ŠKOLA ŽIVOTA

BRUNO ŠIMLEŠA Žene, ne birajte muškarce koje morate dresirati! Pa nismo svi psi

Neke žene umislile su si da je njihova uloga spašavanje muškaraca od njih samih, ubogih i jadnih kakvi jesu. Utvaraju si da su plemenite spasiteljice muškog roda, a zapravo su u potrazi za slabićima da bi prikrile svoju slabost. Naime, uistinu snažne i zrele žene traže snažne muškarce, s kojima mogu biti svoje, uz koje se mogu osjećati voljeno i prihvaćeno...
 Damir Krajač / CROPIX

Gdje da pronađem savršenog muškarca?

Ne brinite se, nisam promijenio seksualnu orijentaciju. Samo sam naveo jedno od šarmantnijih pitanja na promocijama svojih knjiga. Na moju radost, većinom su ipak promišljenija od navedenog.

Idemo redom - ne postoje savršeni muškarci. Postoje žene koje su ideje o ljubavi dobile iz prastarih bajki i novih romantičnih komedija pa su u zabludi da postoji savršen muškarac. Ili su u zabludi da su one savršene žene, što je jednako opasno kao i da su povjerovale pepeljugastom poimanju ljubavi. Uglavnom, vrijeme je da svi navršimo sedam godina i prihvatimo da nema savršenih osoba. Postoji mogućnost da nam netko savršeno odgovara, ali ta osoba sigurno neće biti savršena. Drugim riječima, ako tražite savršenog muškarca, prvo potražite osam svjećica na torti za svoj rođendan!

Naravno, većina je svjesna da nema savršenih osoba, ali i oni imaju neke savršene načine otežavanja pronalaženja partnera s kojim mogu uživati u ljubavi.

Mnogi pogrešno biraju partnere pa si otežaju već u početku. Muškarci i žene se razlikuju u načinu biranja. Naravno da ne generaliziram i da se sljedeće tvrdnje ne tiču svih muškaraca i žena, ali ipak je razumno priznati da su nečemu sklonije žene, a nečemu muškarci. Npr. žene češće biraju muškarce kakve bi htjele da oni postanu! Za njih su muškarci potencijal. Kao da su neka relativno neugledna glina od koje će jednog dana nastati nešto. Kad je se dočepaju njihove ruke. Barem se uporno uvjeravaju u to. Umjesto da odaberu partnere prema onome što su danas, one ih biraju prema onome što se nadaju da će sutra postati. I onda čekaju, i čekaju, i čekaju…

I još si prepričavaju davne mitove o jednoj Britanki iz 1649. godine kojoj je uspjelo dočekati da se muškarac promijeni, i to prema njezinim željama, i otada sve čekaju tog istog Godota.

I znam da su si neke žene umislile da je upravo to njihova uloga - spašavanje muškaraca od njih samih, ubogih i jadnih kakvi jesu. One su si umislile da su plemenite spasiteljice muškog roda. A zapravo su u potrazi za slabićima da bi prikrile svoju slabost.

Jer uistinu snažne i zrele žene traže snažne muškarce. Traže muškarce s kojima mogu biti svoje, uz koje se mogu osjećati voljeno i prihvaćeno, a ne one koje moraju istrpjeti dok se ne promijene. Snažne žene ne traže muškarce koje će morati čekati da sazru, nego one s kojima mogu odmah dočekati ljubav. Snažne žene traže muškarce koji ne trebaju ženu da bi popunila njihovu prazninu, već koji žele ženu s kojom će slaviti puninu. I svoju puninu i puninu života.

Dakle, ako birate infantilne mužjake koje morate spasiti, to zapravo znači da niste zreli za ljubav. Naime, u ljubavi je važna ravnopravnost. U ljubavi nema dominantnog partnera ili, ako smijem biti maksimalno precizan, možete biti dominantni u određenim životnim područjima, a vaš partner u drugim. No, nikako ne dolazi u obzir da se on mijenja uz vaše upute. To nije veza, već više sliči dresiranju psa! I bez obzira na to što se neki muškarci ponašaju kao psi, ne znači da baš te trebate odabrati za svoje partnere!

I zato nemojte tražiti muškarce koje morate mijenjati, nego pronađite one koje nećete imati potrebu mijenjati! Vjerujte mi, vaše će vam srce biti zahvalno. I znam da je lagano uvjeriti se kako je zapravo plemenito to spašavanje muškaraca. Pa vi im samo otvarate nove horizonte i omogućavate tim muškarcima da ostvare svoje potencijale, zar ne?

Ma kakvi, dame moje. Kada birate muškarce koje morate mijenjati ili koje morate spasiti, to uopće nije plemenito. Dapače, to je vrlo okrutno, prema sebi i svojem životu. Vaša uloga nije promijeniti određenog muškarca. Vaša je uloga da postanete zrela osoba koja zna voljeti i pronađete muškarca kojeg ne želite mijenjati. Vaša je uloga da prihvatite svojeg partnera kakav jest, a to ćete moći kada vam se bude sviđalo to što on jest. I naravno da ćete se mijenjati u vezi, ali ne zato što je jedan partner izdao naredbu i odredio kako se druga osoba treba mijenjati, nego zato što vas ljubav mijenja. Ako pronađete partnera kojeg volite takav kakav jest, ljubav će vas promijeniti. Suptilno, gotovo neprimjetno. Ljubav će u vama ispuniti sve vaše potencijale.

Ali svega toga nema u bajčicama i romantičnim komedijama. Tamo su odnosi crno-bijeli, a mi znamo da ljubavni odnosi imaju sve dugine boje. A ponekad i crnu. I baš zato bismo si trebali prestati dodatno otežavati i birati ljude kakvi jesu. Već danas. Sada i ovdje. Inače će nam se crno pisati. A naše srce zaslužuje voljeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:10