NOĆNO MORA NA SVETOG NIKOLU

BRUNO ŠIMLEŠA 'Bilo mi je iskreno žao te časne sestre iz vrtića. Pogledajte samo te njezine odgovore. A onda se dogodio najneugodniji trenutak...'

 
 Marko Miščević / CROPIX

Vjerujem da ste čuli za novi pothvat ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić. Čini se da ju je ponijela euforija blagdanskog darivanja pa su paketi za najpotrebitije završili u privatnom, katoličkom vrtiću. Iako moramo priznati da je i prije bila darežljiva.

Recimo, prije nekoliko je mjeseci bila veoma darežljiva prema Željki Markić i njezinim istomišljenicima kojima su poklonili prijedlog izmjena Obiteljskog zakona u kojem su uklonili sve nepoćudne definicije obitelji, uključujući i parove bez djece. Na svu sreću, društvo je reagiralo i sramotni je prijedlog povučen. A u srijedu su odlučili popraviti imidž darivanjem djece za Svetog Nikolu. Pa što tu može poći krivo?

Sve, baš sve!

Nije problem što su za blagdansko darivanje odabrali katolički vrtić. Nije problem ni to što je riječ o privatnom vrtiću jer svako dijete zaslužuje poklon. Problem je u tome što su to bili darovi za najpotrebitije, a djeca u privatnom vrtiću sigurno ne spadaju u tu kategoriju. Na poklonima smo vidjeli naljepnicu na kojoj piše da projekt sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a kamera je snimila da se dijele toj djeci.

Priču je otkrila novinarka Nove TV Valentina Baus koja je vjerojatno došla po izjavu o tragičnoj brojci od jednog usvojenog djeteta u čitavoj 2017., no otkrila je sasvim drugu priču.

Komentar je prvo tražila od državne tajnice iz tog ministarstva, gospođe Mađerić, no čim je čula pitanje, dala se u bijeg brzinom koja bi posramila i Bolta, a pritom je gurnula i tetu koja joj se našla na putu. U tom su se trenutku svi povukli u neki sobičak, valjda da bi uvježbali izjavu za javnost. I možemo samo zamisliti što im je sve prolazilo kroz glavu.

“Da kažemo da je neki mali zeznuo i dao nam krive poklone.”

“Ma, ne možemo to, u press materijalima napisali smo da su pokloni iz tog Fonda i da ćemo ih pokloniti djeci u ovom vrtiću.”

“Možemo reći da je zeznula glasnogovornica pa je otpustimo. Njih bar ima na bacanje.”

“Ne znam smijemo li joj stati na žulj.”

“A da kažemo istinu? Da kažemo da smo jednostavno pogriješili?”

“Nikako, to jedino ne dolazi u obzir.”

Istina ne dolazi u obzir, na to smo se već navikli od političara. Bolje je vrijeđati našu inteligenciju besmislenim objašnjenjima. Umjesto priznanja pogreške, u nevolju su uvalili ravnateljicu vrtića. Jedina je nezgoda što se radi o časnoj sestri od koje se stvarno ne očekuje da mulja. Sudeći po tome kako se snašla, gospođa nije navikla na takve situacije i bilo mi je iskreno žao kada sam vidio kako se ne snalazi s pitanjima novinarke.

“Da, ovo je privatni katolički vrtić, ali mi ćemo ove poklone koje smo dobili… darovati… djeci… odnosno roditeljima koji nisu u mogućnosti svome djetetu priuštiti neki poklon za blagdan Sv. Nikole.”

To je politički korektna rečenica koju su valjda osmislili u onom sobičku i ravnateljica je mislila da će to biti to. No novinarka nije popuštala pa je postavila i dodatno pitanje i tu se časna sestra počela gubiti.

“Koji su to roditelji?” pitala je novinarka.

“Pa imamo ih tu u Trnju, ovdje… Koji imaju više obitelji… koji imaju više djece… njima ćemo… onda… evo… darovati te poklone.”

Problem s tom izjavom je u tome što u press materijalima piše nešto sasvim drugačije. Vrlo jasno, crno na bijelo, piše da su darovi iz tog Fonda i da će biti poklonjeni djeci iz vrtića, što je časna demantirala svojom izjavom. Dakle, ili lažu press materijali Ministarstva ili časna.

“Koliko je takvih poklona?” upitala je novinarka.

I onda se dogodio najneugodniji trenutak. Jer nekoliko sekundi šutnje u stvarnom životu ne znači ništa. Ali nekoliko sekundi šutnje ispred kamere, u krupnom planu, znači sve i ništa se ne može sakriti. Ravnateljici vrtića je stvarno bilo vidno neugodno i nakon tih enormno mnogo sekundi zaglušujuće šutnje nesigurno je rekla: “Pa… ima ih više!”

Jednostavno ništa drugo nije mogla smisliti.

Dakle, od nedužnog događaja za Svetog Nikolu uspjeli su kreirati noćnu moru koju je začinila časna sestra koja je, možda, lagala.

Najgore od svega je to što nitko neće snositi nikakvu odgovornost za taj fijasko vjerodostojnosti. Jer svi znamo kakve će biti posljedice za ministricu i ostale iz ministarstva koji su sudjelovali u tom fijasku - nikakve. Ja ću gristi jezik da izbjegnem psovke koje mi prirodno dolaze u ovakvim situacijama, ali njima se živo fućka za to. Blago nama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:33