa.

U skladu s onom da fotografija vrijedi tisuću riječi, smuči ti se od slike današnjeg svijeta. Da da, pričali su dečki i o položaju žena u svijetu i zaključili da se svakako mora popraviti, kao klima i siromaštvo, poručili su Trump i Macron i ostatak ekipe. Spasimo Amazoniju! Sva prava ženama! Kako da ne. I mačka želi miševima dug život i dobro zdravlje.

I to sve tako da svi vide. Dok frajeri mudro mudruju iza zatvorenih vrata, one se šetkaju okolicom luksuznog ljetovališta u Biskajskom zaljevu. A kad sve važno završi, tada se žene smiju pridružiti svojim važnim muževima, da im ostane velika zajednička fotografija. Ona s koje će ostati zapamćeno kako se Melania Trump, u pripijenoj crvenoj haljini, izvila u poljubac prema kanadskom premijeru Justinu Trudeauu.

Službeno, svjetski lideri u Biarritzu baš su se puno i važno bavili ženskim pravima. Sa summita su izašli s deklaracijom o ravnopravnosti spolova, pozvali su se na iskorjenjivanje ostataka diskriminacije iz zakona i na osiguravanje slobodnog pristupa kvalitetnom obrazovanju, uključujući onaj za bolje plaćena tehnička i informatička zanimanja. Plus 251 milijun dolara za poticanje ženskog poduzetništva u Africi. Plus 6,3 milijuna eura, koliko je Francuska obećala fondu Nadije Murad za žrtve ratnih silovanja.

Ali, slika je ta koja kaže što Trump i ekipa zapravo hoće dok blebeću o ravnopravnosti žena: muškarci su tu da misle, a žene su ukras. Ne, nećemo vas uključiti, ako baš ne moramo. Eto vam deklaracija, vrište slike iz Biarritza, lijepe ste, a možda i pametne, sve 5, ali nećemo vas među nama, jednoglasni su Trump, Macron, Japanac Abe i onaj zgodni Trudeau. Nećemo, dokle god se to nas pita, a pita se isključivo nas.

Jedna pojava na svim tim fotografijama izaziva nelagodu jer ruši tu muško-žensku idilu, po kojoj uz muškarca ide moć, a uz ženu ljepota koja se njeguje kao odraz podložnosti. To je ženska pojava, koja se oblačenjem, držanjem i stilom ne uklapa u društvo oko Brigitte i Melanie, ali se ne uklapa ni među Trumpa i dečke, jer je žena. To je njemačka kancelarka Angela Merkel. Lidericu najjačeg europskog gospodarstva baš briga je li elegantna i koliko se puta pojavila u nekom sakou. Drži se kao da ni pod prijetnjom smrću ne bi navukla štikle. Ne prihvaća logiku da je posao žene biti lijepa i nebitna.

Samom svojom pojavom Angela Merkel razotkriva nakaradnost visoke politike, koja će službeno zagovarati ravnopravnost žena, dok koristi svu moć da žene ograniči na ulogu ukrasa, pa i onda kad ih pripusti na neku funkciju. Kao, Brigitte i Melania u Biarritzu nisu pozirale s paprikama kao žene, nego kao partneri lidera. Da? Zamislite supruga kancelarke Joachima Sauera kako pozira s košarom crvenih paprika. Ne, profesor fizike i teorijske kemije sa Sveučilišta Humboldt ostao je doma, kao i inače. Ipak je on muško, lakše mu je reći “ne”. Na curama je da budu lijepe i da šute, poručili su nam sa summita G7 iz Biarritza. I neće biti drugačije dok ih ne natjeramo na to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:26