ŠKOLA ŽIVOTA

BRUNO ŠIMLEŠA: TREBA LI PRIZNATI PRELJUB? Većina nas ga je doživjela: Ili smo varali ili bili prevareni ili smo bili treća, ponekad i četvrta osoba...

Ilustracija
 iStock

Nedavno sam u zagrebačkom Kinu Europa održao predavanje o faktorima sretnih veza. Naglasio sam važnost kompatibilnosti u ključnim uvjerenjima i životnim vrijednostima, a govorio sam i o uvjetima koji su nam potrebni za iskrenost. Tim sam temama ispunio prvih sat vremena, a drugi je sat uvijek rezerviran za pitanja iz publike. Očekivao sam da će pitanja biti o tome kako imati uspješnu vezu, no netko je postavio pitanje o preljubu, nakon čega je uslijedila lavina pitanja... Trebamo li ga priznati i kako, tko je odgovoran, varaju li muškarci više, što je uopće preljub…

I nije ni čudo da ima toliko pitanja o tome jer je većina odraslih osoba doživjela preljub u jednom kraku tog trokuta. Ili smo varali ili smo bili prevareni ili smo bili treća osoba, a ponekad i četvrta.

Pa idemo redom. Svaka osoba definira preljub na svoj način. Nekima je nedopustiv svaki fizički kontakt s drugim ženama ili muškarcima, dok neki smatraju prihvatljivim da njihov partner spava s nekim, ali samo ako se radi o njima nepoznatim osobama. Poznajem nekoliko ljudi koji su rekli da im uopće ne bi smetalo da njihov partner spava s usputnom osobom koju je upoznao na nekom kongresu u Budimpešti i više je nikad neće vidjeti. Doduše, kad se to doista i dogodilo, neki od njih su vrlo brzo promijenili ploču.

S druge strane, neki će se osjećati prevareno i ako njihov partner prvo s nekim drugim podijeli neku intimnu priču, a neki će se osjećati izdano i ako vide partnera da se smije s osobom suprotnog spola. Svatko postavlja svoje granice, a izuzetno je važno da par ima isto shvaćanje preljuba. Važno je samo da ste na istoj stranici sa svojim partnerom jer ako on ima slobodnije shvaćanje preljuba, a vi izrazito striktno, nećete se usrećiti.

Jedno od najčešćih nedoumica tiče se priznanja. Jedan od najčešćih razloga za nepriznavanje je uvjerenje da biste iskrenim priznanjem povrijedili partnera. To mi je uvjerenje problematično, ali ne zato što se o tome moglo i ranije razmišljati. Mnogo problematičnije jest što se radi o nerazumijevanju kako odnosi uopće funkcioniraju. Naime, čak i ako prešutite preljub, i dalje ćete povrijediti svojeg partnera. Taj će preljub i dalje biti dio vas i dio vaše veze. Sjetit ćete ga se tijekom nedjeljnog ručka ili možda tijekom seksa… Možda ćete se toga sjetiti tijekom gledanja romantičnog filma s partnerom… A možda vam padne na pamet dok s djecom gledate film u kojem se netko poljubi… I takvi će vas trenuci stalno pratiti.

Priznali ili ne, preljub će sigurno biti dio vašeg odnosa i on će sigurno utjecati na njega. Znate one situacije kad u znanosti nešto ne vidite, ali svejedno možete izmjeriti njihov utjecaj i tako znate da postoji. Recimo da je ovo fizika ljubavnih odnosa - čak i ako ne znate za preljub, osjećat ćete njegov utjecaj!

Ne možete ga sakriti od partnera čak i da nikad ne progovorite o tome. Osjećat će nelagodu, osjećat će da nešto prešućujete i ne može pobjeći od toga čak i da je fantastično sklon samozavaravanju.

Dakle, ako mislite da ćete nepriznavanjem preljuba poštedjeti partnera od boli, razmislite ponovno. On će tu bol osjećati, preljub će sigurno biti dio vašeg odnosa, utjecat će na način kako doživljavate vašu intimu, koliko vam je srce otvoreno… Uglavnom, prešućivanjem nećete partnera poštedjeti boli. Samo ćete ga poštedjeti spoznaje odakle je bol i nelagoda koja se već osjeća u vašoj vezi. Progutajte knedlu, nije još gotova kolumna.

Znam da će mnogi svejedno odlučiti prešutjeti i imaju pravo na taj izbor. I razumijem ga. Ako ne priznate, sigurno imate mnogo veće šanse da ta veza preživi. Ali nema šanse da u toj vezi preživi ljubav. Nema šanse da u njoj preživi međusobno poštovanje. Znam, znam, sada će neki od vas reći da veze nisu savršene i da svi radimo neke greške i slažem se s time. Ali postoji veeelika razlika između konstatacije da veze nisu savršene te varanja i laganja svojem partneru. Sigurno postoji i neko blaže, konstruktivnije lice tog uvjerenja, zar ne?

Jer najveći problem s preljubom nije sam čin, nego i laganje koje uslijedi nakon toga. To laganje izjeda. Ovisno o tome kakva nam je savjest i koliko smo se snažno uvjerili da laganje ima smisla, varirat će brzina izjedanja. Ali izjedat će i vas i istinsku intimu te veze. Dakle, ako priznate, veće su šanse da ostanete u vezi. Ali još su veće šanse da će ta veza postati bezveze jer se zdrave veze sigurno ne temelje na lažima i prešućivanjima važnih stvari. Sretno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:12