ŠKOLA ŽIVOTA

BRUNO ŠIMLEŠA Što sam odgovorio razvedenoj majci koja me pitala treba li upoznati novog partnera s djecom i mora li ga pozvati da žive zajedno

  
Bruno Šimleša

Dragi Bruno, zanima me Vaša procjena - je li moguće ostvariti kvalitetnu ozbiljnu vezu ako partneri tijekom poznanstva nisu živjeli zajedno?

U Vašim knjigama naglašavate važnost kompatibilnosti u važnim životnim vrijednostima, a to često dolazi do izražaja u svakodnevnim i neplaniranim situacijama. Čini mi se da dok god se iskustva s nekom osobom svode na izlaske i zabavu, ne možemo stvarno i kvalitetno upoznati osobu.

Objasnit ću i perspektivu za to pitanje - rastavljena sam, bilo je dosta traumatično, i majka sam dvoje djece. Kako nikada nisam bila u tzv. neozbiljnim vezama, ni u kasnim 40-ima mi ne odgovara “naći si nekog tek toliko malo”, kako mi to mnogi dobronamjernici savjetuju.

Kako je vjerojatnost da djeci u kućanstvo uselim neku osobu sa strane - nikakva - pitam se imam li snage i hrabrosti ikoga pustiti blizu jer biti nekome lutkica za zabavu, koga ne zanimaš u cjelini sa svim svojim domenama života i ni ne zna kako izgledaš u trenirci, i bez šminke, i umoran, i u žurbi, i bolestan - ne mogu i ne želim.

Uf, oduljila sam, ali svejedno ću stisnuti pošalji. Ispričavam se.

Petra

Draga moja Petra,

Jeste malo oduljili, ali ne morate se ispričavati zbog toga, jer je važno dobro objasniti svoju situaciju. Odmah ću napomenuti da sam radikalno skratio vaše pismo pa ću na njegov drugi dio, odnosno o razlozima zašto možda ne možete privući pravog muškarca, odgovoriti sljedeći tjedan.

Postavljate vrlo važno pitanje jer mislim da je zajednički život ključan dio upoznavanja partnera, njegovih navika i stvarnih lica... Kada izlazite na spojeve, povremene vikende ili ljetovanja, postoji izuzetno velika mogućnost da ne vidite osobu kakva doista jest. Naime, većina ljudi na početku odnosa glumi da je nešto što nije jer želi upecati drugu osobu. Prije nego što shvate je li ta osoba uopće prava za njih, žele je samo upecati, žele da je njihova. A meni se čini da cilj prvog spoja, i prvih tjedana ili mjeseci, treba biti otkrivanje je li ta osoba pravi spoj za njih, a ne osiguravanje drugog spoja.

Za mene je nerazumno glumiti da si nešto što nisi jer želiš razvijati vezu s osobom s kojom ne znaš možeš li biti svoj. Logičnije je prvo otkriti možemo li biti svoji s nekim pa onda procijeniti ima li uopće smisla razvijati vezu. No to očigledno mnogima nije prioritet pa tako vole glumiti i glumatati, a to je neusporedivo lakše kada se povremeno (i površno) viđate, nego kad živite zajedno. Jer, realno, tada mnogo brže i lakše upoznate osobu jer je vidite u svim izdanjima. I ne samo bez šminke i sl., nego vidite i njihova neušminkana djela i riječi. Imate ih priliku upoznati u dobrim, lošim i osrednjim izdanjima. Vidjeti kako istinski reagiraju u nekim situacijama, kako se svađaju, sa sobom, s vama ili s okolinom… Sve su to ključne situacije i nikakvi spojevi i povremena viđanja ne mogu to simulirati.

E sad, vaša je situacija specifična jer je sasvim razumljivo da djeci ne želite dovesti muškarca oko kojeg postoji bezbroj otvorenih pitanja. Razumijem vas. Isto tako, moram naglasiti i da ljubav ne nudi nikakve garancije, tako da je sasvim izvjesno da će uvijek postojati neka otvorena pitanja, iako je sasvim u redu da želite smanjiti njihov broj. To je humano prema vašem srcu, koje je dovoljno propatilo, i prema vašoj djeci.

Znači li to da onda trebate odustati od upoznavanja muškaraca? Eventualno dok djeca ne porastu i osamostale se? Naravno da ne. Iako je doista teško upoznati nekoga bez zajedničkoga života, svejedno mislim da je moguće postupno upoznavati nekoga i onda odlučivati kako i kada ga sve više puštati u svoj život. Naravno da to znači da ga nećete prvog tjedna ili mjeseca upoznati s djecom, ali sigurno ne znači da mora čekati 5 godina i proći 5 pomno osmišljenih testova da bi zaslužio priliku upoznati djecu. Čini mi se da trebate biti maksimalno iskreni odmah na početku veze i koncentrirati se na pronalazak osobe koja će odgovarati vama, vašem srcu.

Sigurno će onda odgovarati i vašoj djeci jer ona vas žele vidjeti sretnu. Imam dojam da ste brižna majka, a kako ne naglašavate da nisu mirni s razvodom, pretpostavljam da su prihvatili taj razlaz kao najbolje moguće rješenje u konkretnoj situaciji. Prije svega, vjerujem da žele vidjeti sretnu mamu. I razumijem da vam dio vaše životne situacije ne ide u prilog, ali zato se treba koncentrirati na ono što vam ide u prilog, a o tome ću sljedećeg tjedna! Do tada…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:41