ŠKOLA ŽIVOTA

BRUNO ŠIMLEŠA: ZAŠTO SAM PRESTAO BITI ALERGIČAN NA VALENTINOVO Kad sam bio mladi punker, bio mi je pun kufer sladunjave proslave ljubavi...

Kad sam bio mladi punker, bio mi je pun kufer sladunjave proslave ljubavi pa sam svojoj tadašnjoj curi odlučio nacrtati nešto unikatno i buntovno. Odlučio sam se za bubreg. Da, dobro ste pročitali. No, ispalo je da je moja ideja nije baš oduševila
 Biljana Gaurina / CROPIX

Svi imaju mišljenje o Valentinovu. Nekima je to zapadnjačka izmišljotina koja iskorištava naš pomahnitali konzumerizam pa su nam i ljubav uvalili kao proizvod, neki uživaju u prazniku ljubavi pa ga obilježe u zagrljaju voljene osobe, dok se samci obično osjećaju izostavljeno. Zato su posljednjih godina sve češće organizacije Antivalentinova jer postoje i oni koji su alergični na sve te čokoladice u obliku srca i medvjediće sa srcem u plišanim ručicama…

I ja sam kao tinejdžer imao tu alergiju pa sam odlučio svojoj djevojci pokloniti crtež bubrega. Da, da, dobro ste pročitali. Bili smo punkeri i bio mi je pun kufer uniformirane, sladunjave proslave ljubavi pa mi je na pamet pala genijalna ideja da joj naslikam ogroman crtež bubrega. Bio sam uvjeren da će joj se svidjeti jer je poklon unikatan i izražava naš bunt protiv sustava. Čak se sjećam i te šetnje do njezine zgrade. U ruci sam nosio ogroman zarolani slikarski papir, a na licu samodopadni smiješak. Jednostavno sam bio siguran da će joj se svidjeti. Pozvonio sam joj, pričekao koju minutu da se spusti sa šestog kata, uzbuđeno joj poklonio taj crtež i dok ga je odmotavala, uzbuđenost je samo rasla. I moja i njezina. I mislim da možete pretpostaviti koliko je ta uzbuđenost trajala.

- Pa što je ovo?

- Pa bubreg!

- Kakav vražji bubreg?

- Pa kužiš ono, pričali smo da ne volimo sva ta srčeka i odlučio sam nacrtati bubreg!

- Bubreg?

- Pa da, dva sata sam ga crtao. Uzeo Medicinsku enciklopediju i precrtao sam ga.

- Ti nisi normalan…

Mislim da možete pretpostaviti da smo prekinuli nedugo nakon toga.

Danas više nemam problema s Valentinovim. Dio razloga možda leži u tome što sam u međuvremenu prestao poklanjati bubrege, a dio razloga leži u tome što ga doživljavam praznikom ljubavi. Ali ne romantične ljubavi. Nego ljubavi uopće!

Jedna od naših najvećih pogrešaka u vezi ljubavi jest da je svedemo samo na romantičnu, odnosno partnersku ljubav. I onda smatramo da ni nemamo ljubavni život ako nismo u romantičnoj vezi. A to je suludo. Jer romantična ljubav je samo jedno lice ljubavi. Ni više ni manje vrijedno od ostalih ljubavi. Nitko na svijetu ne može me uvjeriti da je moja ljubav prema kćeri manje važna, plemenita ili ljubavna od ljubavi prema supruzi. Nitko me ne može uvjeriti da su manje važne ljubavi prema životu i pisanju i umjetnosti i idejama i hrabrosti i zori i ljudskosti i božanskosti u ljudima... Ne postoje više i manje vrijedne ljubavi jer je ljubav uvijek beskrajno dragocjena. Ne postoje više i manje važne ljubavi jer nam svaka ljubav svjedoči koliko smo mi važni. Ne postoje više ili manje plemenite ljubavi jer nam svaki ljubavni odnos otkriva našu vlastitu plemenitost.

I zato vas molim da ne radite tu grešketinu i ne podcjenjujete ostale ljubavne odnose. Svaka ljubav je dragocjena, sveta i smislena. I svaka može naučiti vaše srce da zavređuje ljubav i da zna voljeti. Sve vrste ljubavi imaju tu moć! Razumijem da se brojni ljubavni odnosi međusobno razlikuju, razumijem i da su ostali ljubavni odnosi platonski, ali to nikako ne znači da su manje vrijedni. To nikako ne znači da su manje ljubavni. Našem je srcu važno samo da osjeća ljubav, da živi ljubav. A prema kome ili prema čemu će je osjećati, to mu je svejedno.

Štoviše, ostali ljubavni odnosi obično su i nešto jednostavniji jer od partnera imamo najviše pogrešnih očekivanja pa i najviše povreda, zamjeranja, ogorčenosti… U romantičnim odnosima naše srce najteže uči da zavređuje ljubav. Dakle, ako išta razlikuje partnerske odnose od ostalih ljubavnih odnosa, to je da su oni najkompliciraniji, a ne najsvetiji ili najvažniji ljubavni odnosi. I zato vas molim da slavite ljubav. Prema svemu i svima. Jer je suludo smatrati da je samo romantična ljubav prava ljubav, dok su ostali ljubavni odnosi nekakve utješne nagrade. Ostali ljubavni odnosi ne mogu biti utješna nagrada jer je ljubav uvijek glavna životna nagrada! Uvijek!

I zato je svejedno jeste li za ili protiv Valentinova. Važno je samo da niste protiv ljubavi. Vašem srcu to neće biti drago! Jer zaslužujete voljeti. I zaslužujete razviti osjećaj da ste vrijedni ljubavi, a to možete uživajući u svim svojim ljubavnim odnosima. Ljubavi je svejedno kako se stvorila u vašem srcu. Njezina je sudbina da vas uvjeri da zaslužujete voljeti i biti voljeni! I bilo bi joj šteta zabraniti pristup samo zato što ne dolazi u obliku u kojoj ste je očekivali. I zato uživajte u ljubavi. Na Valentinovo, kao i ostalih 364 dana u godini!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:25