ALONSO DEZCALLAR

ČETRDESETA OBLJETNICA ŠPANJOLSKOG USTAVA I KRAJA DIKTATURE Današnja Španjolska spada u krug zemalja s najvišom razinom kvalitete demokracije u svijetu

Španjolska danas obilježava 40. godišnjicu španjolskog Ustava. Na taj datum 1978. g. španjolski narod je na referendumu, s više od 90%, ratificirao pravni okvir koji je okončao 40-godišnju diktaturu i utabao put nove etape Španjolske kao otvorene, moderne i inkluzivne zemlje.

U posljednja četiri desetljeća Španjolska se razvila kao demokratska država vladavine prava; kao zemlja posvećena europskom projektu, nakon što se 1986. pridružila Europskoj uniji; kao socijalna država s univerzalnim zdravstvenim i obrazovnim sustavom, te kao svjetski lider u jednakosti, ljudskim pravima i solidarnosti.

Današnja Španjolska spada u krug zemalja s najvišom razinom kvalitete demokracije u svijetu. Isto tako, jedna od zemalja s najvećom teritorijalnom decentralizacijom i regionalnim samoupravljanjem u svijetu. Španjolske regije danas uživaju veliku moć, što uključuje i oporezivanje, zdravstveni sustav i obrazovanje, a neke od njih imaju i vlastite regionalne policijske snage. Imamo tu prednost da smo dom različitim kulturama i da imamo više službenih jezika koji odražavaju raznolikost i pluralnost tih regija, što karakterizira njihovu samobitnost, kao i vlastiti etos.

Španjolska je zemlja u kojoj je svaka osoba važna; socijalna država s univerzalnim zdravstvenim i obrazovnim sustavom. Španjolska se pozicionirala kao globalni lider na području ljudskih prava. A ta uloga je utemeljena na španjolskoj predanosti jednakosti u svakom smislu. Ova posvećenost je omogućila Španjolskoj da postane peta zemlja svijeta na području socijalne uključenosti, pravde i sigurnosti žena, prema agenciji Ujedinjenih naroda posvećenoj ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena. Pod okriljem jednakosti, potrebno je istaknuti da je Španjolska lider u prepoznavanju i zaštiti prava LGTBI zajednice, područja u kojem je Španjolska također bila pionir.

Širom međunarodnom projekcijom, nakon usvajanja Ustava, Španjolska je dosegla postignuća u smislu globalne vizije i prisutnosti, ugleda i vjerodostojnosti, te se istaknula kao vodeća zemlja u različitim političkim, gospodarskim i društvenim sferama kroz aktivno sudjelovanje u međunarodnoj diplomaciji, čvrsto opredjeljenje za multilateralnost, u okviru UN-a.

Španjolska je danas četvrto najveće gospodarstvo eurozone. Nakon nedavne duboke gospodarske krize i zahvaljujući oštrim strukturnim reformama, Španjolska u ovom trenutku ima jednu od najviših stopa rasta među glavnim razvijenim zemljama.

Nakon što je prevladala teška vremena, Španjolska je danas moderna, napredna, europska, pluralna i otvorena država. To je u velikoj mjeri posljedica španjolskog Ustava, koji nije tek zbirka propisa - iako je to njegova osnovna zadaća - već sažetak vrijednosti, načela i obveza društva koje u posljednjih 40 godina bilježi najstabilniji i najuspješniji period u cijeloj svojoj povijesti.

Posljednjih godina Španjolska i Hrvatska postale su bliski prijatelji i saveznici. Španjolska je bila jedan od najsnažnijih pobornika ulaska Hrvatske u NATO i EU. Dijelimo iste vrijednosti, načela i ciljeve, suočavamo se s istim izazovima. Bilateralni odnosi Španjolske i Hrvatske su izvrsni, sve je veći broj španjolskih turista koji žele posjetiti ovu prekrasnu zemlju. Lani ih je bilo 250 tisuća, a očekuje se da će ih u 2018. biti još više. Mislim da je to jedan od najboljih načina da se naša dva društva približe, da se razviju ljudski odnosi koji će nam omogućiti da se što bolje upoznamo. J

Piše: Alonso Dezcallar, veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52