NEVINA U LUDNICI

Brinemo se o mačjim i pasjim pravima, zašto smo bešćutni prema djevojčicama?

 Denis Jerković / CROPIX

Idem neki dan ulicom, a ono Brad Pitt, kao da je baš ispao iz “Bilo jednom u Hollywoodu”. Zviždi za curama, on onako prezgodan, zuri im u sise, viče kako imaju super dupe.

Ma naravno da sam to izmislila. Priču sam doživjela jedno tisuću puta, kao valjda svaka žena. I baš niti jednom se nije dogodilo da je otvoreno slinio i onako gnjusno dobacivao netko tko mi se sviđao. Uvijek su to bili nekakvi ljigavi kreteni, obično 20-40 godina stariji. Što je već dovoljno da ti se okrene želudac.

Nekoliko minuta razgovora sa sedmašicom Nikom bilo je dovoljno da mi padne mrak na oči, toliko da poželim uzeti kalašnjikov i raspaliti po manijacima oko nas, kojima je skroz kul otvoreno buljiti u sise trinaestogodišnjakinja i dobacivati im vulgarnosti.

Masa ih je, i brane jedni druge zdušno. Kao, pa ništa on nije učinio, samo je gledao. Ma nemoj?! Evo, slučaj u Križevcima: učenice su prijavile policiji da je nastavnik vulgarno buljio u njih, a na njihovu stranu stale su nastavnice, koje su u pismo portalu Podravski.hr navele da je tipu sasvim normalno zuriti u dekoltee učenica. Među ostalim. Podignuta je optužnica. On tvrdi da nije napravio ništa nedolično.

“Gledajte, prijavljen sam zbog uznemiravanja gledanjem, a ni u prijavi se ne spominje bilo kakav fizički kontakt. Znam da nisam učinio ništa nedolično i uopće se ne bojim. S učenicama koje su me prijavile nikad nisam bio nasamo”, rekao je profesor za Podravski.hr.

Je li taj konkretan profesor kriv ili nije, ja to ne mogu znati. Možda je fakat nevin. Možda je on skroz pristojan, ali neke zle žene su mu sve smjestile? Moguće. Ali eto, ne vjerujem. Pa ni sam ne negira optužbe, ne kaže da nije učinio ono za što ga optužuju. Radio je, zurio je i slinio, samo misli da to nije ništa loše. Ništa nedolično. Križevački profesor je neinformiran ili se samo pravi blesav.

Zakon kažnjava spolno uznemiravanje, a u Zakonu o suzbijanju diskriminacije stoji da je “spolno uznemiravanje” svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Neverbalno, također. Dakle, jasno je da je i “obično zurenje” kazneno djelo, ako se osoba zbog toga osjeća neugodno i loše. Mislite li mislite da bi bilo tko prijavio nekoga tko ga je JEDNOM ružno pogledao?

Od sedmog razreda izbjegavala sam normalan put do škole, skakala preko brda ili se provlačila kroz vrtove uz more da izbjegnem povrijeđenost od neželjenih pogleda i ogavnih dobacivanja. Nosila sam pet brojeva veće tatine košulje, hodala totalno pogrbljeno da se sakrijem i ništa nije pomagalo. I nije bilo nikoga da mi pomogne. Ali to je bilo prije milijun godina. Danas se brinemo o mačjim i pasjim pravima, zašto smo onda i dalje jednako bešćutni prema djevojčicama?

Izložene su nevjerojatnom nasilju. Dvadesetak komentara na jednom portalu ispod vijesti iz Križevaca, jedan gnjusniji od drugoga:

- A da se probate obući?

- Kako, ako su bile primjereno odjevene, onda nije imao što vidjeti.

- Kad dođeš na nastavu u ultrakratkoj minici ili pripijenoj majici pa sjedneš u klupu, što očekuješ?

Eto, očekujem da se nastavnici pristojno ponašaju prema učenicama, da se muškarci pristojno ponašaju prema ženama.

Ako se niste u stanju suzdržati, potražite pomoć. Da, postoji terapija. Tko se nije u stanju suzdržati, za to treba na sud. Ako vidite prekrasni Porsche i niste se u stanju suzdržati, idete u zatvor zbog krađe. Ako vidim divne cipele i ne mogu se suzdržati, iako sam u maksimalnom minusu, prodavač će zvati policiju.

Ne, nisu krive mlade cure zato što su prelijepe i što hodaju naokolo bez burke. Društvo ih treba zaštititi, tome služe policija, sud i kazne. Ili mislite da trebam nabaviti kalašnjikov i hodati iza Nike i njenih prijateljica kad odu u grad na sladoled?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:33